Cocktail blog

Μυρωδικά για καλή υγεία και διάθεση

Θα κοροϊδεύατε τον εαυτό σας αν υποστηρίζατε ότι η διατροφή σας κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων, είναι υγιεινή. Αλλά ανάμεσα στις μεγάλες μερίδες φαγητού, τα παραπανίσια γλυκά, το επιπλέον αλκοόλ, υπάρχει μια διατροφική ομάδα που είναι «αδιάβλητη». 


Τα μυρωδικά, που προσθέτετε σε γλυκά και αλμυρά ή ακόμη και στα ποτά, αν και αναβαθμίζουν γευστικά την διατροφή σας, έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριαδιακή δράση και είναι πλούσια σε βιταμίνες. 
Ιδού πέντε «χριστουγεννιάτικα» μυρωδικά και πώς να τα χρησιμοποιήσετε στην διατροφή των ημερών. 
Μπορείτε να το προσθέσετε σε ψητό κρέας, τον πουρέ πατάτας ή ακόμη και σε κουλουράκια. Το δενδρολίβανο σε πολλές κουζίνες είναι συνδυασμένο με τα Χριστούγεννα, ενώ μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κάνσας έχει αποδείξει ότι η προσθήκη εκχυλίσματος σε μπιφτέκια μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα του κρέατος σε ετεροκυκλικές αμίνες, οι οποίες είναι καρκινογόνες και σχηματίζονται όταν το κόκκινο κρέας μαγειρεύεται ή ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Η πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ρίζα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε γιορτινό πιάτο, από το ψωμί μέχρι και την σαλάτα. Αλλά το τζίντζερ μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από την ναυτία και το φούσκωμα, αν το έχετε παρακάνει με τις ποσότητες των τροφών, στα γιορτινά γεύματα και δείπνα.
Σίγουρα έχετε προσθέσει κανέλλα σε ένα ουδέτερό γευστικά κρασί ή σε μια φρουτοσαλάτα, αλλά γνωρίζετε ότι αποτελεί το καλύτερο διατροφικό «φάρμακο»; Μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλλα στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να συντελέσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος, στον διαβήτη τύπου ΙΙ. Επίσης, υπάρχουν στοιχεία ότι η κανέλλα έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Αλλά, αυτό που έχει σημασία είναι πάντα το μέτρο, καθώς η κανέλλα έχει επίσης σχετιστεί με ηπατικές βλάβες, σε περιπτώσεις κατάχρησης, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε κουμαρίνη.
Η μέντα μπορεί να δώσει μια νότα φρεσκάδας στην αναπνοή σας, αλλά επίσης να σας δώσει μια δόση βιταμινών εύκολα και γρήγορα. Είναι πλούσια σε β-καροτένη, βιταμίνη Α και βιταμίνη C. Επίσης, η μέντα έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη των πονοκεφάλων, να βελτιώσει την συγκέντρωση, να μειώσει την όρεξη και να αμβλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Το μοσχοκάρυδο που αναβαθμίζει γευστικά πιάτα με βάση το κρέας, έχει επίσης αντιβακτηριαδιακές ιδιότητες, ενώ προστατεύει και από μυκητιάσεις.






Δεν υπάρχουν σχόλια: