Η τριχόπτωση ταλαιπωρεί άνδες και γυναίκες, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχολογία και την εξωτερική τους εμφάνιση. Ωστόσο, μια νέα μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών δίνει μόνιμο αποτέλεσμα, ανώδυνα και χωρίς σημάδια.
Ο Δρ Αναστάσιος Βεκρής* μιλά για τα πλεονεκτήματα της τεχνικής μεταμόσχευσης μαλλιών FUΕ (Follicular Unit Extraction) και το κόστος της, ανάλογα με τα σημεία εφαρμογής της.
Κύριε Βεκρή, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ποια είναι τα συνηθέστερα αίτια τριχόπτωση σε άνδρες και γυναίκες; Θα λέγατε ότι είναι συχνότερο το φαινόμενο σήμερα, έναντι του παρελθόντος;
Η τριχόπτωση οφείλεται τόσο σε γενετικούς όσο και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και είναι πρόβλημα που εμφανίζεται και σε άνδρες αλλά και σε γυναίκες με μεγάλο ψυχολογικό αντίκτυπο ενδεχομένως στο κοινωνικό, προσωπικό και επαγγελματικό περιβάλλον.
Η πιο συχνή αιτία ανδρικής τριχόπτωσης είναι η κληρονομικότητα, που σε συνδυασμό με την ορμονική δράση και την ηλικία επιφέρουν την ανδρογενετική αλωπεκία. Στους άνδρες η τριχόπτωση αυτού του τύπου ξεκινά κυρίως από το μέτωπο και τους κροτάφους ενώ απουσιάζει από την ινιακή χώρα (πίσω μέρος της κεφαλής).
Τα αίτια της γυναικείας τριχόπτωσης ποικίλλουν και μπορεί να είναι φυσιολογικά και παθολογικά. Φυσιολογική γυναικεία τριχόπτωση είναι η εποχιακή, κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες, όπου η απώλεια μαλλιών είναι αυξημένη. Η ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες εμφανίζεται συνήθως με τη μορφή διάχυτης τριχόπτωσης και σπάνια έχουμε πλήρη απώλεια τριχών από μία περιοχή. Η τριχόπτωση αυτού του τύπου στις γυναίκες είναι εντονότερη στην κορυφή του τριχωτού.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο σύγχρονος, απαιτητικός τρόπος διαβίωσης και οι ταχύτατοι ρυθμοί της καθημερινότητας, σε συνδυασμό με το αυξημένο άγχος και την κακή διατροφή είναι κάποιοι ακόμα από τους λόγους που επιτείνουν την εμφάνιση του φαινομένου της τριχόπτωσης που απασχολεί ιδιαίτερα στις μέρες μας. Ταυτόχρονα παράγοντες όπως η έκθεση σε περιβάλλον επιβαρυμένο με σκόνη και ρύπανση καθώς και η υπερβολική έκθεση στις ηλιακές ακτίνες UV εξηγούν τα αυξημένα ποσοστά τριχόπτωσης σε άντρες και γυναίκες σήμερα.
Πώς τίθεται η διάγνωση της τριχόπτωσης και από ποια ηλικία αρχίζει να γίνεται έκδηλη η κατάσταση σε γυναίκες και άνδρες;
Η διάγνωση της τριχόπτωσης πρέπει να γίνεται πάντα από εξειδικευμένο δερματολόγο. Η τριχόπτωση είναι σημαντικό να διαγιγνώσκεται με φωτοτριχοριζόγραμμα με τη χρήση ειδικής μικροκάμερας. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθούν ειδικές αιματολογικές εξετάσεις ή βιοψία δέρματος για τη διαφοροδιάγνωση της τριχόπτωσης.
Η τριχόπτωση ανάλογα με τους λόγους εμφάνισής της (περιβάλλον/κληρονομικότητα) μπορεί να εμφανιστεί σε πολύ μικρή ηλικία και να εξελίσσεται με την πάροδο των ετών.
Ιδιαίτερα με την εμφάνιση της τριχόπτωσης σε νεαρές ηλικίες η εξέλιξη μπορεί να είναι αλματώδης, ειδικά μέχρι την ηλικία των 30 ετών. Εν συνεχεία η εξέλιξη είναι πιο σταδιακή αλλά μπορεί να εξακολουθήσει μέχρι και αρκετά προχωρημένη ηλικία. Η τριχόπτωση των ανδρών εμφανίζεται στο 25% των ανθρώπων με συνέπειες όπως η εμφανή αραίωση έως την ηλικία των 30 ετών και στο 50% έως την ηλικία των 45-50 ετών
Οι συχνότερες ηλικίες εμφάνισης γυναικείας τριχόπτωσης είναι η εφηβεία, η περίοδος μετά τον τοκετό και κυρίως η εμμηνόπαυση. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις το ψυχολογικό στρες της γυναικείας τριχόπτωσης είναι έντονο, καθώς ανέκαθεν τα μαλλιά ήταν σημαντικό στοιχείο θηλυκότητας και ομορφιάς.
Με ποια κριτήρια επιλέγεται η κάθε φορά ενδεδειγμένη θεραπεία για τον ασθενή και πόσο χρόνο διαρκεί αυτή;
Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας τριχόπτωσης βασίζεται στη σωστή λήψη του ιατρικού ιστορικού και τη σωστή διάγνωση που θα πρέπει γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, τόσο με την κλινική εξέταση, όσο και με τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων, αν κριθεί σκόπιμο.
Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη και διαφορετική για κάθε περίπτωση. Όταν αυτή οφείλεται σε εξωτερικούς αναστρέψιμους παράγοντες, αρκεί η άρση των παραγόντων αυτών για τη λύση της τριχόπτωσης. Θα προταθεί λοιπόν, είτε η συντηρητική θεραπεία της τριχόπτωσης για καθυστέρηση ή άρση του φαινομένου, είτε η οριστική λύση σε κάποιες μορφές τριχόπτωσης και αλωπεκιών όπως η μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο Advanced FUE.
Όταν επιλέγουμε μια συντηρητική αγωγή κατά της τριχόπτωσης, τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή και πόσο χρόνο διαρκεί;
H συντηρητική θεραπεία στοχεύει στη θεραπεία της τριχόπτωσης όλων των μορφών και αιτιολογιών που παρουσιάζουν άνδρες και γυναίκες. Η συντηρητική θεραπεία της τριχόπτωσης περιλαμβάνει κυρίως τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, αλλά και άλλες μεθόδους όπως είναι η PRP θεραπεία τριχόπτωσης και η laser θεραπεία. Σε αντίθεση με τη μεταμόσχευση μαλλιών, η συντηρητική θεραπεία τριχόπτωσης δεν έχει μόνιμα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα διαρκούν όσο ο ασθενής ακολουθεί τη θεραπεία τριχόπτωσης και υποχωρούν σταδιακά με τη διακοπή της.
Υπάρχουν συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες με αποδεδειγμένα οφέλη κατά της τριχόπτωσης και ποια είναι τα ουσιαστικά αποτελέσματα τους;
Η θεραπεία της τριχόπτωσης με μινοξιδίλη 5% ή 2% είναι από τις λίγες με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στην τριχόπτωση. Η θεραπεία με μινοξιδίλη προκαλεί αγγειοδιαστολή και αύξηση της αιματικής ροής στο τριχωτό της κεφαλής, παρατείνοντας έτσι την αναγενή φάση ανάπτυξης της τρίχας. Μετά από 2-3 μήνες θεραπείας τριχόπτωσης, μειώνεται αισθητά ο ρυθμός απώλειας των μαλλιών, ενώ παρατηρείται επαναφύτρωση ορισμένων τριχών που πρόσφατα είχαν περάσει στην τελογενή φάση.
Η δεύτερη ουσία με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη θεραπεία τριχόπτωσης είναι η φιναστερίδη. Η μόνη ένδειξή της είναι η ανδρογενετική αλωπεκία των ανδρών έως 40 ετών και γυναικών μετά την εμμηνόπαυση και δρα αναστέλλοντας τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διϋδροτεστοστερόνη (DHT).
Τα αποτελέσματα αυτής της θεραπείας τριχόπτωσης είναι εντυπωσιακά, καθώς επιβραδύνει σημαντικά την απώλεια των μαλλιών και αποκαθιστά τα χαμένα μαλλιά ως έναν βαθμό
Το κόστος της συντηρητικής θεραπείας δικαιολογείται από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα;
Το κόστος όλων των φασμάτων της συντηρητικής θεραπείας είναι αρκετά προσιτό, όσον αφορά το αποτέλεσμα ανάλογα με την περίπτωση του ασθενούς η συντηρητική θεραπεία έχει άριστα έως πολύ καλά αποτελέσματα. Να σημειωθεί ότι σκοπός της συντηρητικής θεραπείας είναι η επιβράδυνση ή σταθεροποίηση της τριχόπτωσης.
Πότε επιλέγεται η μεταμόσχευση μαλλιών ως θεραπεία κατά της τριχόπτωσης; Όταν έχει αποτύχει η συντηρητική αγωγή ή όταν το ζητά ο ασθενής;
Η τριχόπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά, με τη μεταμόσχευση μαλλιών η οποία απευθύνεται σε όσους δεν έχουν προλάβει την εξέλιξη της τριχόπτωσης και επιθυμούν οριστική λύση στο πρόβλημά τους. Καλό είναι να συνδυάζεται παράλληλα και με φαρμακευτική αγωγή κατά της τριχόπτωσης για να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επιλέγεται από το γιατρό ανάλογα με τα αποτελέσματα της διάγνωσης του ασθενούς και αναλόγως με τις προσδοκίες και την ηλικία του. Η συντηρητική αγωγή δεν αποτυγχάνει στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων αλλά να τονιστεί ότι δεν αποκαθιστά το πρόβλημα της αλωπεκίας αλλά μόνο στοχεύει στην άρση ή σταθεροποίησή του.
Ποια μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών θεωρείτε εσείς ότι εγγυάται το επιθυμητό αποτέλεσμα και γιατί προτιμάται από γιατρούς και ασθενείς έναντι άλλων μεθόδων;
Η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUΕ (Follicular Unit Extraction) ή μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών με μεταφορά μεμονωμένων τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή στη λήπτρια περιοχή, που εφαρμόζεται από το 2003, θεωρείται η πιο σύγχρονη μέθοδος εμφύτευσης μαλλιών και τείνει να επικρατήσει παγκοσμίως, καθώς είναι ελάχιστα επεμβατική, πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία, δεν προκαλεί πόνο, ουλές ή άλλα σημάδια και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του αμέσως μετά τη συνεδρία. Δεν γίνεται τομή στο δέρμα, επομένως ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες λοιμώξεων και προσφέρει απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα όταν πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό
Η FUE σε ποιες περιπτώσεις ασθενών ταιριάζει περισσότερο και ποιοι είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι για την εφαρμογή της;
Οι κύριες ενδείξεις ασθενών για μεταμόσχευση μαλλιών είναι άντρες ή γυναίκες που έχουν εμφανίσει ανδρογενετική αλωπεκία είτε ουλωτικές αλωπεκίες, σταθερές και μικρής έκτασης όπως π.χ. θυλακικός λειχήνας και τραυματικές ουλές, ασθενείς που επιθυμούν την αποκατάσταση και πύκνωση φρυδιών ή τριχών του προσώπου (μουστάκι, γένια σε άνδρες) ή περιπτώσεις ασθενών που χρήζουν διόρθωσης ουλών που δημιουργήθηκαν από παλαιότερη συνεδρία εμφύτευσης μαλλιών FUT
Παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην μεταμόσχευση μαλλιών είναι:
Πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να υποβληθεί ο ασθενής σε FUE, όταν η τριχόπτωση είναι σε εξέλιξη ή όταν έχει εδραιωθεί πλέον η φαλάκρα;
Η ηλικία του ατόμου είναι καθοριστική στην απόφαση για τη πραγματοποίηση της μεταμόσχευσης μαλλιών, καθώς επηρεάζεται η ποιότητα της δότριας και λήπτριας χώρας. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσει κανείς την πρώτη συνεδρία μεταμόσχευσης μαλλιών σε μικρή ηλικία πριν χάσει όλα του τα μαλλιά και καθώς η τριχόπτωση είναι κατά συνέπεια σε εξέλιξη και να επαναλάβει τη συνεδρία μερικά χρόνια αργότερα.
Το μέγεθος του προβλήματος και οι ρεαλιστικές προσδοκίες του ασθενούς συμβάλλουν στην επιτυχία της μεταμόσχευσης μαλλιών.
Σε κάθε περίπτωση η διάγνωση είναι εξατομικευμένη και προσανατολίζεται στην κάλυψη των αναγκών του κάθε ασθενούς ξεχωριστά.
Η FUE μπορεί να γίνει σε μια συνεδρία ή πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα;
Η μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE μπορεί να γίνει σε μία μόνο συνεδρία που διαρκεί λίγες μόνο ώρες.
Τα μαλλιά που προέρχονται από τη μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE είναι μόνιμα και συμπεριφέρονται απολύτως φυσιολογικά. Για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής πυκνότητας ανά περιοχή ή για την κάλυψη μεγάλων περιοχών σε προχωρημένες αλωπεκίες, συνήθως απαιτούνται δύο συνεδρίες με τη μέθοδο FUE. Ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας της τεχνικής FUE σε σύγκριση με την τεχνική του strip, επιτρέπει τη χρησιμοποίηση της δότριας χώρας και στο μέλλον, εφόσον η πυκνότητά της είναι επαρκής.
Ο ασθενής πρέπει προηγουμένως να έχει υποβληθεί σε κάποιες εξετάσεις ή να έχουν ληφθεί κάποια προληπτικά μέτρα;
Κατά τη σωστή διάγνωση από εξειδικευμένο Δερματολόγο ή Πλαστικό χειρουργό ο οποίος θα εξετάσει όλα τα αίτια της τριχόπτωσης, λαμβάνεται το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και γίνεται έλεγχος για τυχόν λήψη φαρμάκων ή ύπαρξη κάποιας δερματοπάθειας η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη. Δεν χρειάζεται καμία περαιτέρω εξέταση ή λήψη ειδικών προληπτικών μέτρων εκτός αν ο γιατρός θεωρήσει κάτι τέτοιο απαραίτητο.
Μετά την FUE πρέπει να λαμβάνονται κάποιες προφυλάξεις;
Η μεταμόσχευση με την τεχνική FUE είναι μια απόλυτα ασφαλής και ανώδυνη διαδικασία. Ενόχληση, αν υπάρχει στην μεταμοσχευμένη περιοχή, είναι αμελητέα. Οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν ένα μικρό τράβηγμα στην δότρια περιοχή για 1-2 ημέρες. Ήπια αναλγητικά σπάνια χρειάζεται να χορηγηθούν. Καλό είναι να διατηρείται ενυδατωμένη η περιοχή τα 3 πρώτα 24ωρα με ψεκασμό φυσιολογικού ορού ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κάποιες από τις καινούργιες τρίχες μπορεί να πέσουν τις πρώτες εβδομάδες, αλλά αυτό δεν πρέπει να ανησυχήσει τον ασθενή, καθώς οι ρίζες παραμένουν και παράγουν καινούρια τρίχα σε λίγες εβδομάδες. Το φαινόμενο αυτό ελαχιστοποιείται με τη χρήση μινοξιδίλης αμέσως μετεπεμβατικά. Ο «ασθενής» επισκέπτεται την επόμενη ημέρα μετά τη μεταμόσχευση μαλλίων την κλινική όπου ελέγχεται η δότρια και λήπτρια χώρα και λούζονται προσεκτικά για πρώτη φορά τα μαλλιά. Μετά 3 με 4 ημέρες μπορεί κανείς να πάει στην εργασία του χωρίς να είναι αντιληπτό ότι έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών. Τέλος, συνιστάται η αποφυγή έντονης σωματικής άσκησης για μία εβδομάδα μετά, καθώς και η χρήση της πισίνας.
Εκτός από το τριχωτό της κεφαλής, σε ποια άλλα σημεία του σώματος μπορεί να εφαρμοστεί επιτυχώς η FUE;
Η FUE εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία:
Ο αριθμός των τριχοθυλακίων που μεταμοσχεύονται εξαρτάται από την ποιότητα της δότριας περιοχής του ασθενούς, σύμφωνα με την εξέταση που πραγματοποιείται και βάση της οποίας αποφασίζεται ο τύπος της συνεδρίας. Ο αριθμός των τριχοθυλακίων υπαγορεύεται επίσης από τη βαθμίδα της αλωπεκίας του ασθενούς, τις προσδοκίες του καθώς και άλλους παράγοντες όπως η ηλικία κ.τ.λ.
Τα αποτελέσματα μετά από μια FUE μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να είναι από ικανοποιητικά έως άριστα, ανάλογα με την εμπειρία του ιατρού που πραγματοποίησε την επέμβαση. Η ανάπτυξη νέων τριχών μετά την FUE συνήθως φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνά το 95%, και με τον κατάλληλο σχεδιασμό τα αποτελέσματα της FUE μπορεί να είναι απόλυτα φυσικά.
Μετά από πόσο χρόνο είναι εμφανές το αποτέλεσμα, δηλαδή πυκνή τριχοφυΐα;
Η ανάπτυξη των νέων μαλλιών μετά τη μεταμόσχευση FUE πραγματοποιείται σταδιακά. Τα περισσότερα μαλλιά διατηρούνται και μπορεί να αναπτυχθούν από τις πρώτες ημέρες μετά την FUE. Κάποια όμως αποπίπτουν και ξαναφυτρώνουν τις επόμενες εβδομάδες καθώς μετά την FUE τοποθέτησή τους μεταπίπτουν στην τελογενή φάση. Ακολουθεί η προοδευτική φύτρωση των νέων μαλλιών, η οποία ολοκληρώνεται πρακτικά στους 10 περίπου μήνες μετά την FUE μεταμόσχευση μαλλιών. Περιγράφεται φύτρωση νέων μαλλιών ακόμη και έως 18-24 μήνες μετά την επέμβαση.
Η μέθοδος θα λέγατε ότι είναι ασφαλής και για ειδικές ομάδες ασθενών, όπως π.χ. πάσχοντες από καρκίνο ή άλλα χρόνια νοσήματα; Αν ναι, πότε είναι προτιμότερο να υποβάλλονται σε FUE;
Η μέθοδος επειδή είναι ελάχιστα επεμβατική και εκτελείται υπό τοπική αναισθησία και επειδή αφορά στην μεταμόσχευση τριχοθυλακίων του ιδίου του ατόμου είναι απολύτως ασφαλής ακόμη και σε περιπτώσεις σοβαρών χρόνιων παθήσεων. Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως ασθενείς υπό χημειοθεραπεία είναι προτιμότερο οποιαδήποτε εφαρμογή FUE να πραγματοποιείται μετά το πέρας της χημειοθεραπείας.
Το κόστος της FUE καθορίζεται από τον αριθμό των τριχοθυλακίων που μεταμοσχεύονται, το σημείο που εφαρμόζεται η μέθοδος ή από την έκταση του προβλήματος; Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες ενδεικτικές τιμές ανάλογα με τα βασικά σημεία εφαρμογής της;
Το κόστος της FUE καθορίζεται τόσο από τον αριθμό των τριχοθυλακίων που μεταμοσχεύονται όσο και από την έκταση του προβλήματος και τον τύπο του περιστατικού που επιλέγεται.
Το κόστος μπορεί να κυμαίνεται από 500€ για μια συνεδρία διόρθωσης ουλής μικρής έκτασης και αυξάνεται κλιμακωτά σε περιπτώσεις κάλυψης πολύ μεγάλων περιοχών, ακούρευτων συνεδριών, συνδυασμό μεταμόσχευσης τριχών από το πρόσωπο ή από το σώμα κ.τ.λ.
Πιστεύετε ότι είναι εφικτό ο μέσος άνθρωπος να καλύψει το κόστος μιας τέτοιας επέμβασης;
Το κόστος μιας συνεδρίας ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής μεταμόσχευσης μαλλιών όπως η FUE, που επιτρέπει τη σταθερή και μόνιμη αποκατάσταση του προβλήματος της αλωπεκίας με απόλυτα φυσικό τρόπο, είναι χαμηλό σε σχέση με το τεράστιο όφελος στην ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση του ατόμου.
Το κόστος μιας συνεδρίας FUE ακόμα και υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι απόλυτα προσιτό για τον μέσο άνθρωπο, ειδικά αν λάβει κάποιος υπόψη του τα θεαματικά αποτελέσματα της τεχνικής και τη μονιμότητα του αποτελέσματος.
* Ο Δρ Αναστάσιος Βεκρής είναι ειδικευμένος πλαστικός χειρουργός, μέλος της ΕΕΠΕΑΧ, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Cosmetic Derma Medicine Medical Group και επικεφαλής του τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής και Μεταμόσχευσης Μαλλιών στην Αθήνα. Είναι επίσης ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του κέντρου Μεταμόσχευσης Μαλλιών Advanced Hair Clinics.
Μαίρη Μπιμπή
Ο Δρ Αναστάσιος Βεκρής* μιλά για τα πλεονεκτήματα της τεχνικής μεταμόσχευσης μαλλιών FUΕ (Follicular Unit Extraction) και το κόστος της, ανάλογα με τα σημεία εφαρμογής της.
Κύριε Βεκρή, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ποια είναι τα συνηθέστερα αίτια τριχόπτωση σε άνδρες και γυναίκες; Θα λέγατε ότι είναι συχνότερο το φαινόμενο σήμερα, έναντι του παρελθόντος;
Η τριχόπτωση οφείλεται τόσο σε γενετικούς όσο και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και είναι πρόβλημα που εμφανίζεται και σε άνδρες αλλά και σε γυναίκες με μεγάλο ψυχολογικό αντίκτυπο ενδεχομένως στο κοινωνικό, προσωπικό και επαγγελματικό περιβάλλον.
Η πιο συχνή αιτία ανδρικής τριχόπτωσης είναι η κληρονομικότητα, που σε συνδυασμό με την ορμονική δράση και την ηλικία επιφέρουν την ανδρογενετική αλωπεκία. Στους άνδρες η τριχόπτωση αυτού του τύπου ξεκινά κυρίως από το μέτωπο και τους κροτάφους ενώ απουσιάζει από την ινιακή χώρα (πίσω μέρος της κεφαλής).
Τα αίτια της γυναικείας τριχόπτωσης ποικίλλουν και μπορεί να είναι φυσιολογικά και παθολογικά. Φυσιολογική γυναικεία τριχόπτωση είναι η εποχιακή, κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες, όπου η απώλεια μαλλιών είναι αυξημένη. Η ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες εμφανίζεται συνήθως με τη μορφή διάχυτης τριχόπτωσης και σπάνια έχουμε πλήρη απώλεια τριχών από μία περιοχή. Η τριχόπτωση αυτού του τύπου στις γυναίκες είναι εντονότερη στην κορυφή του τριχωτού.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο σύγχρονος, απαιτητικός τρόπος διαβίωσης και οι ταχύτατοι ρυθμοί της καθημερινότητας, σε συνδυασμό με το αυξημένο άγχος και την κακή διατροφή είναι κάποιοι ακόμα από τους λόγους που επιτείνουν την εμφάνιση του φαινομένου της τριχόπτωσης που απασχολεί ιδιαίτερα στις μέρες μας. Ταυτόχρονα παράγοντες όπως η έκθεση σε περιβάλλον επιβαρυμένο με σκόνη και ρύπανση καθώς και η υπερβολική έκθεση στις ηλιακές ακτίνες UV εξηγούν τα αυξημένα ποσοστά τριχόπτωσης σε άντρες και γυναίκες σήμερα.
Πώς τίθεται η διάγνωση της τριχόπτωσης και από ποια ηλικία αρχίζει να γίνεται έκδηλη η κατάσταση σε γυναίκες και άνδρες;
Η διάγνωση της τριχόπτωσης πρέπει να γίνεται πάντα από εξειδικευμένο δερματολόγο. Η τριχόπτωση είναι σημαντικό να διαγιγνώσκεται με φωτοτριχοριζόγραμμα με τη χρήση ειδικής μικροκάμερας. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθούν ειδικές αιματολογικές εξετάσεις ή βιοψία δέρματος για τη διαφοροδιάγνωση της τριχόπτωσης.
Η τριχόπτωση ανάλογα με τους λόγους εμφάνισής της (περιβάλλον/κληρονομικότητα) μπορεί να εμφανιστεί σε πολύ μικρή ηλικία και να εξελίσσεται με την πάροδο των ετών.
Ιδιαίτερα με την εμφάνιση της τριχόπτωσης σε νεαρές ηλικίες η εξέλιξη μπορεί να είναι αλματώδης, ειδικά μέχρι την ηλικία των 30 ετών. Εν συνεχεία η εξέλιξη είναι πιο σταδιακή αλλά μπορεί να εξακολουθήσει μέχρι και αρκετά προχωρημένη ηλικία. Η τριχόπτωση των ανδρών εμφανίζεται στο 25% των ανθρώπων με συνέπειες όπως η εμφανή αραίωση έως την ηλικία των 30 ετών και στο 50% έως την ηλικία των 45-50 ετών
Οι συχνότερες ηλικίες εμφάνισης γυναικείας τριχόπτωσης είναι η εφηβεία, η περίοδος μετά τον τοκετό και κυρίως η εμμηνόπαυση. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις το ψυχολογικό στρες της γυναικείας τριχόπτωσης είναι έντονο, καθώς ανέκαθεν τα μαλλιά ήταν σημαντικό στοιχείο θηλυκότητας και ομορφιάς.
Με ποια κριτήρια επιλέγεται η κάθε φορά ενδεδειγμένη θεραπεία για τον ασθενή και πόσο χρόνο διαρκεί αυτή;
Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας τριχόπτωσης βασίζεται στη σωστή λήψη του ιατρικού ιστορικού και τη σωστή διάγνωση που θα πρέπει γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, τόσο με την κλινική εξέταση, όσο και με τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων, αν κριθεί σκόπιμο.
Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη και διαφορετική για κάθε περίπτωση. Όταν αυτή οφείλεται σε εξωτερικούς αναστρέψιμους παράγοντες, αρκεί η άρση των παραγόντων αυτών για τη λύση της τριχόπτωσης. Θα προταθεί λοιπόν, είτε η συντηρητική θεραπεία της τριχόπτωσης για καθυστέρηση ή άρση του φαινομένου, είτε η οριστική λύση σε κάποιες μορφές τριχόπτωσης και αλωπεκιών όπως η μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο Advanced FUE.
Όταν επιλέγουμε μια συντηρητική αγωγή κατά της τριχόπτωσης, τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή και πόσο χρόνο διαρκεί;
H συντηρητική θεραπεία στοχεύει στη θεραπεία της τριχόπτωσης όλων των μορφών και αιτιολογιών που παρουσιάζουν άνδρες και γυναίκες. Η συντηρητική θεραπεία της τριχόπτωσης περιλαμβάνει κυρίως τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, αλλά και άλλες μεθόδους όπως είναι η PRP θεραπεία τριχόπτωσης και η laser θεραπεία. Σε αντίθεση με τη μεταμόσχευση μαλλιών, η συντηρητική θεραπεία τριχόπτωσης δεν έχει μόνιμα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα διαρκούν όσο ο ασθενής ακολουθεί τη θεραπεία τριχόπτωσης και υποχωρούν σταδιακά με τη διακοπή της.
Υπάρχουν συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες με αποδεδειγμένα οφέλη κατά της τριχόπτωσης και ποια είναι τα ουσιαστικά αποτελέσματα τους;
Η θεραπεία της τριχόπτωσης με μινοξιδίλη 5% ή 2% είναι από τις λίγες με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στην τριχόπτωση. Η θεραπεία με μινοξιδίλη προκαλεί αγγειοδιαστολή και αύξηση της αιματικής ροής στο τριχωτό της κεφαλής, παρατείνοντας έτσι την αναγενή φάση ανάπτυξης της τρίχας. Μετά από 2-3 μήνες θεραπείας τριχόπτωσης, μειώνεται αισθητά ο ρυθμός απώλειας των μαλλιών, ενώ παρατηρείται επαναφύτρωση ορισμένων τριχών που πρόσφατα είχαν περάσει στην τελογενή φάση.
Η δεύτερη ουσία με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη θεραπεία τριχόπτωσης είναι η φιναστερίδη. Η μόνη ένδειξή της είναι η ανδρογενετική αλωπεκία των ανδρών έως 40 ετών και γυναικών μετά την εμμηνόπαυση και δρα αναστέλλοντας τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διϋδροτεστοστερόνη (DHT).
Τα αποτελέσματα αυτής της θεραπείας τριχόπτωσης είναι εντυπωσιακά, καθώς επιβραδύνει σημαντικά την απώλεια των μαλλιών και αποκαθιστά τα χαμένα μαλλιά ως έναν βαθμό
Το κόστος της συντηρητικής θεραπείας δικαιολογείται από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα;
Το κόστος όλων των φασμάτων της συντηρητικής θεραπείας είναι αρκετά προσιτό, όσον αφορά το αποτέλεσμα ανάλογα με την περίπτωση του ασθενούς η συντηρητική θεραπεία έχει άριστα έως πολύ καλά αποτελέσματα. Να σημειωθεί ότι σκοπός της συντηρητικής θεραπείας είναι η επιβράδυνση ή σταθεροποίηση της τριχόπτωσης.
Πότε επιλέγεται η μεταμόσχευση μαλλιών ως θεραπεία κατά της τριχόπτωσης; Όταν έχει αποτύχει η συντηρητική αγωγή ή όταν το ζητά ο ασθενής;
Η τριχόπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά, με τη μεταμόσχευση μαλλιών η οποία απευθύνεται σε όσους δεν έχουν προλάβει την εξέλιξη της τριχόπτωσης και επιθυμούν οριστική λύση στο πρόβλημά τους. Καλό είναι να συνδυάζεται παράλληλα και με φαρμακευτική αγωγή κατά της τριχόπτωσης για να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επιλέγεται από το γιατρό ανάλογα με τα αποτελέσματα της διάγνωσης του ασθενούς και αναλόγως με τις προσδοκίες και την ηλικία του. Η συντηρητική αγωγή δεν αποτυγχάνει στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων αλλά να τονιστεί ότι δεν αποκαθιστά το πρόβλημα της αλωπεκίας αλλά μόνο στοχεύει στην άρση ή σταθεροποίησή του.
Ποια μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών θεωρείτε εσείς ότι εγγυάται το επιθυμητό αποτέλεσμα και γιατί προτιμάται από γιατρούς και ασθενείς έναντι άλλων μεθόδων;
Η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUΕ (Follicular Unit Extraction) ή μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών με μεταφορά μεμονωμένων τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή στη λήπτρια περιοχή, που εφαρμόζεται από το 2003, θεωρείται η πιο σύγχρονη μέθοδος εμφύτευσης μαλλιών και τείνει να επικρατήσει παγκοσμίως, καθώς είναι ελάχιστα επεμβατική, πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία, δεν προκαλεί πόνο, ουλές ή άλλα σημάδια και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του αμέσως μετά τη συνεδρία. Δεν γίνεται τομή στο δέρμα, επομένως ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες λοιμώξεων και προσφέρει απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα όταν πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό
Η FUE σε ποιες περιπτώσεις ασθενών ταιριάζει περισσότερο και ποιοι είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι για την εφαρμογή της;
Οι κύριες ενδείξεις ασθενών για μεταμόσχευση μαλλιών είναι άντρες ή γυναίκες που έχουν εμφανίσει ανδρογενετική αλωπεκία είτε ουλωτικές αλωπεκίες, σταθερές και μικρής έκτασης όπως π.χ. θυλακικός λειχήνας και τραυματικές ουλές, ασθενείς που επιθυμούν την αποκατάσταση και πύκνωση φρυδιών ή τριχών του προσώπου (μουστάκι, γένια σε άνδρες) ή περιπτώσεις ασθενών που χρήζουν διόρθωσης ουλών που δημιουργήθηκαν από παλαιότερη συνεδρία εμφύτευσης μαλλιών FUT
Παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην μεταμόσχευση μαλλιών είναι:
- Η ηλικία του ασθενούς
- Τα χαρακτηριστικά του προσώπου
- Η έκταση της αλωπεκίας πριν τη μεταμόσχευση μαλλιών
- Ο αριθμός των τριχοθυλακίων που μπορούν να ληφθούν από τη δότρια χώρα
- Οι προσδοκίες του ασθενούς που αποφασίζει να κάνει μεταμόσχευση
- Οι πιθανές μελλοντικές ανάγκες για πιθανή δεύτερη συνεδρία εμφύτευσης μαλλιών.
Πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να υποβληθεί ο ασθενής σε FUE, όταν η τριχόπτωση είναι σε εξέλιξη ή όταν έχει εδραιωθεί πλέον η φαλάκρα;
Η ηλικία του ατόμου είναι καθοριστική στην απόφαση για τη πραγματοποίηση της μεταμόσχευσης μαλλιών, καθώς επηρεάζεται η ποιότητα της δότριας και λήπτριας χώρας. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσει κανείς την πρώτη συνεδρία μεταμόσχευσης μαλλιών σε μικρή ηλικία πριν χάσει όλα του τα μαλλιά και καθώς η τριχόπτωση είναι κατά συνέπεια σε εξέλιξη και να επαναλάβει τη συνεδρία μερικά χρόνια αργότερα.
Το μέγεθος του προβλήματος και οι ρεαλιστικές προσδοκίες του ασθενούς συμβάλλουν στην επιτυχία της μεταμόσχευσης μαλλιών.
Σε κάθε περίπτωση η διάγνωση είναι εξατομικευμένη και προσανατολίζεται στην κάλυψη των αναγκών του κάθε ασθενούς ξεχωριστά.
Η FUE μπορεί να γίνει σε μια συνεδρία ή πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα;
Η μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE μπορεί να γίνει σε μία μόνο συνεδρία που διαρκεί λίγες μόνο ώρες.
Τα μαλλιά που προέρχονται από τη μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE είναι μόνιμα και συμπεριφέρονται απολύτως φυσιολογικά. Για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής πυκνότητας ανά περιοχή ή για την κάλυψη μεγάλων περιοχών σε προχωρημένες αλωπεκίες, συνήθως απαιτούνται δύο συνεδρίες με τη μέθοδο FUE. Ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας της τεχνικής FUE σε σύγκριση με την τεχνική του strip, επιτρέπει τη χρησιμοποίηση της δότριας χώρας και στο μέλλον, εφόσον η πυκνότητά της είναι επαρκής.
Ο ασθενής πρέπει προηγουμένως να έχει υποβληθεί σε κάποιες εξετάσεις ή να έχουν ληφθεί κάποια προληπτικά μέτρα;
Κατά τη σωστή διάγνωση από εξειδικευμένο Δερματολόγο ή Πλαστικό χειρουργό ο οποίος θα εξετάσει όλα τα αίτια της τριχόπτωσης, λαμβάνεται το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και γίνεται έλεγχος για τυχόν λήψη φαρμάκων ή ύπαρξη κάποιας δερματοπάθειας η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη. Δεν χρειάζεται καμία περαιτέρω εξέταση ή λήψη ειδικών προληπτικών μέτρων εκτός αν ο γιατρός θεωρήσει κάτι τέτοιο απαραίτητο.
Μετά την FUE πρέπει να λαμβάνονται κάποιες προφυλάξεις;
Η μεταμόσχευση με την τεχνική FUE είναι μια απόλυτα ασφαλής και ανώδυνη διαδικασία. Ενόχληση, αν υπάρχει στην μεταμοσχευμένη περιοχή, είναι αμελητέα. Οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν ένα μικρό τράβηγμα στην δότρια περιοχή για 1-2 ημέρες. Ήπια αναλγητικά σπάνια χρειάζεται να χορηγηθούν. Καλό είναι να διατηρείται ενυδατωμένη η περιοχή τα 3 πρώτα 24ωρα με ψεκασμό φυσιολογικού ορού ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κάποιες από τις καινούργιες τρίχες μπορεί να πέσουν τις πρώτες εβδομάδες, αλλά αυτό δεν πρέπει να ανησυχήσει τον ασθενή, καθώς οι ρίζες παραμένουν και παράγουν καινούρια τρίχα σε λίγες εβδομάδες. Το φαινόμενο αυτό ελαχιστοποιείται με τη χρήση μινοξιδίλης αμέσως μετεπεμβατικά. Ο «ασθενής» επισκέπτεται την επόμενη ημέρα μετά τη μεταμόσχευση μαλλίων την κλινική όπου ελέγχεται η δότρια και λήπτρια χώρα και λούζονται προσεκτικά για πρώτη φορά τα μαλλιά. Μετά 3 με 4 ημέρες μπορεί κανείς να πάει στην εργασία του χωρίς να είναι αντιληπτό ότι έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών. Τέλος, συνιστάται η αποφυγή έντονης σωματικής άσκησης για μία εβδομάδα μετά, καθώς και η χρήση της πισίνας.
Εκτός από το τριχωτό της κεφαλής, σε ποια άλλα σημεία του σώματος μπορεί να εφαρμοστεί επιτυχώς η FUE;
Η FUE εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία:
- Στην αποκατάσταση των φρυδιών που εμφανίζουν αραίωση. Πολλές γυναίκες κυρίως λόγω αποτρίχωσης στην περιοχή των φρυδιών καταλήγουν σε μόνιμη μείωση ή εξαφάνιση των φρυδιών τους. Η FUE είναι η ιδανικότερη και φυσικότερη μέθοδος για την αποκατάσταση του προβλήματος αυτού. Με την FUE τα αποτελέσματα στα φρύδια είναι άριστα και απόλυτα φυσικά, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγει κανείς σε tattoo με άσχημα αποτελέσματα.
- Στην αποκατάσταση αραιών τριχών στο πρόσωπο λόγω τραύματος ή ιδιοσυγκρασίας του ασθενούς. Πολλοί επιθυμούν να πυκνώσουν τα γένια τους ή να γεμίσουν πιθανά κενά που μπορεί να εμφανίζονται. Η FUE δίνει και εδώ τη λύση, με άριστα αποτελέσματα, αν η επέμβαση FUE επιτελείται από εξειδικευμένο και έμπειρο ιατρό.
- Στην αποκατάσταση και διόρθωση ουλών που προέρχονται από προγενέστερες επεμβάσεις FUT. Δυστυχώς μεγάλο μέρος των ατόμων που έχουν υποβληθεί σε STRIP προβαίνουν σε δεύτερη επέμβαση FUE για να διορθώσουν τις μόνιμες και δύσμορφες ουλές που αφήνει η μέθοδος αυτή στο κεφάλι
- Στην πύκνωση σωματικών τριχών, κυρίως στο στήθος για κάλυψη ουλών από προηγηθείσες επεμβάσεις.
Ο αριθμός των τριχοθυλακίων που μεταμοσχεύονται εξαρτάται από την ποιότητα της δότριας περιοχής του ασθενούς, σύμφωνα με την εξέταση που πραγματοποιείται και βάση της οποίας αποφασίζεται ο τύπος της συνεδρίας. Ο αριθμός των τριχοθυλακίων υπαγορεύεται επίσης από τη βαθμίδα της αλωπεκίας του ασθενούς, τις προσδοκίες του καθώς και άλλους παράγοντες όπως η ηλικία κ.τ.λ.
Τα αποτελέσματα μετά από μια FUE μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να είναι από ικανοποιητικά έως άριστα, ανάλογα με την εμπειρία του ιατρού που πραγματοποίησε την επέμβαση. Η ανάπτυξη νέων τριχών μετά την FUE συνήθως φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνά το 95%, και με τον κατάλληλο σχεδιασμό τα αποτελέσματα της FUE μπορεί να είναι απόλυτα φυσικά.
Μετά από πόσο χρόνο είναι εμφανές το αποτέλεσμα, δηλαδή πυκνή τριχοφυΐα;
Η ανάπτυξη των νέων μαλλιών μετά τη μεταμόσχευση FUE πραγματοποιείται σταδιακά. Τα περισσότερα μαλλιά διατηρούνται και μπορεί να αναπτυχθούν από τις πρώτες ημέρες μετά την FUE. Κάποια όμως αποπίπτουν και ξαναφυτρώνουν τις επόμενες εβδομάδες καθώς μετά την FUE τοποθέτησή τους μεταπίπτουν στην τελογενή φάση. Ακολουθεί η προοδευτική φύτρωση των νέων μαλλιών, η οποία ολοκληρώνεται πρακτικά στους 10 περίπου μήνες μετά την FUE μεταμόσχευση μαλλιών. Περιγράφεται φύτρωση νέων μαλλιών ακόμη και έως 18-24 μήνες μετά την επέμβαση.
Η μέθοδος θα λέγατε ότι είναι ασφαλής και για ειδικές ομάδες ασθενών, όπως π.χ. πάσχοντες από καρκίνο ή άλλα χρόνια νοσήματα; Αν ναι, πότε είναι προτιμότερο να υποβάλλονται σε FUE;
Η μέθοδος επειδή είναι ελάχιστα επεμβατική και εκτελείται υπό τοπική αναισθησία και επειδή αφορά στην μεταμόσχευση τριχοθυλακίων του ιδίου του ατόμου είναι απολύτως ασφαλής ακόμη και σε περιπτώσεις σοβαρών χρόνιων παθήσεων. Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως ασθενείς υπό χημειοθεραπεία είναι προτιμότερο οποιαδήποτε εφαρμογή FUE να πραγματοποιείται μετά το πέρας της χημειοθεραπείας.
Το κόστος της FUE καθορίζεται από τον αριθμό των τριχοθυλακίων που μεταμοσχεύονται, το σημείο που εφαρμόζεται η μέθοδος ή από την έκταση του προβλήματος; Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες ενδεικτικές τιμές ανάλογα με τα βασικά σημεία εφαρμογής της;
Το κόστος της FUE καθορίζεται τόσο από τον αριθμό των τριχοθυλακίων που μεταμοσχεύονται όσο και από την έκταση του προβλήματος και τον τύπο του περιστατικού που επιλέγεται.
Το κόστος μπορεί να κυμαίνεται από 500€ για μια συνεδρία διόρθωσης ουλής μικρής έκτασης και αυξάνεται κλιμακωτά σε περιπτώσεις κάλυψης πολύ μεγάλων περιοχών, ακούρευτων συνεδριών, συνδυασμό μεταμόσχευσης τριχών από το πρόσωπο ή από το σώμα κ.τ.λ.
Πιστεύετε ότι είναι εφικτό ο μέσος άνθρωπος να καλύψει το κόστος μιας τέτοιας επέμβασης;
Το κόστος μιας συνεδρίας ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής μεταμόσχευσης μαλλιών όπως η FUE, που επιτρέπει τη σταθερή και μόνιμη αποκατάσταση του προβλήματος της αλωπεκίας με απόλυτα φυσικό τρόπο, είναι χαμηλό σε σχέση με το τεράστιο όφελος στην ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση του ατόμου.
Το κόστος μιας συνεδρίας FUE ακόμα και υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι απόλυτα προσιτό για τον μέσο άνθρωπο, ειδικά αν λάβει κάποιος υπόψη του τα θεαματικά αποτελέσματα της τεχνικής και τη μονιμότητα του αποτελέσματος.
* Ο Δρ Αναστάσιος Βεκρής είναι ειδικευμένος πλαστικός χειρουργός, μέλος της ΕΕΠΕΑΧ, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Cosmetic Derma Medicine Medical Group και επικεφαλής του τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής και Μεταμόσχευσης Μαλλιών στην Αθήνα. Είναι επίσης ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του κέντρου Μεταμόσχευσης Μαλλιών Advanced Hair Clinics.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸