Cocktail blog

Οδηγός για μια βελτιωμένη ζωή

Οι εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης και ψύξης, η μόνωση ενός σπιτιού και η αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών με νέες, αυξημένης ενεργειακής απόδοσης, αποτελούν τα βασικότερα βήματα εξοικονόμησης.Συμβουλές για… φως οικονομίας
- Χρησιμοποιείτε λαμπτήρες οικονομίας. Αντικαταστήστε όλους τους παλιούς λαμπτήρες, με νέους λαμπτήρες οικονομίας και εξοικονομήστε έως 100 € ετησίως. 
- Οι λαμπτήρες LED καταναλώνουν μέχρι και 80% λιγότερη ενέργεια από τους κλασικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως και είναι φιλικότεροι περιβαλλοντικά καθώς δεν περιέχουν υδράργυρο, σε αντίθεση με τους λαμπτήρες φθορισμού
- Μην αφήνετε ανοιχτά τα φώτα σε δωμάτια, στα οποία δε βρίσκεστε μέσα.
- Χρησιμοποιήστε λαμπτήρες μικρότερης απόδοσης σε χώρους όπως η είσοδος και το χωλ. 

Η ελληνική θέρμανση με… αριθμούς
- Το 85,9% της θερμικής ενέργειας που καταναλώνεται ετησίως αφορά στη θέρμανση της κατοικίας. 
- Το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης χρησιμοποιείται ως καύσιμο στο 63,8% των ελληνικών νοικοκυριών.
- Συνολικά, οι δύο ακριβότερες λύσεις (πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα) θέρμανσης χρησιμοποιούνται από το 76,2% των νοικοκυριών
- Τρία στα δέκα νοικοκυριά χρησιμοποιούν εκτός του κύριου συστήματος θέρμανσης και κάποιο συμπληρωματικό σύστημα. Αυτά είναι κυρίως το τζάκι (32,2%), μονάδες κλιματισμού (28,2%) και φορητές ηλεκτρικές συσκευές (26,5%). 
- Μόλις το 50% των κατοικιών στην Ελλάδα διαθέτουν θερμομόνωση. Παράλληλα, το 10% των Ελλήνων δε γνωρίζει καν εάν υπάρχει θερμομόνωση στην κατοικία που διαμένει. 

Tips βελτίωσης της θέρμανσης
- Αερίστε τους χώρους του σπιτιού τις μεσημεριανές ώρες. Εκμεταλλευτείτε έτσι τη φυσική θέρμανση. 
- Ανοίξτε τις κουρτίνες ή τα παντζούρια στα νότια παράθυρα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να περιοριστεί η ανάγκη για θέρμανση
- Τοποθετήστε αεροστεγανωτική ταινία σε πόρτες και παράθυρα, προκειμένου να πετύχετε μικρότερη αποβολή της θερμοκρασίας. 
- Ρυθμίστε το θερμοστάτη στους 18-20οC, όταν βρίσκεστε στο σπίτι. Όταν βγαίνετε έξω, κατεβάστε το θερμοστάτη στους 16οC.
- Μη σκεπάζετε τα σώματα του καλοριφέρ και μην τοποθετείτε έπιπλα μπροστά ή δίπλα τους. 
- Τοποθετήστε ανάμεσα στο σώμα του καλοριφέρ και τον τοίχο θερμομονωτικές πλάκες που επιστρέφουν τη θερμότητα προς το χώρο. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο.
- Αγοράστε ξύλα για το τζάκι που έχουν κοπεί τουλάχιστον 6 μήνες πριν, ώστε να προλάβουν να αποβάλλουν την υγρασία. 
- Το είδος της ξυλείας είναι επίσης σημαντικό, καθώς από αυτό εξαρτάται η αποδιδόμενη θερμότητα. Είναι λογικό, συνεπώς, τα μεγαλύτερης πυκνότητας ξύλα να είναι πιο ακριβά αλλά η καύση τους να διαρκεί περισσότερη ώρα.
- Αποφύγετε στο τζάκι τα προσανάμματα κηροζίνης και γενικότερα παραγώγων πετρελαίου και προτιμήστε οργανικά ή φυσικά προϊόντα. 

Τα μυστικά της αποτελεσματικότερης ψύξης
- Μη ρυθμίζετε το θερμοστάτη του κλιματιστικού κάτω από τους 26-28οC. Είναι ανώφελο και ενεργοβόρο να προσπαθείτε να επιτύχετε θερμοκρασίες βορείου πόλου τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Καθαρίστε κάθε μήνα τα φίλτρα του αέρα των συστημάτων κλιματιστικού. Προσέξτε ώστε ο ήλιος να μη χτυπά την εξωτερική μονάδα.

Γνωρίζατε ότι…
…η ρύθμιση του θερμοστάτη στους 26-28οC το καλοκαίρι 
προσφέρει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας πάνω από 15%; 
…ο φυσικός δροσισμός της κατοικίας με το άνοιγμα παραθύρων κτλ. κατά τη διάρκεια της νύχτας το καλοκαίρι έχει ως 
αποτέλεσμα τη μείωση κατανάλωσης για ψύξη κατά 21%; 

Κατά την επιλογή και χρήση λευκών συσκευών, προσέξτε:
- Επιλέξτε τη νέα σας λευκή συσκευή, με βάση την ενεργειακή της απόδοση, η οποία αναγράφεται στην ετικέτα.
- Ρυθμίστε το ψυγείο στους 7οC, και τον καταψύκτη στους -18οC. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης σε βαθμούς κελσίου, ρυθμίστε στη μεσαία σκάλα ψύξης και όχι στο μέγιστο.
- Τοποθετήστε το ψυγείο σε κατάλληλο σημείο της κουζίνας, μακριά από πηγές θερμότητας (π.χ. φούρνο ή θερμαντικά σώματα), καθώς η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30%.
- Η πλάτη του ψυγείου σε απόσταση 5-10 εκ. από τον τοίχο. 
- Ξεσκονίστε τις σωληνώσεις (πλέγμα) στη πίσω πλευρά της συσκευής.
- Προχωρήστε σε τακτική απόψυξη, καθώς πάχος πάγου 5 χιλιοστών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 30%.
- Στο πλυντήριο ρούχων, επιλέξτε το κατάλληλο πρόγραμμα (όχι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες).
- Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικά μέγιστης αποδοτικότητας σε χαμηλές θερμοκρασίες. 

Για αποτελεσματικό και οικονομικό μαγείρεμα…
- Χρησιμοποιήστε χύτρα ταχύτητας. Εξοικονομεί 30-60% ρεύμα και έως 80% του χρόνου σας. 
- Αποφύγετε να ανοίγετε την πόρτα του φούρνου. Κάθε φορά που ανοίγει, χάνεται έως και 20% της θερμότητας
- Χαμηλώστε τη φωτιά όταν αρχίσει να βράζει το φαγητό, ώστε απλά να συντηρείται ο βρασμός. Η υπερβολική θερμότητα προκαλεί μεγαλύτερη σπατάλη ηλεκτρισμού, χωρίς ιδιαίτερα οφέλη.
- Χρησιμοποιείστε ζεστό αέρα στον φούρνο αντί για προθέρμανση.
- Χρησιμοποιείστε σκεύη ίδιας διαμέτρου με τις εστίες της κουζίνας, για μικρότερες απώλειες θερμότητας. 
- Μη χρησιμοποιείτε μεγαλύτερη ποσότητα νερού για βράσιμο από αυτήν που πραγματικά χρειάζεται. 
- Μην πετάτε τρόφιμα, στα οποία έχει παρέλθει η ημερομηνία που αναφέρεται στο  «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…». Αυτό υποδεικνύει την ημερομηνία μέχρι την οποία τα τρόφιμα διατηρούν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και όχι την ημερομηνία λήξης. 
- Χρησιμοποιείστε τα περισσεύματα των τροφών για το γεύμα ή το δείπνο της επόμενης μέρας ή καταψύξτε τα για μελλοντική χρήση. 

Γνωρίζατε ότι…
...Το μαγείρεμα, μία από τις διαδικασίες που μπορεί να πραγματοποιηθεί με οικονομία, χάρη στο φυσικό αέριο, ευθύνεται για το 38,4% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος; 

Ζεστό νερό ή οικονομία; Και τα δύο! 
- Ο ηλιακός θερμοσίφωνας παραμένει η καλύτερη δυνατή επιλογή για ζεστό νερό χρήσης. για μια μέση οικογένεια, η απόσβεση των χρημάτων αγοράς του ηλιακού θερμοσίφωνα γίνεται σε 3-4 έτη.
- Μονώστε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, καθώς και τους σωλήνες μεταφοράς του νερού (αν είναι ακάλυπτοι) ώστε να περιορίσετε τις θερμικές απώλειες. 

Γνωρίζατε ότι…
…μόλις το 37,6% των νοικοκυριών διαθέτει ηλιακό θερμοσίφωνα; 

Οικονομία ηλεκτρονικών συσκευών
- Μην αφήνετε τις ηλεκτρικές σας συσκευές σε κατάσταση αναμονής (standby). Μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 50 ευρώ ετησίως, απενεργοποιώντας τελείως συσκευές όπως η τηλεόραση, στερεοφωνικό κλπ και όχι αφήνοντάς τις σε κατάσταση αναμονής.    
- Μη χρησιμοποιείτε screen saver στους υπολογιστές. Καλύτερα να θέσετε τον υπολογιστή σε κατάσταση sleep ή να το απενεργοποιήσετε. Το screen saver εξακολουθεί να καταναλώνει ενέργεια
- Μόλις φορτίσετε το κινητό σας, βγάλτε από την πρίζα τον φορτιστή. Σε διαφορετική περίπτωση, ο φορτιστής εξακολουθεί να καταναλώνει ενέργεια
- Ελέγξτε τη φωτεινότητα της τηλεόρασης. Εξοικονομήστε ενέργεια επιλέγοντας απαλότερες ρυθμίσεις. 4green.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: