Η Σουίτι αποτέλεσε το τέλειο δόλωμα για τουλάχιστον 1.000 άντρες παιδόφιλους

Η Σουίτι αποτέλεσε το τέλειο δόλωμα για τουλάχιστον 1.000 άντρες παιδόφιλους μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 100 Βρετανοί. Το δεκάχρονο κοριτσάκι από τις Φιλιππίνες μιλούσε στο διαδίκτυο με τους υποψήφιους παιδεραστές οι οποίοι της ζητούσαν να κάνει διαδικτυακά διάφορες σεξουαλικές πράξεις. Τελικά όμως ήταν εκείνη που τους ξεγέλασε.
Τη Σουίτι με τα χαρακτηριστικά δεκάχρονου κοριτσιού τη “δημιούργησαν” τα μέλη μιας ολλανδικής οργάνωσης. Η Γη των Ανθρώπων (terre d' hommes) επί δέκα εβδομάδες πέταξε το δόλωμα από το Άμστερνταμ
κι ανέβαζε στο διαδίκτυο τη Σουίτι. Περίπου 20.000 άντρες συνδέθηκαν μαζί της και 1.000 από αυτούς της προσέφεραν χρήματα. Τα ονόματα των ανδρών αυτών που προέρχονταν από 71 χώρες παραδόθηκαν στην Αστυνομία.
Ο ρεπόρτερ του BBC που επισκέφθηκε την αποθήκη στην οποία είχε στήσει η οργάνωση τη διαδικτυακή επιχείρισή της είδε έναν εκ των ερευνητών να μιλά ως Σουίτι. Και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου οι άντρες παιδεραστές άρχισαν να "τσιμπούν το δόλωμα". Από τους 1.000 που θέλησαν να πληρώσουν τη Σουίτι να βγάλει τα ρούχα της μπροστά στην κάμερα οι 254 ήταν από τις ΗΠΑ, οι 110 από τη Μεγάλη Βρετανία και οι 103 από την Ινδία. Οι ερευνητές - ακτιβιστές χρησιμοποίησαν στοιχεία και από τα προφίλ των ανθρώπων αυτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή και το Skype στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τους υπόπτους.
Ο επιχειρησιακός διευθυντής Χανς Γκουτ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη πως το συγκεκριμένο έγκλημα απαιτεί διαφορετικούς τρόπους αστυνόμευσης. “Ο θύτης δεν θα φανερωθεί. Το θύμα δεν θα φανερωθεί. Ήμασταν εμείς που γίναμε δεκάχρονο κοριτσάκι”. Αναφέρεται πως η εν λόγω οργάνωση έχει ξεκινήσει παγκόσμια εκστρατεία για να σταματήσει τον “σεξουαλικό τουρισμό της κάμερας του δικτύου” (webcam sex tourism).
Ο διευθυντής της οργάνωσης, Άλμπερτ Γιαπ βαν Σάντμπρινκ είπε “το χειρότερο σενάριο είναι να συμβεί το ίδιο με το φαινόμενο όπως και με την παιδική πορνογραφία, να περάσει μια επιχείρηση που κοστίζει πολλά δισεκατομμύρια στα χέρια εγκληματιών”.
Η φιλανθρωπική οργάνωση παρέδωσε τα ευρήματά της στην Αστυνομία και είπε πως θα δώσει στις αρχές και την τεχνολογία που ανέπτυξε. Ωστόσο η Europol εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τα ευρήματα αυτά. “Εκτιμούμε πως οι έρευνες των εγκλημάτων στις οποίες χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους μέσα που υπεισέρχονται σε σφαίρες της ιδιωτικής ζωής των πολιτών θα πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου” δήλωσε ο Σόρεν Πέντερσεν.
Ο Άντι Μπέικερ, της εθνικής Υπηρεσίας Εγκλημάτων της Μεγάλης Βρετανίας είπε πως “είναι καλύτερο η σύλληψη των εγκληματιών της παιδικής πορνογραφίας να αφήνεται στις εξειδικευμένες δυνάμεις επιβολής του νόμου”. Ωστόσο χαιρέτισε τις προσπάθειες της οργάνωσης κυρίως επειδή διεύρυναν μέσω αυτών την επαγρύπνηση για την παγκόσμια απειλή που αποτελεί η παιδική σεξουαλική κακοποίηση. “Σε συνεργασία με τους διεθνείς συνεταίρους μας θα ερευνήσουμε τα στοιχεία που μας έδωσε η οργάνωση”.
Η Σουίτι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ξανά. Έκανε τη δουλειά της δείχνοντας στους δράστες πως μπορούν εύκολα να γίνουν θύματα.