klick for full size |
Το βόρειο ημισφαίριο του Τιτάνα παρέμενε τυλιγμένο στο χειμερινό σκοτάδι όταν το Cassini έφτασε στο σύστημα του Κρόνου το 2004.
Τα ραντάρ του σκάφους διαπέρασαν για πρώτη φορά την αδιαφανή, πορτοκαλί ατμόσφαιρα του φεγγαριού και έδωσαν ενδείξεις για τις πρώτες λίμνες που ανακαλύπτονται εκτός της Γης.
Ο Τιτάνας διαθέτει σύννεφα που βρέχουν μεθάνιο, το οποίο σχηματίζει ποτάμια και λίμνες και διαβρώνει την επιφάνεια, όπως συμβαίνει με το νερό στης Γη.
Στο δικό μας πλανήτη, το νερό της ατμόσφαιρας ανανεώνεται συνέχεια από τους ωκεανούς. Στον Τιτάνα, πολλοί ερευνητές υποψιάζονται ότι το μεθάνιο ανακυκλώνεται από έναν υπόγειο ωκεανό που αποτελείται από υγρό νερό, μεθάνιο και πιθανώς αμμωνία.
Και, σύμφωνα με τη θεωρία των κρυοηφαιστείων, το μεθάνιο ανεβαίνει από τον ωκεανό σε υγρή μορφή και ξεχύνεται από σχηματισμούς ανάλογους με τα ηφαίστεια.
Σχεδόν όλες οι λίμνες παγωμένου φυσικού αερίου βρίσκονται συγκεντρωμένες γύρω από το βόρειο πόλο του δορυφόρου, αν και μία μεγάλη λίμνη έχει εντοπιστεί κοντά στο νότιο πόλο.
Η νέα εικόνα προέκυψε από το συνδυασμό υπέρυθρων λήψεων τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο του 2013, όταν το βόρειο ημισφαίριο ήταν ανέφελο.Newsroom ΔΟΛ