Cocktail blog

Το smartphone που σκουπίζει τα δεδομένα μας

Παρέχει πρόσβαση σε διακομιστές κρυπτογράφησης δεδομένων, «τρέχει» μια τροποποιημένη έκδοση του Android, την οποία οι δημιουργοί του έχουν ονομάσει PrivatOS και συνοδεύεται από ένα πακέτο εφαρμογών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής

Το Blackphone είναι μια από τις φορητές συσκευές που τράβηξαν περισσότερο το ενδιαφέρον στο φετινό Mobile World Congress. Είναι ένα κινητό τηλέφωνο που παρέχει πρόσβαση σε διακομιστές κρυπτογράφησης των δεδομένων που στέλνει ένα smartphone. Έτσι, είναι πρακτικά πιο δύσκολο να υποκλαπεί μια VoIP συνομιλία ή κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση στα ηλεκτρονικά μηνύματα που στέλνει ο
χρήστης. Εντούτοις, δεν είναι μια συσκευή που εξασφαλίζει συνολικά το απόρρητο στην επικοινωνία, όπως έχει πολλάκις αναφερθεί, σε μια περίοδο που το σκάνδαλο των υποκλοπών από την NSA συνεχίζει να απασχολεί τη βιομηχανία των επικοινωνιών και του διαδικτύου. Αυτό που κάνει το Blackphone είναι να προστατεύει τον κάτοχό τους από τη σάρωση του περιεχομένου των πακέτων δεδομένων που αποστέλλει η συσκευή. 

Όμως, δεν μπορεί να αποτρέψει την παγίδευση του κινητού τηλεφώνου σε χαμηλότερο (τοπικό) επίπεδο, αν κάποιος εισβολέας καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στο μικρόφωνο και το ακουστικό. Επίσης, δεν παρέχει καμία προστασία από πιθανή υποκλοπή κατά το πρότυπο μετάδοσης GSM/WCDMA.

«Eχουμε ένα μικρό πρόβλημα με τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Blackphone θα σας κάνει άτρωτους απέναντι στην NSA», έλεγε στο μικρό, αλλά συνήθως πολιορκημένο από δημοσιογράφους, εμπόρους και ειδικούς, booth της ισπανικής Geeksphone, ο Phil Zimmerman, ένας από τους δημιουργούς του Blackphone. Πρόκειται για το συνιδρυτή και πρόεδρο της Silent Circle, που ουσιαστικά παρέχει στο όλο εγχείρημα την απαραίτητη τεχνογνωσία και μέσω των διακομιστών της στην Ελβετία και τον Καναδά φροντίζει για την κρυπτογράφηση και το «σκούπισμα» των δεδομένων που αποστέλλονται μέσω ενός BlackPhone. 

«Αν κάποιος εδώ σας πει ότι θα σας προστατεύσει από την NSA, θα τον απολύσω», επέμενε να λέει όλες τις μέρες ο Zimmerman. Πάντως, είναι γεγονός πως το όλο εγχείρημα κατάφερε να τραβήξει και με το παραπάνω τα φώτα της δημοσιότητας -ενδιαφέρον υπήρξε και από ελληνικής πλευράς, μέσω διανομέα προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. 

Οι συνεργάτες της Geeksphone δεν άφηναν πάντως από τα χέρια τους τα λιγοστά Blackphone που υπήρχαν προς επίδειξη. Ήθελαν να προστατέψουν τη συσκευή και κυρίως το λειτουργικό της από πιθανά αδιάκριτα βλέμματα ή ακολουθούν μια βασική στρατηγική μάρκετινγκ για τη διατήρηση ενός κάποιου πέπλου μυστηρίου; Μπορεί να ισχύουν και τα δυο.

Το Blackphone «τρέχει» μια τροποποιημένη έκδοση του Android, την οποία οι δημιουργοί του έχουν ονομάσει PrivatOS και συνοδεύεται από ένα πακέτο εφαρμογών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Δεν είναι ακόμα εμπορικά διαθέσιμο, αλλά άρχισαν να γίνονται δεκτές online προπαραγγελίες στο blackphone.ch. Η τιμή του είναι 629 δολάρια (χωρίς τα έξοδα αποστολή) και όπως έλεγαν οι συνεργάτες της Geeksphone όποιος το παραγγείλει τώρα θα το έχει στα χέρια του τον Ιούνιο.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: