Ονομαστή κωμόπολη της Ηπείρου με παραδοσιακό χρώμα, το Μέτσοβοείναι χτισμένο στην οροσειρά της Πίνδου, σε υψόμετρο 1.160. Το εντυπωσιακό τοπίο, το μοναδικό φυσικό κάλλος, το πυκνό δίκτυο σηματοδοτημένων ορειβατικών μονοπατιών και τα τρία χιονοδρομικά κέντρα που λειτουργούν στην περιοχή του Μετσόβου αποτελούν πόλους έλξεως για τους περιπατητές και τους λάτρεις των υπαίθριων δραστηριοτήτων.
Χάρη στη στρατηγική θέση του, κοντά στο σημείο όπου ενώνονται η Ήπειρος, η Θεσσαλία και η Μακεδονία, το Μέτσοβο γνώρισε περίοδο ακμής κυρίως το 18ο αιώνα, αποτελώντας εμπορικό, βιοτεχνικό και πνευματικό κέντρο. Από εδώ κατάγονταν, μεταξύ άλλων, οι εθνικοί ευεργέτες Μιχαήλ Τοσίτσας (1787-1856), Νικόλαος Στουρνάρας (1806-1853) και Γεώργιος Αβέρωφ (1818-1899), διδάσκαλοι του Γένους και σημαντικά μέλη της Φιλικής Εταιρείας, καθώς και ο πολιτικός και συγγραφέας Ευάγγελος Αβέρωφ - Τοσίτσας (1910-1990).
Σήμερα το Μέτσοβο αποτελεί το εμπορικό, διοικητικό και τουριστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τον τόπο όπου παράγονται εξαίρετα προϊόντα (τυροκομικά, ζυμαρικά και κρασί) και κατασκευάζονται αξιόλογαέργα χειροτεχνίας (ξυλόγλυπτα και χειροποίητα υφαντά).
Σε ό,τι αφορά τα αξιοθέατα του Μετσόβου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (15ου αιώνα), με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο, οι παραδοσιακές βρύσες του 18ου και του 19ου αιώνα, το Συνεδριακό Κέντρο "Διάσελο", με σύγχρονες εγκαταστάσεις και την έκθεση οστρακοειδών του καθηγητή Νικολάου Παυλίδη, το αρχοντικό Μιχαήλ Τοσίτσα, αντιπροσωπευτικό δείγμα μετσοβίτικου αρχοντικού (εδώ στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης), ο Αβερώφειος Κήπος, με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ο ανακαινισμένος νερόμυλος Γκίνα, κοντά στη μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και η μονή του Αγίου Νικολάου.
Ασφαλώς, ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στο στολίδι του Μετσόβου, τηνΠινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ, η οποία περιλαμβάνει πίνακες και γλυπτά των σημαντικότερων ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα (Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Μαλέα, Βυζάντιου, Προσαλέντη, Μόραλη, Μαλάμου, Πρέκα, Τέτση κ.ά.).
Το φιλόξενο Μέτσοβο μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει αφετηρία γιαεξορμήσεις στις γειτονικές περιοχές, όπου αφθονούν οι φυσικές ομορφιές, τα θρησκευτικά μνημεία και τα αξιόλογα δείγματα λαϊκής παράδοσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε το χωριό Ανήλιο, με την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, το ιστορικό χωριό Βοτονόσι (εδώ, στις 20 Απριλίου 1941, υπογράφηκε από τους στρατηγούς Γεώργιο Τσολάκογλου και Ντήτριχ πρωτόκολλο κατάπαυσης των εχθροπραξιών), το Μουσείο Υδροκίνησηςστο χωριό Ανθοχώρι, τη μονή της Ζωοδόχου Πηγής (Κόκκινης Πέτρας ή Κόκκινου Λιθαριού), 4,5 χλμ Α από το Ανθοχώρι, την τεχνητή λίμνη Πηγών Αώου, σημαντικό βιότοπο και χώρο αναψυχής, το οροπέδιο Πολιτσές, με οξιές, έλατα και πεύκα.
Την εικόνα του Μετσόβου έρχονται να συμπληρώσουν οι γευστικές απολαύσεις που προσφέρονται στους ταξιδιώτες: το κοντοσούβλι, το κοκορέτσι, τα λουκάνικα, η βραστή γίδα, οι χυλοπίτες, το μετσοβόνε, η μετσοβέλα, το βλαχοτύρι, η γραβιέρα και, φυσικά, το διάσημο κρασί "Κατώγι Αβέρωφ" είναι λίγα μόνον από τα τοπικά προϊόντα που κάνουν το ταξίδι στο Μέτσοβο αξέχαστο.
Για διαμονή στο Μέτσοβο σάς προτείνουμε το συγκρότημα επιπλωμένων κατοικιών Αρχοντικό Ειρήνη και το ξενοδοχείο Αστέρι Μετσόβου
Πατήστε εδώ για να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το Μέτσοβο και όλους τους υπόλοιπους οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸