Cocktail blog

Θεσσαλονίκη: εγκαινιάστηκε το πρώτο πρατήριο φυσικού αερίου

Τα εγκαίνια του πρώτου πρατηρίου φυσικού αερίου για οχήματα πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), Μάκη Παπαγεωργίου, και τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ, Χάρη Σαχίνη, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.
«Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή στην αυτοκίνηση αλλά και στην ανάπτυξη του φυσικού αερίου με ένα καύσιμο αποδοτικότερο, καθαρότερο και οικονομικότερο» τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του πρατηρίου συμπληρώνοντας ότι με την ενίσχυση της χρήσης φυσικού αερίου στα οχήματα μειώνονται οι ρύποι κατά το 1/3 σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα.

«Παράλληλα, η αυτοκίνηση με χρήση φυσικού αερίου αποτελεί πράγματι μία συμφέρουσα και οικονομική λύση: φθηνότερο καύσιμο αξιοποιείται στην κίνηση αποδοτικότερων οχημάτων με μεγαλύτερη αυτονομία και συνολικά μεγαλύτερο κύκλο ζωής» επισήμανε ο κ. Παπαγεωργίου.
«Στόχος μας είναι να ανοίξουμε την αγορά, και στη συνέχεια να έρθουν κι άλλες εταιρίες και να συνεχίσουν αυτό το έργο που κάνουμε» ανέφερε ο κ. Σαχίνης ενημερώνοντας ότι η ΔΕΠΑ έβαλε την πρώτη επένδυση, σε Αθήνα, ήδη με δυο σταθμούς ανεφοδιασμού στις περιοχές της Ανθούσας και των Ανω Λιοσιών, και στη Θεσσαλονίκη, επί της Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 128, ενώ προβλέπεται η δημιουργία 10 συνολικά πρατηρίων στην Αττική καθώς και στον άξονα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθήνας και στην Εγνατία Οδό.
Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, ξεκίνησε συνεργασία μεταξύ ΔΕΠΑ και ΕΚO, αλλά εφόσον εκδηλώσουν κι άλλες εταιρίες ενδιαφέρον θα τους δώσουν την άδεια.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρωτοπορεί και στην ενέργεια
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας,
τόνισε ότι η Κεντρική Μακεδονία πρωτοπορεί και στο φυσικό αέριο και στον τομέα της ενέργειας.
«Η Περιφέρειά μας είναι η πρώτη που, μέσω των υπηρεσιών της, προχώρησε στις διαδικασίες έκδοσης άδειας για το πρώτο πρατήριο φυσικού αερίου για οχήματα στην περιοχή μας» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων αναφέροντας τα σημαντικά οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για το κόστος σε σχέση με τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα.
«Η εισαγωγή του φυσικού αερίου ως καυσίμου κίνησης οχημάτων σηματοδοτεί τη δημιουργία μιας νέας αγοράς, που θα τονώσει την οικονομία της περιοχής μας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Ευελπιστώ ότι η πρωτοβουλία αυτή θα βρει πρόσφορο έδαφος και σύντομα θα ανοίξουν περισσότερα πρατήρια φυσικού αερίου οχημάτων σε όλη την Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας ευχαριστώντας παράλληλα τη ΔΕΠΑ για τη συνεργασία της με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Να σημειώσουμε ότι στα εγκαίνια του πρώτου πρατηρίου φυσικού αερίου για οχήματα EKO/FISIKON, το οποίο βρίσκεται στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής 128, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, παρόντες ήταν ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, ο πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), Χάρης Σαχίνης, και ο γενικός διευθυντής της Εταιρίας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης, Λεωνίδας Μπακούρας. agelioforos.gr