Cocktail blog

Το 95,5% ψήφισε υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία

Χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας σημαίες της Ρωσίας και της Κριμαίας κατέβηκαν ενθουσιασμένοι στους δρόμους της πρωτεύουσας της Κριμαίας Συμφερούπολη και αλλά και της Σεβαστούπολης, έδρας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, για να γιορτάσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία.

«Η Κριμαία θα ζητήσει αύριο (σσ:Δευτέρα) επισήμως την ένωσή της με τη Ρωσία», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σέργκι Αξιόνοφ στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Το 95,5% ψήφισε υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της τοπικής εκλογικής επιτροπής Μιχάιλο Μαλίτσεφ μετά την καταμέτρηση άνω του 50% των ψήφων, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.


Η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφθασε το 80% του 1,5 εκατομμυρίου  ψηφοφόρων.

Να σημειωθεί, ότι ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ κάλεσε τους κατοίκους της Κριμαίας να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία, ενώ σε μποϊκοτάζ είχαν καλέσει επίσης και οι Τάταροι της Κριμαίας που αποτελούν το 10-12% του πληθυσμού της περιοχής.

«Το κοινοβούλιο της Κριμαίας θα συνέλθει αύριο σε έκτακτη συνεδρίαση για να εγκρίνει την επίσημη υποψηφιότητα για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο ίδιος στα ξένα μέσα ενημέρωσης. 

«Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα και έκαναν την επιλογή τους. Σήμερα λάβαμε μία πολύ σημαντική απόφαση που θα μείνει στην ιστορία», είχε γράψει ο Αξιόνοφ στον λογαριασμό του στο Twitter το βράδυ της Κυριακής, μόλις έκλεισαν οι κάλπες.

Το δημοψήφισμα έχει καταδικαστεί από πολλές χώρες της Δύσης που το χαρακτηρίζουν παράνομο και έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν προχωρήσει στην ενσωμάτωση της Κριμαίας. 

Σε μια πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls στις 8 μ.μ. της Κυριακής, ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως απορρίπτει το δημοψήφισμα στην Κριμαία και χαρακτήρισε «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές» τις ενέργειες της Ρωσίας. 

«Οπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας έχουν καταστήσει σαφές: η στρατιωτική επέμβαση και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου θα έχουν υψηλό τίμημα για τη Ρωσία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

«Αυτό τον αιώνα, έχουν παρέλθει προ πολλού οι εποχές που η διεθνής κοινότητα στεκόταν και παρακολουθούσε μία χώρα να καταλαμβάνει δια της βίας το έδαφος άλλης χώρας», προειδοποίησε.

Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής, το 60% των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής, έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία.

Το Σάββατο, μια διεθνής αποστολή παρατηρητών με επικεφαλής τον αριστερό πολιτικό από την Πολωνία, Ματέους Πισκόρκι ανέφερε ότι «δεν υπήρχαν ενδείξεις για προεργασία νοθείας».

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) βέβαια, δεν έχει στείλει παρατηρητές γιατί, όπως διευκρίνισε, δεν το ζήτησε η κυβέρνηση της Ουκρανίας η οποία θεωρεί αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα.

Λαβρόφ σε Κέρι: «Σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο το δημοψήφισμα
Στο μεταξύ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαφρόφ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι το δημοψήφισμα είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο.

Το τηλεφώνημα αυτό, που σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αποτελούσε συνέχεια των συνομιλιών που είχαν οι δύο υπουργοί την Παρασκευή στο Λονδίνο, έγινε με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον.

«Ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα της Κριμαίας συμμορφώνεται πλήρως με το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ότι τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν την αφετηρία για τον καθορισμό του μέλλοντος της χερσονήσου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο ρώσος υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι «είναι ανάγκη οι αρχές του Κιέβου να χαλιναγωγήσουν την ανεξέλεγκτη βία των υπερεθνικιστικών και ριζοσπαστικών οργανώσεων που τρομοκρατούν τους αντιφρονούντες ρωσόφωνους». 

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί το δημοψήφισμα που οργανώθηκε στην Κριμαία για την προσάρτησή της στη Ρωσία «παράνομο».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα» αυτού του δημοψηφίσματος, δήλωσε ο Τζον Κέρι, ζητώντας παράλληλα από τη Ρωσία να υποστηρίξει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει να εισαγάγει η Ουκρανία και αφορούν κυρίως την προστασία των μειονοτήτων. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε επίσης την επιστροφή των ρώσων στρατιωτών στις βάσεις του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Κέρι επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το διεξαγόμενο δημοψήφισμα παράνομο σύμφωνα με τον ουκρανικό νόμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφής ως προς το γεγονός ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να επιλυθεί παρά με διπλωματικά μέσα και ότι, τη στιγμή που η Ουκρανία θα λάβει τα αναγκαία πολιτικά μέτρα, η Ρωσία οφείλει να ενεργήσει από την πλευρά της για τη επιστροφή των στρατιωτών στις βάσεις τους και για την άμβλυνση των εντάσεων και των ανησυχιών για στρατιωτικές συγκρούσεις», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Για κυρώσεις-εξπρές προετοιμάζεται η ΕΕ
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε επισήμως το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζοντάς το «παράνομο και αθέμιτο» , αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων θα αποφασισθεί τη Δευτέρα.

«Το δημοψήφισμα είναι παράνομο και αθέμιτο και το αποτέλεσμά του δεν θα αναγνωρισθεί», δήλωσαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αντίστοιχα σε κοινή τους ανακοίνωση, στην οποία καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της ώστε να επιστρέψουν στα προ της κρίσης επίπεδα και να παραμείνουν εντός των στρατοπέδων τους. 

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εξετάσουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες την κατάσταση και θα αποφασίσουν για την επιβολή νέων κυρώσεων σύμφωνα με τη διακήρυξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της 6ης Μαρτίου. 

Η απόφαση της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 6 Μαρτίου προβλέπει την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων υπό μορφήν δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και μη χορήγησης αδειών εισόδου , εάν η Ρωσία δεν δεσμευθεί για την ταχεία αποκλιμάκωση της έντασης.

Οι πρεσβευτές των 28 στην ΕΕ εκλήθησαν να συνεδριάσουν το βράδυ της Κυριακής για να καταρτίσουν κατάλογο Ρώσων και Ουκρανών τους οποίους θα αφορούν οι κυρώσεις, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή. Τα ονόματα του καταλόγου δεν θα γίνουν γνωστά πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών αύριο το πρωί στι 09.30 τοπική ώρα).

«Μία λύση στην κρίση δεν μπορεί να βρεθεί παρά με τη συνεργασία επί διπλωματικού σχεδίου, συνεργασία που θα περιλαμβάνει και απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η λύση αυτή «θα πρέπει να βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα , την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», επισημαίνουν.

«Καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις ώστε να περιορισθούν στα επίπεδα που ίσχυαν προς της κρίσης και εντός των μόνιμων στρατοπέδων του, όπως επιτάσσουν οι ισχύουσες συμφωνίες», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Διαφωνία της Σόφιας για κυρώσεις κατά της Μόσχας
Ωστόσο ήδη κάποιες χώρες-μέλη της ΕΕ εξέφρασαν τη διαφωνία τους για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι εξέφρασε την απροθυμία της χώρας του για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Μόσχα.

«Εμείς, μαζί με ορισμένες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είμαστε μεταξύ των λιγότερο ενδιαφερομένων για τις κυρώσεις», δήλωσε ο βούλγαρος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Κυριακή στη Σόφια.

Ο Πλάμεν Ορεσάρσκι, τεχνοκράτης επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας που υποστηρίζεται από τους Σοσιαλιστές εξήγησε ότι «πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης θα έβγαιναν πολύ ζημιωμένες σε περίπτωση επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας».

Τηλεφώνημα Μέρκελ - Πούτιν 
Ενδεικτικό του γεγονότος ότι δεν υπάρχει αρραγές μέτωπο στην ΕΕ για το πώς θα αντιμετωπιστεί η ουκρανική κρίση και η παρέμβαση της Ρωσίας είναι και η συμφωνία της Ανγκελα Μέρκελ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για αύξηση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία.

Στη διάρκεια νέας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Κυριακή με τον ρώσο πρόεδρο η καγκελάριος της Γερμανίας πρότεινε - όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία - «η υφιστάμενη παρουσία του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία να διευρυνθεί άμεσα και ένας πιο σημαντικός αριθμός παρατηρητών να αποσταλεί στα καυτά σημεία, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας».

«Μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία κατά τη σύνοδο του μόνιμου συμβουλίου του ΟΑΣΕ στη Βιέννη», που πραγματοποιείται τη Δευτέρα συνέχισε η Μέρκελ.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της καγκελαρίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν «έκρινε την πρωτοβουλία αυτή θετική. Δέχθηκε να δώσει σχετικές οδηγίες στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών (Σεργκέι) Λαβρόφ».

Ωστόσο η γερμανίδα καγκελάριος καταδίκασε επίσης την επέμβαση ρώσων στρατιωτών το Σάββατο σε ένα χωριό στη νότια Ουκρανία, στην περιοχή της Χερσώνας, πέρα από τα όρια της χερσονήσου της Κριμαίας.

Περίπου 80 στρατιώτες, ελικόπτερα και θωρακισμένα οχήματα διέσχισαν τα σύνορα ανάμεσα στη χερσόνησο της Κριμαίας και στην υπόλοιπη Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Κριμαίας, δήλωσε πως δεν επρόκειτο για ρώσους στρατιώτες αλλά φιλορωσικές πολιτοφυλακές αυτοάμυνας που έλαβαν θέση για να αποτρέψουν την «καταστροφή ενός σταθμού διανομής αερίου».

Ανεξάρτητα απ΄αυτό, η Μέρκελ κάλεσε να υπάρξει μια άμεση επαφή ανάμεσα στη ρωσική και την ουκρανική κυβέρνηση «προκειμένου να επιλυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα».tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: