Cocktail blog

Εικόνες αντιθέσεων απο τη Θεσσαλία

Οι αλπικές εικόνες της Πίνδου δίπλα στα γυμνά επιβλητικά βράχια των Μετεώρων, η λίμνη Πλαστήρα πάνω από έναν απέραντο κάμπο, ο ορμητικός Πηνειός χύνεται σε ήρεμες ακρογιαλιές, το βουνό των Κενταύρων, στολισμένο με γραφικά χωριά, κρύβει τους θησαυρούς της θάλασσας του Αιγαίου. Οι εικόνες που ορίζουν τη Θεσσαλία είναι ανείπωτες.


Μαγνησία

Η εξωστρεφής πόλη του Βόλου, χτισμένη στους πρόποδες του Πηλίου, απλώνεται στον Παγασητικό κι ενσωματώνει στο σύγχρονο πρόσωπό της την ιστορία και την παράδοση.
Συγκεράζει νεοκλασικά και πηλιορείτικης μορφής κτίσματα, όπως το Δημαρχείο Βόλου με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, όπως το Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο.

Το χαρακτήρα της πόλης δίνει η παραλία για βόλτα είτε το πρωί είτε κατά τη δύση του ήλιου, όταν τα χωριά του Πηλίου αρχίζουν σιγά σιγά να φωτίζονται.

Σε απόσταση αναπνοής από το Βόλο υπάρχει ο νεολιθικός και ο μυκηναϊκός οικισμός του Διμηνίου, ο αρχαιολογικός χώρος Σέσκλου, η αρχαία πόλη της Δημητριάδας, το Αρχαίο Θέατρο, η βασιλική της Δαμοκράτειας και το ρωμαϊκό υδραγωγείο.

Η... παράδοση των τσιπουράδικων κρατά 90 χρόνια και αναβιώνει όχι μόνο στο Βόλο αλλά και στα γραφικά χωριά του Πηλίου.

Το Πήλιο είναι υπέροχο όλες τις εποχές του χρόνου. Τα γραφικά χωριά του, όπως η Πορταριά, η Μακρινίτσα από την ανατολική πλευρά, η Τσαγκαράδα, η Ζαγορά από τη δυτική, η Βυζίτσα, οι Μηλιές στα νότια, αποτελούν παραδοσιακούς ορεινούς προορισμούς με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα. Τα Χάνια φιλοξενούν το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου. Η ποικιλία των ακτών σε όλο το νομό Μαγνησίας καθιστά την περιοχή αρκετά προνομιούχα κι ελκυστική.

Λάρισα

Ως σημαντικό εμπορικό, βιομηχανικό, συγκοινωνιακό αλλά και στρατιωτικό κέντρο η Λάρισα είναι μια σύγχρονη πόλη που συνεχώς ανανεώνεται, γεμάτη πλατείες, πεζόδρομους και πολύ νεολαία στους δρόμους, αφού φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα ΤΕΙ της χώρας, καθώς και την Ιατρική Σχολή.

Η Ιστορία της πόλης μεγάλη και πολλά τα αξιοθέατά της, όπως το Α' Αρχαίο Θέατρο, το
Μεγάλο Οθωμανικό Λουτρό, το Μπαϊρακλί Τζαμί, το Γενί Τζαμί, που φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και το Πάρκο Αλκαζάρ, ένα πανέμορφο και καταπράσινο αστικό άλσος αναψυχής με ανοιχτούς χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, υπαίθριο θέατρο χωρητικότητας 2.500 ατόμων, το γνωστό Κηποθέατρο, που τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί διάφορες θεατρικές παραστάσεις και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

Επισκέψιμα είναι το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, το νέο και σύγχρονο Αρχαιολογικό μουσείο, καθώς και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας «Μουσείο Γεωργίου Κατσίγρα».

Πέρα από τα όρια της πόλης, ο νομός Λάρισας έχει μέτωπο στη θάλασσα του Αιγαίου, με ορεινό και πεδινό χαρακτήρα, με ακτογραμμή που φτάνει τα 50 χιλιόμετρα. Πάνω από 20 υπέροχες παραλίες και μικροί κολπίσκοι στην σκιά του Μαυροβουνίου, του Κισσάβου και του Ολύμπου, όπως οι παραλίες Αγιοκάμπου - Σωτηρίτσας – Βελίκας, Κουτσουπιάς, Κόκκινου Νερού, Στομίου και άλλων.

Καρδίτσα

Στην αγκαλιά των Αγράφων τα ορεινά χωριά του νομού Καρδίτσας, πνιγμένα σε δάση με καστανιές, οξιές και έλατα, καθώς και η ελβετικών προδιαγραφών λίμνη Πλαστήρα αποτελούν προορισμό πολλών επισκεπτών που επιθυμούν τη φύση, την ηρεμία και το καλό γνήσιο φαγητό. Κάτω απλώνεται ο κάμπος του νομού με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

To Λαμπερό με την εκπληκτική θέα, τo Νεοχώρι, η Πεζούλα, τα Καλύβια Πεζούλας σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη, η Νεράιδα, σε υψόμετρο 1.120 μ. αποτελούν τον ορεινό διάκοσμο των Αγράφων, ενώ λίγο χαμηλότερα δεσπόζει το κάστρο στο Φανάρι, μοναδικής βυζαντινής αρχιτεκτονικής της δυτικής Θεσσαλίας.

Στις απάτητες κορφές των ορεινών όγκων των Αγράφων υπάρχουν αξιόλογα μοναστήρια, όπως η Μονή Κορώνας, η Μονή Παναγίας Πελεκητής, επιβλητικό μεταβυζαντινό μνημείο, η Μονή Πέτρας και η Μονή Σπηλιάς.

Τραχανάς, κρασί, τσίπουρο, τσαλαφούτι και πίτες αποτελούν τις ιδιαίτερες γεύσεις στην περιοχή της λίμνης, ενώ όσον αφορά τα κρέατα, κοκορέτσι, παραδοσιακά κεφτεδάκια, αγριογούρουνο, αρνάκι κλέφτικο, λαγός στιφάδο, κόκορας κρασάτο, πρασοσέλινο και τηγανιά είναι οι σπεσιαλιτέ.

Η πόλη της Καρδίτσας, με το τεράστιο πάρκο στο κέντρο της και τους πολλούς πεζόδρομους, είναι μια καλή ευκαιρία για βόλτα και φαγητό.
Τρίκαλα

Ο νομός Τρικάλων, με τον ορεινό όγκο της Πίνδου στο προσκεφάλι του, τα Μετέωρα και την πρωτεύουσά του, γεμάτη ιστορία και ομορφιά, με τα νερά του ποταμού Ληθαίου να τη διαπερνούν, είναι αρκετά ελκυστικός. Οι όχθες του συνδέονται με δέκα γέφυρες, οι μισές από τις οποίες είναι για πεζούς. Στα βορειοανατολικά της πόλης το Φρούριο, με τρία διαζώματα, γεμάτο πράσινο, χώρους αναψυχής και εκδηλώσεων.

Κι από αυτόν το νομό «περνάει» η οροσειρά της Πίνδου, με τις επιβλητικές κορυφές της. Εκεί ψηλά υπάρχουν χωριά - στολίδια, όπως το Περτούλι, η Ελάτη, με πέτρινα γεφύρια, μοναστήρια, κρήνες, ξωκλήσια, αλλά και το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου.

Λίγο δυτικότερα δεσπόζουν τα θεόρατα βράχια των Μετεώρων δεσπόζουν επιβλητικά στην Καλαμπάκα μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχασίων. Πρόκειται για ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο και ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας.

Τα Μετέωρα συνεχίζουν τη μοναστική παράδοση εδώ και έξι περίπου αιώνες, διασώζοντας θησαυρούς, κειμήλια και πολλά έργα μικροτεχνίας. Oι Ιερές Μονές της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, και του Βαρλαάμ είναι αντρικές, ενώ η Ιερά Μονή Ρουσάνου και Αγίου Στεφάνου γυναικείες.