Cocktail blog

10.000 Blu-ray discs στην υπηρεσία του Facebook για την αποθήκευση petabytes δεδομένων

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσα... δισεκατομμύρια φωτογραφίες βρίσκονται στους Facebook λογαριασμούς μας; Λίγες μόνο από αυτές προβάλλονται κάθε μέρα από τους χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, με τις περισσότερες να παραμένουν "θαμμένες" στα βάθη των servers της εταιρείας.Το Facebook φαίνεται πως αναζητά συνεχώς πιο αποτελεσματικούς
τρόπους για νααποθηκεύσει αυτά τα δεδομένα, τα οποία καταλαμβάνουν "ζωτικό" χώρο στους διακομιστές της εταιρείας. Έτσι, στις αρχές του περασμένου έτους, χρησιμοποίησε ένα νέο τύπο flash memory χαμηλής κατανάλωσης, που επιτρέπει σε δεδομένα τα οποία δε χρησιμοποιούνται συχνά να αποθηκεύονται σε cold storage. Και τώρα αποκαλύπτει πως χρησιμοποιεί ακόμη μία τεχνολογία για την αποθήκευση αυτών των πληροφοριών, αξιοποιώντας τους δίσκους Blu-ray.Η εταιρεία έχει αναπτύξει το δικό της prototype σύστημα που χρησιμοποιεί 10.000 Blu-ray discs για την αποθήκευση ενός petabyte δεδομένων. Ο vice president του Facebook στο κομμάτι της μηχανικής, Jay Parikh, μιλώντας μάλιστα στο φετινό Open Compute Summit στο San Jose, ανέφερε ότι το νέο σύστημα θα εξοικονομήσει στο Facebook το 50% των εξόδων του στο κομμάτι της αποθήκευσης και 80% σε ενεργειακή κατανάλωση, σε σύγκριση με την προηγούμενη μέθοδο.
Το τμήμα μηχανικών του Facebook κυκλοφόρησε και ένα άκρως ενδιαφέρον video που εξηγεί, μεταξύ άλλων, και πώς το σύστημα χρησιμοποιεί ένα "ρομποτικό χέρι" για να συγκεντρώσει συγκεκριμένα data discs.
Ο σχεδιασμός του prototype συστήματος είναι πιθανόν να δημοσιοποιηθεί μέσω του Open Compute Project αλλά, προς το παρόν, το Facebook βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής των τμημάτων της κατασκευής που θα δώσει στη δημοσιότητα.
Το Blu-ray storage system του Facebook βρίσκεται ήδη σε λειτουργία και μπορεί να αποθηκεύσει έως και 30 petabytes, ο στόχος, ωστόσο, μέσα στους επόμενους μήνεςείναι να μπορέσει να αποθηκεύσει έως και 150 petabytes δεδομένων.
Δείτε παρακάτω το video που μας ξεναγεί στο prototype storage system

Δεν υπάρχουν σχόλια: