Με τα ξερά φύλλα που πέφτουν στον κήπο σας, τα κλαδιά απ' τις τριανταφυλλιές ή τα μικρά κλωναράκια της αμυγδαλιάς που κλαδέψατε, αλλά και με υπολείμματα της κουζίνας σας, μπορείτε να κάνετε το δικό σας κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα-θαύμα για τον κήπο σας. Ταυτόχρονα, θα έχετε λιγότερα απόβλητα και θα συμβάλλετε και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Κομποστοποίηση
για αρχάριους
Oι κηπουροί όταν αναφέρονται στο κομπόστ το χαρακτηρίζουν ως τον «μαύρο χρυσό». Και όντως, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για το χώμα του κήπου ή των φυτών σας. Πώς θα το φτιάξετε; Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα, αλλά πολύ απλή διαδικασία… Με κάτι περισσότερο από τα ξερά, πεσμένα φύλλα και τα υπολείμματα από την κουζίνα σας, θα φτιάξετε σκούρο, πλούσιο κομπόστ και θα το προσθέσετε στα φυτά και στον κήπο σας. Και θα έχετε τεράστια οφέλη γιατί η προσθήκη κομπόστ στο ήδη υπάρχον χώμα των φυτών βελτιώνει τη φυσική δομή, τον αερισμό και τη συγκράτηση υγρών του εδάφους. Προσθέτει, επίσης, σημαντικά θρεπτικά συστατικά και αυξάνει τη μικροβιακή και βακτηριακή δραστηριότητα του εδάφους. Ακολουθήστε τα βήματα που συγκεντρώσαμε για σας και η δημιουργία του κομπόστ θα γίνει πραγματικότητα.
Επιλέξτε έναν κάδο
Ήδη κυκλοφορούν πολλοί τύποι κάδων που χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή του κομπόστ. Υπάρχουν κάδοι σε τετράγωνο ή σε κωνικό σχήμα, πλαστικοί, ξύλινοι, σταθεροί ή περιστρεφόμενοι. Κάθε είδος κάδου έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά σχεδόν όλα τα είδη των κάδων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή κομπόστ.
Πού θα βάλετε τον κάδο
Επιλέξτε ένα σημείο επίπεδο, ηλιόλουστο, καλά στραγγιζόμενο και εύκολα προσβάσιμο όλο τον χρόνο. Τοποθετήστε το δοχείο πάνω σε γυμνό έδαφος και όχι σε επιφάνεια από τσιμέντο ή πάνω σε κάποια πλάκα, ώστε να εξασφαλίσετε ότι τα σκουλήκια και άλλοι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί θα μπορούν να εισέλθουν στον σωρό σας. Καλό είναι να έχετε αφαιρέσει κάθε είδους χόρτα ή ζιζάνια και να έχετε σκαλίσει το χώμα σε βάθος 10 - 15 εκατοστών.
Τα κατάλληλα υλικά
Σε γενικές γραμμές, τα υλικά που είναι κατάλληλα για κομποστοποίηση μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: τα «καφέ» υλικά όπως ξερά φύλλα, σανό και άχυρο, ξεραμένη χλόη, χαρτί και χαρτόνι, ξυλώδη κλαδιά, κελύφη των αυγών, φακελάκια τσαγιού, πριονίδια, στελέχη καλαμποκιού, ακόμα και μπισκότα, και τα «πράσινα» υλικά όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα αποκόμματα χλόης, καφές και τσάι, κοπριά χορτοφάγων ζώων, πράσινα φύλλα, ετήσια ζιζάνια, μικρά κλαδιά και τα πιο πράσινα κλαδιά των φυτών.
Δημιουργώντας κομπόστ
Το να δημιουργήσετε καλό κομπόστ είναι σαν να φτιάχνετε ένα τεράστιο στρώμα κέικ! Ξεκινήστε με ένα στρώμα 10 εκ. από θάμνους, κλαδιά, σανό ή άχυρο, τοποθετώντας τα στο κάτω μέρος του κάδου. Μετά, προσθέστε ένα στρώμα 10 εκ. «καφέ» υλικών, και ένα λεπτό στρώμα κομπόστ ή απλό χώμα κήπου. Αυτό είναι το πρώτο στρώμα. Μετά προσθέστε ένα στρώμα 10 εκ. «πράσινων» υλικών κι ένα λεπτό στρώμα κομπόστ ή χώμα εδάφους. Βρέχετε κάθε στρώση ελαφρά με ένα ποτιστήρι. Συνεχίζετε την προσθήκη υλικών σε εναλλασσόμενα στρώματα «πράσινων» και «καφέ» προϊόντων μέχρι να γεμίσει ο κάδος. Ανακατεύετε τον σωρό κάθε 7-14 ημέρες- όσο πιο συχνά το ανακατεύετε τόσο πιο γρήγορα θα ετοιμαστεί το κομπόστ! Για να παραχθεί το τελικό κομπόστ θα χρειαστεί από 14 ημέρες μέχρι και 12 μήνες - ο χρόνος ποικίλλει ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιείτε. Γενικά, όμως, το κομπόστ είναι έτοιμο όταν είναι σκούρο και εύθραυστο, με μια ευχάριστη μυρωδιά χώματος. Θα το χρησιμοποιήσετε στα φυτά του σπιτιού, για βελτίωση του εδάφους και για λίπανση, ως υπόστρωμα για λουλούδια και λαχανικά, για να λιπάνετε νέες περιοχές φύτευσης, ή για επιφανειακή λίπανση του χλοοτάπητα και των δέντρων σας. Τα φυτά, τα λουλούδια σας, τα λαχανικά και τα δέντρα θα σας δείχνουν την ευχαρίστησή τους με το να είναι πιο δυνατά και υγιή από ποτέ.
Μην προσθέσετε
στο κομπόστ σας!
Υπάρχει μια σειρά των υλικών που θα πρέπει να αποφύγετε να βάλετε στον σωρό του κομπόστ σας. Η προσθήκη ορισμένων στοιχείων, όπως τα ζωικά και φυτικά λίπη αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα (κρέας και κόκαλα, ψωμί, πουλερικά και ψάρια, μαγειρεμένα φαγητά, λιπαρά απόβλητα τροφίμων, ολόκληρα αυγά), απλά επιβραδύνουν τη διαδικασία της κομποστοποίησης, αποκλείοντας το οξυγόνο που χρειάζονται οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί για να κάνουν τη δουλειά τους. Αν προσθέσετε τα υλικά αυτά θα παράγετε κομπόστ, αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος. Προσθέτοντας άλλα υλικά, στον σωρό σας είναι απλά επικίνδυνο λόγω της ενδεχόμενης δηλητηρίασης ή ασθένειας. Ανθρώπινα περιττώματα ή περιττώματα σαρκοφάγων ζώων, χημικά ή επεξεργασμένο ξύλο, ζωικά λίπη, ολέθρια ζιζάνια ή άρρωστα φυτά, εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία και δεν πρέπει ποτέ να προστεθούν στον σωρό του κομπόστ σας. Γι’ αυτό προτιμήστε να εφοδιαστείτε με ειδικούς, μικρούς κάδους που θα τους έχετε στην κουζίνα σας για τον εύκολο διαχωρισμό των «υλικών» που θα χρησιμοποιείτε για το κομπόστ σας. philenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸