Η σαριλουμάμπη βελτιώνει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης SARIL-RA-MOBILITY (Φάσης 3) οι ενήλικες ασθενείς που πάσχουν από ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα (RA) και παρουσίαζαν ελλιπή ανταπόκριση στη θεραπεία με μεθοτρεξάτη (MTX), εμφάνισαν βελτίωση ως προς τα συμπτώματα της νόσου μετά τη θεραπεία με σαριλουμάμπη σε συνδυασμό με MTX, καθώς και αναστολή της βλάβης της άρθρωσης.


Η σαριλουμάμπη (REGN88/SAR153191) είναι το πρώτο πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα που κατευθύνεται ενάντια στον υποδοχέα IL-6 (IL-6R). Η σαριλουμάμπη αποτελεί έναν υποδορίως χορηγούμενο αναστολέα του σηματοδοτικού μηχανισμού της IL-6, που δεσμεύεται με υψηλή συγγένεια στον υποδοχέα IL6. Αναστέλλει τη δέσμευση της IL-6 στον υποδοχέα της και αναστέλλει τον σηματοδοτικό μηχανισμό φλεγμονής με τη μεσολάβηση κυτοκίνων. Η σαριλουμάμπη δημιουργήθηκε με τη χρήση της τεχνολογίας αντισωμάτων VelocImmune® της Regeneron.

Να σημειωθεί ότι, η σαριλουμάμπη βρίσκεται υπό κλινική ανάπτυξη και η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του δεν έχει αξιολογηθεί πλήρως από καμία ρυθμιστική αρχή.

Η Φάσης 3 μελέτη SARIL-RA-MOBILITY, διάρκειας 52 εβδομάδων, συμπεριέλαβε περίπου 1.200 ασθενείς με ενεργή, μέτρια έως σοβαρή, ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι οποίοι δεν παρουσίαζαν επαρκή ανταπόκριση στη θεραπεία με μεθοτρεξάτη (MTX). Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες υποδόριας θεραπείας σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη (MTX), στις οποίες χορηγούνταν κάθε δεύτερη εβδομάδα δοσολογία: 200 χιλιοστόγραμμων (mg) σαριλουμάμπης, 150 mg σαριλουμάμπης, ή εικονικό φάρμακο (placebo).

Και οι δύο ομάδες που λάμβαναν σαριλουμάμπη σημείωσαν κλινικά σχετική και στατιστικά σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε εικονικό φάρμακο σε ό,τι αφορά και στα τρία σύνθετα πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία (p<0.0001): 

  1. Βελτίωση στις ενδείξεις και τα συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας την 24η εβδομάδα, όπως αυτά αξιολογούνται σύμφωνα με τη βαθμολογία του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας για βελτίωση κατά 20 τοις εκατό τουλάχιστον (ACR20):
    66%, 58% και 33% στην ομάδα χορήγησης σαριλουμάμπης 200 mg, σαριλουμάμπης 150 mg και εικονικού φαρμάκου αντίστοιχα, σε συνδυασμό κάθε φορά με MTX.
  2. Βελτίωση της σωματικής λειτουργίας, όπως αξιολογείται βάσει της μεταβολής από την αρχική κατάσταση σύμφωνα με το Ερωτηματολόγιο Αξιολόγησης Υγείας-Δείκτη Αναπηρίας (HAQ-DI) την 16η εβδομάδα. 
  3. Αναστολή της εξέλιξης της δομικής βλάβης την 52η εβδομάδα, όπως αξιολογείται βάσει της μεταβολής σύμφωνα με τη συνολική, τροποποιημένη κατά Van der Heijde, βαθμολογία Sharp (mTSS):
    0,25, 0,90 και 2,78 στην ομάδα χορήγησης σαριλουμάμπης 200 mg, σαριλουμάμπης 150 mg και εικονικού φαρμάκου αντίστοιχα, σε συνδυασμό κάθε φορά με MTX.
    Η ομάδα που λάμβανε δοσολογία σαριλουμάμπης 200 mg + MTX σημείωσε μείωση σχεδόν 90% στην ακτινογραφική εξέλιξη που αξιολογήθηκε βάσει mTSS σε σύγκριση με την ακτινογραφική εξέλιξη της ομάδας που λάμβανε εικονικό φάρμακο + MTX την 52η εβδομάδα.
Στη μελέτη SARIL-RA-MOBILITY υπήρξε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών που προέκυψαν από τη θεραπεία και οδήγησαν στην αποχώρηση στις ομάδες θεραπείας με σαριλουμάμπη σε σύγκριση με την ομάδα λήψης εικονικού φαρμάκου (13,9% στην ομάδα των 200 mg, 12,5% στην ομάδα των 150 mg και 4,7% στην ομάδα εικονικού φαρμάκου). 


Οι λοιμώξεις υπήρξαν οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες και εμφανίσθηκαν με υψηλότερη συχνότητα στις ομάδες θεραπείας με σαριλουμάμπη σε σχέση με την ομάδα λήψης εικονικού φαρμάκου, σε συνδυασμό κάθε φορά με MTX (39,6% στην ομάδα των 200 mg, 40,1% στην ομάδα των 150 mg και 31,1%  στην ομάδα λήψης εικονικού φαρμάκου).

Η συχνότητα εμφάνισης σοβαρών λοιμώξεων ήταν 4,0% στην ομάδα των 200 mg + MTX, 2,6% στην ομάδα των 150 mg + MTX και 2,3% στην ομάδα λήψης εικονικού φαρμάκου + MTX.

Μεταξύ των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με σαριλουμάμπη, παρατηρήθηκε μείωση στο μέσο αριθμό ουδετερόφιλων που συσχετίστηκε με τη δοσολογία. Οι σοβαρές λοιμώξεις δεν συσχετίστηκαν με ουδετεροπενία βαθμού 3 και 4 σε αυτή τη μελέτη. Παρατηρήθηκε αύξηση στη μέση τιμή χοληστερόλης LDL και στις τρανσαμινάσες. Αυτά τα ευρήματα ασφάλειας ήταν συμβατά με εκείνα που παρατηρήθηκαν σε παλαιότερες διερευνητικές μελέτες με σαριλουμάμπη.

Πρόσθετες αναλύσεις δεδομένων αποτελεσματικότητας και ασφάλειας από τη μελέτη SARIL-RA-MOBILITY πρόκειται να παρουσιαστούν σε επερχόμενο ιατρικό συνέδριο.health.in.gr