Cocktail blog

Οδηγίες αποφυγής ηλεκτρονικής απάτης

Μερικές συμβουλές για ασφαλείς συναλλαγές:

  1. Μην αποστέλλετε χρήματα σε αγγελιοδότες προκαταβολικά
  2. Αγνοήστε και διαγράψτε αμέσως ύποπτα” e-mail που σας προτρέπουν να δώσετε προσωπικά σας στοιχεία, στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, πιστωτικής κάρτας,  λογαριασμό Paypal, κ.α. εάν πριν δεν έχετε πιστοποιήσει τα στοιχεία του προσώπου που ζητά τις εν λόγω πληροφορίες.
  3. Μην στέλνετε ποτέ προσωπικά σας στοιχεία  ή στοιχεία των συναλλαγών σας μέσω μίας κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (webmail). Είναι εύκολη η υποκλοπή των στοιχείων από τρίτα, μη εξουσιοδοτημένα άτομα.
  4. Μην προχωράτε σε αγορά ή πώληση αγαθών, εάν δεν έχετε πιστοποιήσει την ταυτότητα και αξιοπιστία του πωλητή ή αγοραστή.
  5. Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συναλλαγές σας με πρόσωπα, τα  οποία παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας εκτός Ελλάδας
  6. Αν θέλετε να προχωρήσετε σε πληρωμή μέσω Paypal ή σε κάποιον άλλον ιστότοπο online πληρωμών, πληκτρολογήστε οι ίδιοι στο πρόγραμμα πλοήγησης (browser) τη διεύθυνση του ιστότοπου όπου θέλετε να πλοηγηθείτε και όχι κάνοντας κλικ σε κάποιο link που συμπεριλαμβάνεται σε email που παρέχεται για το σκοπό αυτό. Το link μπορεί να σας οδηγήσει σε άλλο ιστότοπο από αυτόν που επιθυμείτε.
  7. Ζητήστε πάντα να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς σε ΣΤΑΘΕΡΟ τηλέφωνο με το πρόσωπο με το οποίο συναλλάσσεστε.
  8. Η Χρυσή Ευκαιρία ΔΕΝ πρόκειται να στείλει σε εσάς ή στον υποτιθέμενο πωλητή/αγοραστή email που να εγγυάται την συναλλαγή ή την αξιοπιστία του  πωλητή ή αγοραστή
  9. Να θυμόσαστε ότι τα προωθούμενα e-mail από τρίτους (π.χ. τράπεζες) μπορεί να είναι παραποιημένα
  10. Τέλος, ο ασφαλέστερος τρόπος αγοράς ή πώλησης αγαθών είναι χέρι με χέρι

Έαν κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον δεν είναι αληθινό!

Αν έχετε εξαπατηθεί ή έχετε την υποψία οτι κάποιος προσπαθεί να σας εξαπατήσει, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.blog.xe.gr