Cocktail blog

Στα πανεμορφα τοπία της Φλώρινας

Απλωμένη στην πλαγιά ενός κατάφυτου από αγριοκαστανιές λόφου, με έντονα χρώματα, αρχοντική φυσιογνωμία και καλλιτεχνική σφραγίδα, η Φλώρινα είναι εξαιρετικά γοητευτική και προκαλεί για ένα σαγηνευτικό ταξίδι μέσα από βαλκανικούς ήχους και αρώματα.

Αποτέλεσε τη μούσα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, προσφέροντάς του απέραντες ποιητικές εικόνες, τις οποίες συνέθεταν η δύναμη της άγριας ορεινής φύσης, η μοναδικότητα του ομιχλώδους τοπίου, η ηρεμία των λιμνών.


Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Σακουλέβας, τις όχθες του οποίου διατρέχουν παράλληλα πολλά νεοκλασικά κτίσματα και σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, αρμονικά δεμένα μεταξύ τους. Κάποτε η παραποτάμια περιοχή ήταν το ιστορικό, εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της πόλης.

Το βράδυ η καρδιά της Φλώρινας χτυπάει στον πεζόδρομο της Παύλου Μελά, με τα μοντέρνα μαγαζιά να σφύζουν από φοιτητόκοσμο. Συνεχίζοντας προς το κέντρο βρίσκεται η δημοτική Αγορά, το παλιό παζάρι της Φλώρινας.

Την καλύτερη θέα της πόλης προσφέρει η κορυφή του λόφου του Αγίου Παντελεήμονα, όπου έχει τοποθετηθεί ένας Σταυρός. Απαιτείται περπάτημα, ωστόσο το αποτέλεσμα αποζημειώνει.
Αξιοθέατα

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ο ζωολογικός κήπος και το εκτροφείο θηραμάτων αξίζουν λίγο χρόνο, όπως και ο αρχαιολογικός χώρος της ελληνιστικής πόλης, το Λαογραφικό Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ένα σημαντικό κέντρο τέχνης με συλλογή έργων κορυφαίων σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών.

Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε την Πινακοθήκη Καλλιτεχνών Φλώρινας με συλλογή έργων Φλωρινιωτών καλλιτεχνών από τη δεκαετία του 1920 μέχρι σήμερα, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το έθιμο της φωτιάς

Κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου και ενώ η παγωνιά έχει εγκατασταθεί, κάθε γειτονιά της Φλώρινας φωτίζεται από πελώριες φωτιές. Τότε ξεκινάει το πανηγύρι, τα χάλκινα παίζουν χωρίς σταματημό και το τσίπουρο ρέει άφθονο. Οι παιδικές φωνές γλυκαίνουν την ατμόσφαιρα τραγουδώντας τα κάλαντα. Φωτιές ανάβουν και την Πρωτοχρονιά για να έρθει γρηγορότερα ο καινούργιος χρόνος.
Πρόκειται για ένα πανάρχαιο παγανιστικό έθιμο που συμβολίζει τη γονιμότητα και την αναγέννηση, την καρποφορία και το ξύπνημα της γης. Η μεγαλύτερη φωτιά ανάβει στην πλατεία Ηρώων και οι Φλωρινιώτες περιμένουν πώς και πώς να έρθει η στιγμή που θα υψωθούν οι φλόγες στον ουρανό και να αρχίσει το γλέντι!

Χωριά

Στο νομό Φλώρινας θα συναντήσετε ψαροχώρια σε υψόμετρο 850 μέτρων, όπως ο παραλίμνιος οικισμός Ψαράδες στη Mεγάλη Πρέσπα, αλλά και ορεινά γραφικά διατηρητέα χωριά, όπως το Νυμφαίο, σε υψόμετρο 1.340 μ., που ορίζεται από 162 διατηρητέα αρχοντικά. Εκεί βρίσκεται και το Kέντρο Προστασίας της Aρκούδας και του Λύκου.

Επισκεφθείτε το Τείχος και το Νεκροταφείο Ρωμαϊκών χρόνων στο ορεινό χωριό Βεύη, το Ρωμαϊκό Λουτρό στο χωριό Μελίτι, το μικρό χωριό της Μικρολίμνης, χτισμένο στην όχθη της Μικρής Πρέσπας, το χωριό Νίκη.
Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα

Μια περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλλους είναι ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών, που περιλαμβάνει τις δύο λίμνες και τη Ζώνη Απόλυτης Προστασίας.

Η εξερεύνηση των λιμνών γίνεται με ξύλινες βάρκες, τις πλάβες. Στη Μικρή Πρέσπα υπάρχουν δύο νησάκια, ο Αγιος Αχίλλειος και το Βιδρονήσι ή Βιτρινέτσι. Μια πλωτή πεζογέφυρα, μήκους 650 μ., ενώνει το νησί με την απέναντι στεριά.Η ομώνυμη εκκλησία του νησιού, που χρονολογείται στα τέλη του 10ου αι., αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας. 
Αποτελεί υγρότοπο διεθνούς σημασίας σύμφωνα με τη συνθήκη Ραμσάρ και είναι σημαντικός για τους αργυροπελεκάνους, ερωδιούς και κορμοράνους. Στην περιοχή ζουν ενδιαφέροντα είδη θηλαστικών, όπως η αρκούδα, ο λύκος, το ζαρκάδι και η αλεπού.

Επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Αγίου Αθανασίου, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Νικολάου, το κεφαλοχώρι Άγιος Γερμανός, τον παραδοσιακό οικισμό Ψαράδες στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας.

Χιονοδρομικό Κέντρο Πισοδερίου

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου, σε υψόμετρο 1.650 μ. και σε απόσταση 18 χλμ. από την πόλη της Φλώρινας, βρίσκεται ανάμεσα στα όρη Βίτσι και Βαρνούς και διαθέτει δέκα πίστες ολυμπιακών προδιαγραφών, καθώς και πέντε αναβατήρες. Οι πίστες είναι φυσικά οριοθετημένες από δέντρα κι έχουν μοναδική θέα στη Μεγάλη και τη Μικρή Πρέσπα.

Το χιόνι έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του, οι υποδομές είναι έτοιμες να δεχτούν τους λάτρεις των χειμερινών σπορ.Η Φλώρινα προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες χιονοδρόμους, ενώ και τους υπόλοιπους μήνες τα βουνά της προσελκύουν ορειβάτες, καθώς από εκεί περνούν αναρίθμητα μονοπάτια, δύο εκ των οποίων είναι τμήματα των ευρωπαϊκών μονοπατιών Ε4 και Ε6.

Γαστρονομία

Η ορεινή φυσιογνωμία και οι υδάτινες επιφάνειες της περιοχής προσφέρουν και τις ανάλογες γεύσεις. Κατσικίσια κεφτεδάκια, παπαρδέλες με μοσχαρίσια μελωμένα μάγουλα,
αγριογούρουνο κρασάτο με σπιτικές χυλοπίτες, κότσι αρνίσιο στη γάστρα με πατάτα Σκλήθρου, τηγανιά χοιρινή με σπιτική σάλτσα ντομάτας και πιπεριάς, ντόπιες σπαλομπριζόλες με πικάντικες σάλτσες.

Οι πιπεριές Φλωρίνης σε διάφορες μορφές, οι γίγαντες Πρεσπών αλλά και το ντόπιο τσίπουρο και το ξινόμαυρο αξίζουν μια δοκιμή, αλλά και να προμηθευτείτε φεύγοντας.

Μεγάλη είναι και η ποικιλία των ψαριών που ζουν στις λίμνες: γριβάδια (ή κυπρίνοι), χέλια, τσιρόνια, πλατίκες, κέφαλοι κ.ά. Τα παντοπωλεία των ψαράδων προσφέρουν για... σουβενίρ παστά τσιρόνια και παστό γριβάδι.

Πρόσβαση

Η Φλώρινα απέχει από τη Θεσσαλονίκη 194 χλμ. μέσω της Εγνατίας οδού από Βέροια – Κοζάνη – Φλώρινα, ενώ υπάρχει και δεύτερη διαδρομή μέσω της πόλης της Εδεσσας.

Από την Αθήνα η απόσταση είναι περίπου 554 χλμ. μέσω Λάρισας και Κοζάνης. Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να επιλέξει τη διαδρομή μέσω της εθνικής οδού προς Κατερίνη, κι έπειτα μέσω Εγνατίας στον κόμβο της Βέροιας. Στη δεύτερη περίπτωση η απόσταση είναι 629 χλμ.agelioforos.gr