Παραμένει ασαφές πάντως γιατί ο τρόπος γέννας έχει τέτοια διαφορετική επίδραση στο βάρος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτριαΝίνα Μόντι του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS", σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν στοιχεία 15 ήδη δημοσιευμένων μελετών, που αφορούσαν πάνω από 38.000 άτομα σε δέκα χώρες.
Η μελέτη (μετα-ανάλυση) έδειξε ότι η γέννηση με καισαρική αυξάνει κατά 26% κατά μέσο όρο την πιθανότητα κάποιος ως ενήλικος να έχει παραπάνω κιλά από το κανονικό βάρος.
Ο μέσος δείκτης σωματικής μάζας (βάρος δια τετράγωνο ύψους) είναι περίπου μισή μονάδα μεγαλύτερος στους ανθρώπους που γεννήθηκαν με καισαρική.
Οι ερευνητές επεσήμαναν πως υπάρχουν πολλοί λόγοι που μια μητέρα πρέπει κατ' ανάγκη να κάνει καισαρική (κάποιες φορές είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου), παράλληλα όμως -όταν απλώς την επιλέγει- πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία του παιδιού της, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 1 και το άσθμα.
Η καισαρική έχει γίνει της μόδας διεθνώς και σε μερικές χώρες φθάνει το 60% (Κίνα) ή το 50% (Βραζιλία) του συνόλου των τοκετών. Σε ανεπτυγμένες χώρες όπως η Βρετανία το ποσοστό τους έχει διπλασιαστεί από το 1990 και σήμερα αποτελεί σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών γεννήσεων.
Όσον αφορά τους πιθανούς βιολογικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων η καισαρική μπορεί να επηρεάζει αρνητικά το βάρος σε βάθος χρόνου, οι ερευνητές είπαν ότι πιθανώς παίζει ρόλο η διαφορετική σύνθεση των βακτηρίων στο έντερο των μωρών της καισαρικής από εκείνων που γεννήθηκαν δια της φυσιολογικής κολπικής οδού.
Επίσης μπορεί να επηρεάζει διαφορετικά την κατοπινή δραστηριότητα των γονιδίων αν το μωρό έχει υποστεί τη συμπίεση και το στρες του φυσικού τοκετού.
Από την άλλη, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει ότι όντως η καισαρική παχαίνει τους ανθρώπους, απλώς διαπιστώνει μια συσχέτιση, η οποία μπορεί να οφείλεται και σε άλλες αιτίες, π.χ. στο ότι οι παχύσαρκες γυναίκες που γεννούν παχύσαρκα παιδιά, επιλέγουν συχνότερα την καισαρική.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου