Cocktail blog

Ο πρώτος αστεροειδής με δακτύλιους

Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν αστεροειδή που περιβάλλεται από δακτύλιους. Η ανακάλυψη αποτελεί μεγάλη έκπληξη για τους πλανητικούς επιστήμονες, οι οποίοι δεν είναι ακόμα σίγουροι πώς ακριβώς θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί τέτοιου είδους δακτύλιοι γύρω από έναν αστεροειδή.


Ο λόγος για τον αστεροειδή Χαρικλώ, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά μεταξύ του Κρόνου και του Ουρανού. Με διάμετρο 250 χιλιομέτρων, η Χαρικλώ είναι ο μεγαλύτερος γνωστός αστεροειδής σε αυτή τη «γειτονιά». Ψάχνοντας για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ακριβές μέγεθος και το σχήμα του, οι αστρονόμοι γύρισαν τα τηλεσκόπιά τους προς τον γιγαντιαίο διαστημικό βράχο ενώ περνούσε μπροστά από ένα μακρινό αστέρι, τον Ιούνιο του 2013.

Κατά τη διάρκεια της έκλειψης που προκλήθηκε, οι επιστήμονες παρατήρησαν δύο πυκνούς δακτύλιους γύρω από τον αστεροειδή. Ο παχύτερος εσωτερικός δακτύλιος έχει πλάτος περίπου 7 χιλιομέτρων, ενώ ο λεπτότερος εξωτερικός δακτύλιος έχει περίπου 3 χιλιόμετρα πλάτος. Η φασματοσκοπική ανάλυσή τους αποκάλυψε ότι οι δακτύλιοι αποτελούνται εν μέρει από παγωμένο νερό.

Οι παγωμένοι δακτύλιοι αντανακλούν το φως σαν καθρέφτης, μια ιδιότητα που εξηγεί μια ανωμαλία που είχε παρατηρηθεί παλαιότερα σχετικά με τη Χαρικλώ. Όταν ανακαλύφθηκε ο αστεροειδής το 1997, η φωτεινότητά του εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και επανήλθε ξανά το 2008. Ουσιαστικά ενώ ο αστεροειδής κινούνταν σε τροχιά, οι δακτύλιοι δεν φαίνονταν καλά από τη Γη, όταν όμως ολοκληρώθηκε η περιστροφή, η φωτεινότητα της Χαρικλούς αυξήθηκε κατά 40 τοις εκατό.

Υπάρχουν μόνο τέσσερα άλλα γνωστά συστήματα δακτυλίων στο ηλιακό μας σύστημα – γύρω από τον Δία, τον Ουρανό, τον Ποσειδώνα και τον Κρόνο – και όπως φαίνεται όλα έχουν σχηματιστεί γύρω από πλανήτες. Οι αστρονόμοι δεν είναι ακόμα σίγουροι αν το σύστημα δακτυλίου της Χαρικλούς είναι κάτι ξεχωριστό που δεν εμφανίζεται σε άλλους αστεροειδείς.

Τα δαχτυλίδια του αστεροειδούς θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί όταν ένα άλλο ελαφρώς μικρότερο αντικείμενο συγκρούστηκε με την επιφάνειά του, εξαπολύοντας συντρίμμια τα οποία μετατράπηκαν σε δακτυλίους και συγκρατούνται από τη βαρύτητα του αστεροειδούς.gothess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: