Από την τσέπη τους καλούνται να πληρώσουν την θεραπευτική τους αγωγή, όσοι ασθενείς χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη, όπως προκύπτει από την έρευνα «Socioeconomic inequalities in health: The perspective of Health professionals and Greek citizens», η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της στο χώρο της Υγείας, που διοργάνωσαν οι Financial Times, στην Αθήνα.
Οπως αναφέρει το in.gr, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε από την IPSOS, το 71% των γιατρών απάντησαν ότι, παρά τα εξαγγελθέντα μέτρα, οι ασθενείς πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι προκειμένου να συνεχίσουν την θεραπεία τους, ενώ το υπόλοιπο 29% θεωρεί ότι μπορούν να μην πληρώσουν οι ίδιοι ο ασθενείς, διότι το κόστος επωμίζονται δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.
Επίσης, η ιατρική κοινότητα στην Ελλάδα δήλωσε ότι, το 17% των ασθενών τους σε χρόνια αγωγή, έχασε την ασφάλειά του μέσα στο 2013 και από αυτούς σχεδόν οι μισοί (44%) διέκοψαν την θεραπεία τους, επειδή δεν είχαν να πληρώσουν.
Άρα λοιπόν, το 8% των ασθενών με χρόνιο ή άλλο σοβαρό νόσημα έμεινε χωρίς θεραπεία, αφού εντός του 2013 έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Εξάλλου, τέσσερις στους δέκα ασθενείς με χρόνιο ή σοβαρό νόσημα δήλωσαν ότι, το γεγονός πως έπρεπε να πληρώσουν από την τσέπη τους για φάρμακα ή επισκέψεις σε γιατρούς, επηρέασε τον τρόπο λήψης της θεραπείας τους, ενώ σημαντικό ποσοστό των ασθενών αυτών μείωσε τις δοσολογίες των φαρμάκων ή διέκοψε την επικουρική αγωγή. Μάλιστα, το 8% δήλωσε ότι διέκοψε εντελώς την θεραπεία του. Η τροποποίηση της θεραπευτικής αγωγής, συντέλεσε σε επιδείνωση της ασθενείας για έναν στους τρεις πάσχοντες.
Τέλος, η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι, πλέον ξοδεύει περισσότερα χρήματα για την υγεία του, συγκριτικά με την περίοδο προ κρίσης. Μάλιστα, για να ανταποκριθούν στις αυξημένες δαπάνες υγείας, προχωρούν σε περικοπές από άλλα οικογενειακά έξοδα. Συγκεκριμένα, ένας στους τρεις, περικόπτει από τις δαπάνες για σίτιση και την αγορά άλλων βασικών ειδών για το σπίτι.
Δραματικές οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης για την Υγεία
Ο Ααρών Ριβς, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος επιτροπής που διερευνά τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στο The Lancet, επιβεβαίωσε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην υγεία των Ελλήνων.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι τα κρούσματα σοβαρών ασθενειών, όπως ο HIV, έχουν πολλαπλασιαστεί. Το 43% των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει για να έχει πρόσβαση στην υγεία, κυρίως οι ηλικιωμένοι.
Ο βρετανός ερευνητής επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση για την άρνησή της να δεχτεί τις δραματικές συνέπειες που έχει προκαλέσει η φτώχεια στην υγεία των Ελλήνων, με πιο κύρια αντίδραση να μην υποστηρίζει με στοιχεία τις σχετικές μελέτες. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι η συνεχιζόμενη αυτή άρνηση θα διευρύνει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες στην Υγεία.
Ο Τζορτζ Τζακος, από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου που έχει μελετήσει θέματα κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων στην υγεία, συμπλήρωσε ότι οι ανισότητες στην Υγεία αποτελούν «βόμβα» στα θεμέλια κάθε έθνους, υπονομεύοντας το μέλλον του.
«Το πρόβλημα είναι κομβικό, γιατί δεν αφορά μόνο τους μη έχοντες, αλλά όλες τις κοινωνικές διαβαθμίσεις. Οι πολιτικές που πρέπει να εξεταστούν δεν αφορούν μόνο την υγεία, αλλά και συνολικότερα θέματα, όπως η αγορά εργασίας, η εκπαίδευση και οι κοινωνικές δαπάνες», επεσήμανε.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ερευνητής Κώστας Αθανασάκης, εκ μέρους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, για το πώς επηρεάζει η κρίση την υγεία, τα άτομα με καλή υγεία μειώθηκαν κάθετα το διάστημα 2012-2013, ενώ διαπιστώνεται σαφής σχέση μεταξύ του μειούμενου ΑΕΠ και της επιδείνωσης της υγείας των πολιτών στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸