Cocktail blog

Η Θεσσαλονίκη υποδέχονται την Ροµποτική Χειρουργική

Οι ιατροί Απόστολος και Γεώργιος Λαµπανάρης, µε ειδίκευση στην Ουρολογία, µας µιλούν για τη Ροµποτική Χειρουργική και τις εφαρµογές της.
Τι είναι η Ροµποτική Χειρουργική;

Είναι η χρήση ροµποτικών συστηµάτων στη χειρουργική πράξη, µε σκοπό τη διευκόλυνση και τελειοποίηση της χειρουργικής επέµβασης, προς όφελος του χειρουργού και του ασθενή. Πρόκειται, δηλαδή, για µία ελάχιστα τραυµατική και επεµβατική χειρουργική µέθοδο κατά την οποία οι χειρουργικοί χειρισµοί εκτελούνται µε εξαιρετική ακρίβεια. Ο όρος «ροµπότ» δεν πρέπει να προκαλεί σύγχυση: ο γιατρός χειρουργεί χειριζόµενος το ροµπότ, το οποίο και ελέγχει απόλυτα.


Τι είναι το ροµποτικό σύστηµα Da Vinci® και πώς λειτουργεί;

Το ροµποτικό σύστηµα Da Vinci® είναι το πρώτο υπάρχον σύστηµα Ροµποτικής Χειρουργικής που έχει την έγκριση από τον Αµερικανικό Οργανισµό Φαρµάκων και Υλικών (FDA) για την πραγµατοποίηση χειρουργικών επεµβάσεων. Η ροµποτική κονσόλα διαθέτει στο πάνω µέρος ειδικές χειρολαβές, όπου ο χειρουργός τοποθετεί τα δάχτυλά του και κινεί τους ειδικούς µοχλούς. Το τροχήλατο των ροµποτικών βραχιόνων, όπου βρίσκονται τα χειρουργικά εργαλεία, σύρεται και τοποθετείται δίπλα στον ασθενή. Κάθε κίνηση του χειρουργού αναπαράγεται µε απόλυτη ακρίβεια και σταθερότητα στο χειρουργικό πεδίο από τους χειρουργικούς βραχίονες του ροµπότ.

Ποιες είναι οι εφαρµογές της Ροµποτικής Χειρουργικής στην Ουρολογία;

Η Ουρολογία αποτελεί το κύριο πεδίο εφαρµογών της Ροµποτικής Χειρουργικής παγκοσµίως. Ουρολογικές επεµβάσεις που εκτελούνται ροµποτικά είναι παθήσεις που αφορούν στον προστάτη, τους νεφρούς, την ουροδόχο κύστη και τους ουρητήρες. Οι πιο συχνές είναι η ριζική προστατεκτοµη, για καρκίνο του προστάτη, η µερική νεφρεκτοµή σε µικρούς όγκους µε διατήρηση του υπόλοιπου υγιούς νεφρού, για καρκίνο του νεφρού, καθώς και η ριζική κυστεκτοµή για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήµατα της Ροµποτικής Χειρουργικής;

Σηµαντικά λιγότερος πόνος, ελάχιστη απώλεια αίµατος, σηµαντικά λιγότερες µεταγγίσεις, λιγότερες επιπλοκές, συντοµότερος χρόνος νοσηλείας, ταχύτερη επάνοδος στις φυσιολογικές, καθηµερινές δραστηριότητες και καλύτερα λειτουργικά και ογκολογικά αποτελέσµατα.

Ο Απόστολος και ο Γεώργιος Λαµπανάρης είναι ιατροί µε ειδίκευση στην Ουρολογία. Με πολυετή εµπειρία σε διεθνούς φήµης, µεγάλα, ακαδηµαϊκά και πανεπιστηµιακά νοσοκοµεία της Γερµανίας, όπως και στο µεγαλύτερο κέντρο ροµποτικώς υποβοηθούµενης Ουρολογικής Χειρουργικής της Ευρώπης, St Antonius - Hospital Gronau, Germany - European Robotic Institute, συνεχίζουν την άσκηση της Ουρολογίας στο Ιατρικό ∆ιαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Είναι πιστοποιηµένοι χειρουργοί Ροµποτικής του συστήµατος Da Vinci από την Intuitive Surgical U.S.A (η εταιρία που κατασκεύασε το ροµποτικό σύστηµα Da Vinci), σύµφωνα µε την οποία, λόγω των τόσο µεγάλων σε αριθµό ροµποτικών επεµβάσεων που έχει πραγµατοποιήσει η οµάδα τους σε Ελλάδα και Ευρώπη, είναι η πιο έµπειρη στην πραγµατοποίηση ροµποτικών ουρολογικών επεµβάσεων στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Απόστολος Λαµπανάρης υπήρξε αναπληρωτής διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής St Antonius - Hospital, Gronau και επιστηµονικός διευθυντής του European Robotic Institute στη Γερµανία και ο Γεώργιος Λαµπανάρης υπήρξε επιµελητής της Ουρολογικής Κλινικής St Antonius - Hospital, Gronau. Η οµάδα τους έχει πραγµατοποιήσει περισσότερα από 1.000 ροµποτικά χειρουργεία, έχει κερδίσει 15 βραβεία στο εξωτερικό (Η.Π.Α. - Ευρώπη) και έχει παρουσιάσει 67 δηµοσιεύσεις και 245 οµιλίες στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Επίσης, υπάρχει και ροµποτική χειρουργική τεχνική που φέρει το όνοµά τους.


∆ιευθύνσεις Ιατρείων

Μητροπόλεως 25, Θεσσαλονίκη τηλ. 2310 262692

Καραολή & ∆ηµητρίου 4, Θέρµη τηλ. 2310 024721

Ιατρικό ∆ιαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης Ιατρείο 3 (Μεσόροφος) τηλ. 2310 400349 & 2310 400350.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: