Εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν ξέρατε για τα μωρά

Νομίζετε ότι είναι απλό να είσαι μωρό; Μάθετε μερικά από τα πολύ εντυπωσιακά και συναρπαστικά πράγματα που συμβαίνουν κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του και… αναθεωρήστε!

1. Μέχρι την ηλικία των 7 μηνών τα μωρά μπορούν να αναπνέουνκαι να καταπίνουν ταυτόχρονα.

2. Τα βρέφη διαθέτουν περισσότερους γευστικούς κάλυκες, σε σχέση με τους ενήλικες. Μάλιστα, δεν εντοπίζονται μόνο στη γλώσσα αλλά και στο πλαϊνό, το επάνω και το πίσω μέρος του στόματος.

3. Ωστόσο, τα μωρά δεν μπορούν να γευτούν το αλάτι έως την ηλικία των 4 μηνών. Οι επιστήμονες συνδέουν τη διαπίστωση αυτή με το γεγονός ότι περίπου τόσο χρόνο χρειάζεται ώστε να αναπτυχθούν αρκετά τα νεφρά για να επεξεργάζονται το νάτριο.

4. Τα μάτια ενός νεογνού έχουν περίπου το 75% του μεγέθους που θα έχουν και όταν ενηλικιωθεί, όμως η ικανότητα όρασης είναι περίπου το 5% της κανονικής –την οποία θα αποκτήσει στην ηλικία των 6 μηνών. 

5. Τα νεογέννητα στρίβουν συχνότερα το κεφάλι τους δεξιά, παρά αριστερά.

6. Τα μωρά γεννιούνται με 300 οστά στο σώμα τους. Οι ενήλικες διαθέτουν 206. Καθώς μεγαλώνουν κάποια από τα οστά «συγχωνεύονται» κι έτσι ο αριθμός τους μικραίνει.

7. Ένα μωρό γεννιέται κάπου στον κόσμο κάθε τρία δευτερόλεπτα.

8. Το 80% των μωρών όταν γεννιούνται φέρουν επάνω στο σώμα τους κάποιο σημάδι.

9. Ήδη από τη στιγμή που γεννιούνται, τα νεογνά μπορούν να αναγνωρίσουν τη φωνή και τη μυρωδιά της μητέρας τους. Ωστόσο, πρέπει να περάσουν κάποιες εβδομάδες μέχρι να μπορούν να διακρίνουν οπτικά τη μαμά τους από κάποιον άλλο ενήλικα.

10. Τα μωρά που γεννιούνται το Μάιο ζυγίζουν κατά μέσο όρο 200 γραμμάρια περισσότερο από τα παιδιά που γεννιούνται άλλους μήνες.

11. Τα βρέφη προτιμούν να κοιτάζουν εικόνες που δείχνουν πρόσωπα, παρά οποιαδήποτε άλλο σχέδιο. Μάλιστα, δείχνουν προτίμηση στα γελαστά πρόσωπα, σε σχέση με τα σκυθρωπά.

12. Ένα μωρό θα χρησιμοποιήσει περίπου 2.500 πάνες κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής του.

13. Ο εγκέφαλος ενός νεογέννητου αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού βάρους του. Στους ενήλικες το ποσοστό αυτό πέφτει στο 2%. Μέχρι το τέλος του πρώτου χρόνου της ζωής του, ο εγκέφαλός του μεγαλώνει σε μέγεθος 2,5 φορές και μέχρι τα πέμπτα γενέθλιά του είναι τρις φορές μεγαλύτερος σε σχέση με το μέγεθός του κατά τη γέννηση. Σε όλα τα στάδια, ο εγκέφαλος των αγοριών είναι ελαφρά μεγαλύτερος από των κοριτσιών.

14. Τα μωρά γεννιούνται με την ικανότητα να κολυμπούν και μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους στο νερό. Ωστόσο, το αντανακλαστικό αυτό μετά από μερικές εβδομάδες εξαφανίζεται.

15. Τα βρέφη προτιμούν να ακούν γυναικείες φωνές σε σχέση με τις αντρικές. Εκτιμάται ότι αυτός είναι ο λόγος που συνηθίζουμε να κάνουμε πιο λεπτή τη φωνή μας όταν απευθυνόμαστε σε ένα μωρό.
imommy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸