Εάν λάβει κάποιος υπόψη ότι σε πολλές περιπτώσεις ιδιοκτήτες προσπαθούν να ανταλλάξουν το ακίνητό τους με άλλο ή ακόμη και με κινητά περιουσιακά στοιχεία, το γεγονός ότι αυξάνονται και πληθύνονται οι κατοικίες που πωλούνται προς 20.000 ή 10.000 ευρώ ίσως να μην προκαλεί μεγάλη έκπληξη.
Μία πιο προσεκτική ανάγνωση των δημοσιευμένων αγγελιών φανερώνει τουλάχιστον 1.000 προσφορές κατοικιών σε Αττική και Θεσσαλονίκη που διατίθενται έως 20.000 ευρώ.
Η εκτόξευση των ζητούμενων τιμών πώλησης, από το 2000 έως την έλευση της κρίσης, και η υπέρμετρη χορήγηση στεγαστικών δανείων που δημιούργησαν ένα αδιάθετο απόθεμα άνω των 250.000 ακινήτων, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελούν τις βασικές αιτίες της σημερινής κρίσης στο εγχώριο real estate.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του αλλοτινού κλίματος «ευφορίας» της κτηματαγοράς είναι η σωρευτική αύξηση σε ποσοστό 11,2% των ενοικίων την περίοδο 2007-2011, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Και με τον αριθμό συναλλαγών στις κατοικίες να υπολογίζεται (βάσει μελέτης της Alpha Bank) ότι θα συρρικνωθεί φέτος στις 22.750 από 148.125 το 2007, δεν είναι τυχαίο το ολοένα και αυξανόμενο «haircut» στις ζητούμενες αξίες. «Κούρεμα» που αποδίδεται και στην απέλπιδα προσπάθεια των ιδιοκτητών να αποκτήσουν ρευστότητα.
Μέχρι 20.000 ευρώ
Έτσι, στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών διαμέρισμα 54 τ.μ., πρώτου ορόφου, διατίθεται προς 20.000, με τον πωλητή να επισημαίνει στην αγγελία ότι «πωλείται λόγω έκτακτης ανάγκης».
«Λόγω ανάγκης» διατίθεται προς 10.000 ευρώ ένα ακόμη, σε καλή κατάσταση -όπως αναφέρεται-, διαμέρισμα 30 τ.μ., τρίτου ορόφου και κατασκευής 1960 στον Κολωνό.
Στον υποβαθμισμένο -πλην γεμάτο προοπτικές ανάπλασης- Άγιο Παντελεήμονα, ανακαινισμένο ρετιρέ πωλείται προς 15.000 ευρώ, με τα πωλητήρια σε τιμές «κάτω του κόστους» να πολλαπλασιάζονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Και, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, εάν οι αγοραστές αποδεχτούν το ρίσκο μίας τέτοιου είδους τοποθέτησης, ενδεχομένως να αποζημιωθούν, όταν μεσο-μακροπρόθεσμα τα σχέδια ανάπλασης των περιθωριακών σήμερα συνοικιών υλοποιηθούν.
Στην Πλατεία Κολιάτσου αναβαθμισμένο ισόγειο διαμέρισμα 47 τ.μ. με κεντρική θέρμανση πωλείται προς 17 χιλιάδες ευρώ, ενώ στην Πλατεία Βικτωρίας υπερυψωμένο ισόγειο 49 τ.μ., με κεντρική θέρμανση πωλείται προς 16 χιλιάδες ευρώ.
Στο κέντρο του Πειραιά ανακαινισμένο ισόγειο 47 τ.μ. πωλείται προς 15.000 ευρώ, ενώ στην πειραϊκή συνοικία της Καλλίπολης ισόγειο 55 τ.μ., σε "άριστη κατάσταση", κατασκευής 1977, πωλείται προς 20.000 ευρώ.
Στους Αμπελόκηπους ισόγειο διαμέρισμα 57 τ.μ., κατασκευής του ʼ75, με κεντρική θέρμανση πωλείται προς 20 χιλιάδες ευρώ. Στο Δουργούτι (περιοχή Φιξ Αθήνας), όπου έχουν δημιουργηθεί τα πρώτα lofts, μονοκατοικία 63 τ.μ., κατασκευής 1950 πωλείται έναντι 17 χιλιάδων ευρώ, με την τιμή να είναι συζητήσιμη.
Τα πολύ φθηνά σπίτια δεν λείπουν ούτε από τη Θεσσαλονίκη. Εκεί στο κέντρο της πόλης, δίπλα από την Καμάρα, πωλείται προς 18.000 ευρώ διαμέρισμα 50 τ.μ., τρίτου ορόφου, "άριστης κατάστασης", το οποίο λόγω τοποθεσίας θα μπορούσε εύκολα να μισθωθεί.
Η προσφορά χαμηλότιμων σπιτιών αυξάνεται, εάν συμπεριληφθούν ακίνητα που χρήζουν ανακαίνισης ή είναι ημιυπόγεια.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η απόκτηση ενός φθηνού σπιτιού θα σηματοδοτούσε την άντληση υπεραξιών σε περίπτωση βελτίωσης του οικονομικού κλίματος ή αναβάθμισης της περιοχής που το ακίνητο βρίσκεται. Αλλά και την δημιουργία προσόδων σε περίπτωση εκμίσθωσής του. Εάν, τέλος, υποχωρούσαν απότομα οι τιμές, ο αγοραστής μίας φθηνής κατοικίας θα ήταν αντιμέτωπος με συγκρατημένη απομείωση της αξίας της. capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου