Μάθετε μια ξένη γλώσσα και γλιτώστε απ' την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ

Τα άτομα που μιλάνε τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα, εκτός από την μητρική τους, αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Τα δίγλωσσα άτομα εκδηλώνουν άνοια κατά μέσο όρο 4,5 χρόνια αργότερα, από εκείνου που μιλάνε μόνο τη μητρική τους γλώσσας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Σουβάρνα Αλλαντί του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών «Nizam» του Χαϊντεραμπάντ και τον Δρ Τοόμας Μπακ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου μελέτησαν 648 ανθρώπους με μέση ηλικία 66 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα έδειξε ότι, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες (μορφωτικό επίπεδο, φύλο, επάγγελμα, τόπο κατοικίας κ.α.), όσοι μιλάνε δεύτερη γλώσσα, εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ σε αρκετά μεγαλύτερη ηλικία. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό συμβαίνει ακόμα και μεταξύ όσων ανθρώπων είναι αναλφάβητοι.
«Η έρευνά μας είναι η πρώτη που διαπιστώνει ότι το να μιλάει κανείς δύο γλώσσες, είναι πλεονέκτημα ακόμα και για όσους δεν μπορούν καν να διαβάσουν», υπογραμμίζει η Δρ Αλλαντί.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ομιλία πάνω από μιας γλώσσας «οδηγεί σε καλύτερη ανάπτυξη εκείνων των περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν τις εκτελεστικές λειτουργίες και την προσοχή, πράγμα που μπορεί να παρέχει προστασία από την εκδήλωση άνοιας».
Από την άλλη, πάντως, η μελέτη δεν διαπίστωσε να υπάρχει κάποιο πρόσθετο όφελος, αν κανείς είναι πολύγλωσσος.
Σε ανάλογα συμπεράσματα για τη σχέση πολυγλωσσίας - άνοιας είχε καταλήξει μια προηγούμενη καναδική επιστημονική έρευνα με επικεφαλής την Δρ Έλεν Μπιάλιστοκ του Πανεπστημίου της Υόρκης στο Τορόντο.
Τα οφέλη της διγλωσσίας αφορούν πρωτίστως όσους αμέσως μετά τη γέννησή τους μιλάνε δύο γλώσσες, αλλά φαίνεται πως και αυτοί ακόμα που εκ των υστέρων μαθαίνουν μια δεύτερη γλώσσα, επίσης, ωφελούνται από νευρολογικής πλευράς.health.in