Cocktail blog

Φθινοπωρινή απόδραση στη ρομαντική Καστοριά

Η Καστοριά ποζάρει στα χρώματα του φθινοπώρου κι εσείς δεν έχετε παρά να απαθανατίσετε τη γραφική ομορφιά της, καθώς αγκαλιάζει τα γαλήνια νερά της λίμνης, για να έχετε τη δική σας εκδοχή της εικόνας μιας από τις πιο ρομαντικές πόλεις της Ελλάδας.
Αν ανήκετε σ' αυτούς που δεν αρκούνται στις αναμνήσεις τους για να φέρνουν στο μυαλό τους ένα ταξίδι, θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι από τις όμορφες λήψεις που θα σας προσφέρει, καθώς είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στο λαιμό της χερσονήσου που εκτείνεται προς το εσωτερικό της λίμνης Ορεστιάδας. Θα διαπιστώσετε ότι ο χαρακτηρισμός «αρχοντική» δεν τη συνοδεύει τυχαία, με τόσα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Εκτός από την περιήγηση στις γειτονιές της,
μην παραλείψετε να περπατήσετε δίπλα στη λίμνη, για να αντλήσετε ηρεμία από τη γαλήνη του τοπίου. Δυστυχώς, στο πλοιάριο που έκανε δρομολόγια μπορείτε μόνο να πιείτε τον καφέ σας αυτήν την εποχή. Η περιήγηση στο Ντολτσό (η ονομασία σημαίνει γλυκό, από τη γλυκιά ζωή των κατοίκων του) αποτελεί ένα ταξίδι στο 17ο και το 18ο αιώνα, με τα πέτρινα τριώροφα με την ξύλινη σκεπή και τα πλακόστρωτα σοκάκια. Ο γύρος της λίμνης, μια απόσταση 7 χλμ. σε στενό δρόμο, κάτω από πλατάνια και ιτιές, είναι μια ακόμη εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε. Η διαδρομή είναι ειδυλλιακή, ενώ στο πλάτωμα που κάνει μπροστά στη μονή της Μαυριώτισσας θα δείτε έναν πλάτανο 900 ετών. Ιδιαίτερα ενδιαφέρων είναι και ο Λιμναίος Οικισμός, από τους αρχαιότερους στην Ευρώπη, 8 χλμ. από την πόλη. Τις καλύβες με τους πασσάλους στη βάση και τα άχυρα στην οροφή δε θα χρειαστεί να τις φανταστείτε, καθώς από το 2000 έχει δημιουργηθεί πιστή αναπαράσταση, με αντίγραφα των αντικειμένων που βρέθηκαν εκεί.

Μουσεία

Στο Ντολτσό βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο, στο οποίο θα δείτε αποδείξεις της ευμάρειας των Καστοριανών σε παλιότερες εποχές. Στο Μουσείο Ενδυματολογίας, στο αρχοντικό των Αδελφών Εμμανουήλ, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τοπικές ενδυμασίες, συλλογές νομισμάτων και κοσμημάτων. Στο Βυζαντινό Μουσείο, που στεγάζεται σε νεόδμητο κτίριο στην κορυφή του λόφου της βυζαντινής Ακρόπολης, θα δείτε εικόνες που χρονολογούνται από το 12ο έως το 17ο αιώνα, ψηφιδωτά, κειμήλια και εκκλησιαστικά αντικείμενα.

Εκκλησίες

Η Καστοριά είναι γεμάτη βυζαντινούς ναούς. Μπορείτε να επισκεφτείτε τον Ταξιάρχη Μητροπόλεως, τους Αγίους Αναργύρους, τον Αγιο Νικόλαο του Κασνίτζη, τον Αγιο Στέφανο κ.ά. Στη βυζαντινή ακρόπολη βρίσκεται η Παναγία η Κουμπελίδικη, που ονομάστηκε έτσι από την τουρκική λέξη «κουμπές», που σημαίνει «τρούλος». Επίσης, το μοναστήρι της Μαυριώτισσας, που ιδρύθηκε το 12ο αι., συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όχι μόνο επειδή διαθέτει και εξωτερικά τοιχογραφίες, αλλά και για την ομορφιά της φύσης που το περιβάλλει.

Το Σπήλαιο του Δράκου

Στα βόρεια της πόλης, δίπλα στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου της μονής της Παναγίας της Μαυριώτισσας, βρίσκεται το ιδιαίτερα εντυπωσιακό Σπήλαιο του Δράκου. Εχει μήκος 300 μέτρα και διαθέτει επτά υπόγειες λίμνες, δέκα αίθουσες και πέντε διαδρόμους – σήραγγες. Στην τεχνητή σήραγγα 35 μέτρων για την έξοδο υπάρχει πληροφοριακό υλικό για τα σπήλαια της Ελλάδας. Λειτουργεί Κυριακή με Τρίτη, 9 π.μ. - 5 μ.μ.

Τοπικά προϊόντα

Στην Καστοριά, που για τους περισσότερους είναι συνώνυμο της γουνοποιίας, θα βρείτε μοναδικής ποιότητας είδη, ενώ στα εστιατόριά της θα δοκιμάσετε γριβάδι στον ταβά, στο φούρνο με ντομάτα δηλαδή, χοιρινό με λάχανο, σαρμάδες, πιλάφι Σινώπης, αλλά και πολύ ωραίες πίτες. Μπορείτε να αγοράσετε τα περίφημα φασόλια της, κάστανα, τραχανά, χυλοπίτες, κρασί και τσίπουρο, ενώ θα ενθουσιαστείτε με τα τυροκομικά και τις ωραίες συνταγές με μανιτάρια, άγρια ή καλλιεργημένα.

Πώς θα πάτε

Η Καστοριά απέχει από τη Θεσσαλονίκη 198 χλμ. και μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητό σας σε περίπου δύο ώρες. Η άλλη λύση είναι το ΚΤΕΛ, το οποίο έχει έξι δρομολόγια καθημερινά και το ταξίδι διαρκεί δυόμισι ώρες.