Cocktail blog

Πόσο επαγγελματίες είναι οι οδηγοί

Αναφερόμαστε φυσικά στους οδηγούς επαγγελματικών οχημάτων καθώς, μια πρόσφατη έρευνα στην Μ. Βρετανία κατέδειξε πως η πίεση χρόνου κατά τη διάρκεια των δρομολογίων τους ωθεί σε πολλαπλές παραβάσεις.Η εταιρεία TomTom Business Solutions δραστηριοποιείται στην αγορά της διαχείρισης στόλων οχημάτων προσφέροντας λύσεις σε μεγάλες μεταφορικές επιχειρήσεις και όχι μόνο.
Πρόσφατα η συγκεκριμένη εταιρεία διεξήγαγε μια έρευνα για τους επαγγελματίες οδηγούς προκειμένου να καταγράψει την οδηγική τους συμπεριφορά τόσο κατά τις ώρες εργασίας τους όσο και εκτός ωραρίου.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνας τηςTomTom, το 60% των αυτοκινητιστών παραδέχονται πως παίρνουν πολλά ρίσκα και κινούνται με ταχύτητα άνω των επιτρεπόμενων ορίων αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να ανταποκριθούν στα «στριμωγμένα» χρονικά περιθώρια που έχουν στη διάθεση τους για την ολοκλήρωση των δρομολογίων.
Παράλληλα, το 39% των ερωτηθέντων τονίζει πως οδηγεί πιο προσεχτικά το προσωπικού –επιβατικό- τους όχημα. Μάλιστα, ενώ η πλειοψηφία τονίζει πως οδηγούν πιο «αμυντικά» το Ι.Χ. τους σε μια προσπάθεια να μειώσουν τη μέση κατανάλωση καυσίμου και τις φθορές του, το 29% συνδέει άμεσα την λήψη λιγότερων ρίσκων με την απουσία χρονικών προθεσμιών.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της TomTomThomas Schmidt, «… η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών αυτοκινητιστών, είναι απόλυτα ενημερωμένοι για τα σαφή πλεονεκτήματα της ασφαλούς και οικονομικής οδήγησης και αυτό αποτυπώνεται στον τρόπο με τον οποίο οδηγούν το Ι.Χ. τους».
Καταλήγοντας αξίζει να αναφέρουμε πως, με βάση τα στοιχεία της έρευνας, μόλις ένας στους πέντε οδηγούς έχει λάβει επιπρόσθετη εκπαίδευση σε θέματα ασφαλούς και οικονομικής οδήγησης με πρωτοβουλία της επιχείρησης στην οποία απασχολείται ενώ παράλληλα, μόλις των 35% των εργοδοτών κάνει χρήση τεχνολογικών συστημάτων που καταγράφουν τις επιδόσεις των οδηγών τους.
Τέλος, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών που συμμετείχαν στην έρευνα, αναγνωρίζει πως επιδεικνύει μια σαφέστατα κακή οδική συμπεριφορά –έστω και ορισμένες στιγμές- κατά τη διάρκεια των δρομολογίων τους, το 70% εξ αυτών υποστηρίζει πως είναι καλύτεροι οδηγοί από τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.
Πόσοι από εσάς θεωρείτε πως τα δεδομένα της εν λόγω έρευνας θα ήταν, έστω και στο ελάχιστο, διαφορετικά αν είχε διεξαχθεί στην χώρα μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: