Μια ερευνητική ομάδα στο MIT ανέπτυξε ένα νανοσωματίδιο μυθιστόρημα που ανιχνεύει θρόμβους αίματος πριν
προκαλούν εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλα δυσμενή καρδιακά επεισόδια . Αυτή η δοκιμασία ανίχνευσης μη επεμβατική θρόμβου παρουσιάζει μια γρήγορη και προσιτή μέθοδος για τους θρόμβους του αίματος σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο .
Οι θρόμβοι αίματος σχηματίζονται στο αγγειακό σύστημα με μια πρωτεΐνη γνωστή ως θρομβίνη, η οποία ενεργοποιεί την κολλώδη θρόμβο ινικής που σχηματίζουν , μαζί με άλλους μηχανισμούς πήξης . Η θρομβίνη διασπά τη σύνθεση νανοσωματιδίων, η οποία στη συνέχεια αποβάλλεται στα ούρα . Τα νανοσωματίδια μπορούν στη συνέχεια να ανιχνεύονται με αντισώματα τα οποία δεσμεύονται ειδικά σε θραύσματα νανοσωματιδίων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα θραύσματα που ανιχνεύονται είναι ανάλογα με το επίπεδο της πήξης του αίματος στους πνεύμονες των πειραματικών ποντικιών.
Το νανοσωματιδιο οξειδίου του σιδήρου αποτελείται από μια « nanoworm « πυρήνα , και επεκτάσεις συνθετικού πεπτιδίου με περιοχές που μπορεί να αναγνωριστεί και υπέστη πέψη με θρομβίνη . Έχει εγκριθεί για ανθρώπινες ενέσεις από την US Food and Drug Administration .
" Ορισμένοι ασθενείς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πήξης , οι υπάρχουσες εξετάσεις αίματος δεν είναι σταθερά σε θέση να ανιχνεύσει το σχηματισμό νέων θρόμβων ».