Cocktail blog

Στη «μαύρη λίστα» επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν αποδίδουν ΦΠΑ

Μετά τις κατασχέσεις καταθέσεων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά ένα βήμα παραπέρα ενεργοποιώντας σχέδιο για επιβολή φορολογικού «Τειρεσία» σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν αποδίδουν ΦΠΑ και για όσους εντοπίζονται να εκδίδουν εικονικά τιμολόγια.
Το μέτρο που έχει αποφασίσει να λάβει όπως το περιγράφει ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης αφορά την ηλεκτρονική «απενεργοποίηση» του ΑΦΜ της επιχείρησης που δεν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ για δύο συνεχόμενες περιόδους.

Παράλληλα, από 1η Ιανουαρίου 2014 όλες οι επιχειρήσεις και ανάλογα τα βιβλία που τηρούν θα υποχρεωθούν να υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις κάθε μήνα για τα έσοδα που έχουν, ενώ αποφασίστηκε να γίνονται συνεχώς ηλεκτρονικές διασταυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία με κριτήρια κινδύνου μέσω του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.
Όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης σε συνέντευξή του στο Taxheaven οι επιχειρήσεις που δεν θα αποδίδουν το  ΦΠΑ για δυο συνεχόμενα τρίμηνα θα μπαίνουν αυτομάτως σε μαύρη λίστα και η εφορία δεν θα αναγνωρίζει ως δαπάνες τα τιμολόγια που εκδίδουν στους πελάτες τους.
Οσον αφορά στις συγκεντρωτικές καταστάσεις, με τη μηνιαία υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων θα γίνεται άμεσα η διασταύρωση τους προκειμένου να εντοπίζονται ύποπτες συναλλαγές. Στις περιπτώσεις που έχει γίνει λάθος αναγραφή οι συναλλασσόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων των στοιχείων προκειμένου να διαγραφούν από την «κόκκινη» λίστα της ΓΓΠΣ.
Επίσης με το νέο μηχανισμό το υπουργείο Οικονομικών:
  • Θα βλέπει όσους αναμορφώνουν συχνά-πυκνά τα έσοδα τους ή τα έξοδά τους μέσω των τροποποιητικών δηλώσεων ΦΠΑ και θα μπορεί να δημιουργεί το προφίλ τους.
  • Θα έχει πλήρη εικόνα των βιβλίων των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών.
  • Θα βελτιωθεί ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ.
Τέλος, για τη λειτουργία του περιοσιολογίου, αυτή την περίοδο σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη πραγματοποιείται η απογραφή των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν όπως και των σκαφών αναψυχής κ.λ.π. Αυτή την περίοδο το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται στοιχεία για για ασφάλιστρα, δίδακτρα, τόκους καταθέσεων, τεκμήρια.Newsroom ΔΟΛ