Κολλάει ο υπολογιστής τι μπορώ να κάνω

Το “κόλλημα” είναι το βασικότερο σύμπτωμα του υπολογιστή μας που προσδιορίζει ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να προέρχεται από πάρα πολλούς λόγους, γεγονός το οποίο κάνει την επίλυση αυτού του προβλήματος ακόμη δυσκολότερη, τόσο για τους απλούς χρήστες, όσο και για τους τεχνικούς.

Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε τους βασικότερους λόγους από τους οποίους μπορεί να προέρχεται, και με ποιον τρόπο μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε, πριν πάρουμε την απόφαση να επισκεφθούμε τεχνικό ή να κάνουμε φορμάτ.
Ο παρακάτω οδηγός αφορά χρήστες Windows, και δεν περιλαμβάνει προβλήματα όπως αργό ίντερνετ ή παιχνίδια. Εξετάζουμε μόνο την περίπτωση που ο υπολογιστής δείχνει μειωμένες επιδόσεις κατά την λειτουργία του, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος.

Επανεκκίνηση

Όσο απλό και αν ακούγεται, για πολλούς λόγους μια επανεκκίνηση μπορεί να αυξήσει τις επιδόσεις του υπολογιστή, ειδικά αν χρησιμοποιείτε συχνά την αναστολή λειτουργίας, αντί να κλείνετε και να ανοίγετε ξανά τον υπολογιστή.
Σιγουρέψτε ότι κάνετε τουλάχιστον μια κάθε 24 ώρες λειτουργίας.

Προγράμματα που τρέχουν στο παρασκήνιο 

Από τους ποιο συχνούς λόγους αργής λειτουργίας είναι οι εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο (background). Αυτές μπορεί να είναι προγράμματα ή διεργασίες που ξεκινούν μαζί με τα Windows, ή κάποιο πρόγραμμα που προσπαθήσατε να κλείσετε και έμεινε ανοιχτό στο system tray (εικονίδια δίπλα στο ρολόι). 
Ελέγξτε λοιπόν και κλείστε όσα δεν χρειάζεστε από τα εικονίδια που βλέπετε δίπλα στο ρολόι του υπολογιστή σας, ή απενεργοποιήστε τα να μην ξεκινούν μαζί με τα windows.

Προγράμματα που ξεκινούν μόνα τους (startup programs)

Στα windows αρκετά προγράμματα που εγκαθιστούμε, ξεκινούν από μόνα τους σε κάθε εκκίνηση του υπολογιστή μας. Αυτό κάποιες φορές είναι χρήσιμο, κάποιες άλλες όμως ίσως καθυστερούν αισθητά την εκκίνηση του υπολογιστή μας.
Βρείτε και απενεργοποιήστε όσα δεν χρειάζεστε και στην συνέχεια κάντε επανεκκίνηση 

Αυτόματη σάρωση Antivirus

Ελέγξτε ότι το antivirus που χρησιμοποιείτε κάθε πότε εκτελεί αυτόματους ελέγχους. Κάποια από αυτά εκτελούν συνέχεια ελέγχους σε κάθε αρχείο στον υπολογιστή σας, καταναλώνοντας έτσι περισσότερη RAM και επεξεργαστική ισχύ. 
Δεν είναι εύκολο να γράψουμε πως γίνεται σε κάθε antivirus που υπάρχει στην αγορά, αλλά είμαι σίγουρος δεν θα δυσκολευτείτε να το βρείτε ψάχνοντας στις ρυθμίσεις. 

Ελεύθερος χώρος στον δίσκο

Ποτέ μην αφήνετε τον σκληρό σας δίσκο να γεμίζει. Ο σκληρός δίσκος χρησιμοποιείται για την αποθήκευση προσωρινών αρχείων και μνήμης SWAP, και όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος μειώνονται αισθητά οι επιδόσεις του υπολογιστή.
Πρέπει να έχετε ελεύθερο χώρο στον σκληρό τουλάχιστον διπλάσιο με το μέγεθος της RAM + 500MB. Για παράδειγμα αν η RAM σας είναι 4GB τότε τουλάχιστον 8,5GB πρέπει να υπάρχουν ελεύθερα στον σκληρό. 

Ανασυγκρότηση δίσκου 

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα των σκληρών δίσκων από την πρώτη μέρα κατασκευής τους. Η εγγραφή των δεδομένων στον σκληρό δίσκο γίνεται με τέτοιο τρόπο που τις περισσότερες, αν όχι όλες τις φορές, ένα αρχείο δεν βρίσκεται σε ένα φυσικό σημείο πάνω στην επιφάνεια του σκληρού, αλλά “κομμένο” σε δεκάδες κομμάτια σε διαφορετικά σημεία. Αυτό προκαλεί την κεφαλή του σκληρού να ψάχνει από σημείο σε σημείο για να το διαβάσει, προκαλώντας καθυστέρηση.
Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι ανασυγκρότηση δίσκου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε εξωτερικό πρόγραμμα, αλλά εμείς θα σας προτείνουμε το προκαθορισμένο των Windows.
Σε windows 8 πηγαίνετε με το ποντίκι στην δεξιά πλευρά της οθόνης, επιλέξτε την αναζήτηση και γράψτε “defrag“. Εκτελέστε το μοναδικό αποτέλεσμα που θα σας εμφανίσει.
Σε παλιότερες εκδόσεις των windows μπορείτε να βρείτε αυτήν την επιλογή στην παρακάτω διαδρομή:
Έναρξη » όλα τα προγράμματα » βοηθήματα » εργαλεία συστήματος » ανασυγκρότηση δίσκου

Έλεγχος για ιούς 

Κάνουμε πλήρη έλεγχο για ιούς τακτικά στον υπολογιστή μας. Ακόμη και αν τρέχει συνέχεια το antivirus είναι περιπτώσεις που μπορεί να του ξεφύγει κάτι. Επίσης προτείνουμε να κάνετε αναζήτηση και για άλλου είδους Malware προγραμμάτων, χρησιμοποιώντας την δωρεάν έκδοση του MalwareBytes

Ενημερωμένα προγράμματα οδήγησης (Drivers) 

Για να λειτουργήσει οποιαδήποτε συσκευή του υπολογιστή μας, πρέπει να δείξουμε στο λειτουργικό σύστημα πως να την χρησιμοποιήσει. Αυτό τελείως περιγραφικά, κάνουν τα προγράμματα οδήγησης, γνωστά και ως Drivers.
Ελέγχουμε λοιπόν τακτικά αν υπάρχουν αναβαθμίσεις, ειδικά για τα προγράμματα οδήγησης όπως της κάρτας γραφικών ή ήχου, μέσω των ιστοσελίδων των κατασκευαστριών εταιριών τους.

Αναβαθμίσεις Windows

Πρέπει πάντα να έχουμε εγκατεστημένες τις τελευταίες αναβαθμίσεις των Windows (updates). Μπορεί να περιέχουν σημαντικές βελτιώσεις στις επιδόσεις ή/και στην ασφάλεια του λειτουργικού μας συστήματος.

Αναβάθμιση μνήμης 

Οι ελάχιστες απαιτήσεις κάθε χρόνο ανεβαίνουν και περισσότερο, τόσο στα προγράμματα των υπολογιστών, στο ίντερνετ, ακόμη και στο λειτουργικό μας σύστημα. Αν έχετε τον υπολογιστή σας πάνω από 3 χρόνια ίσως πρέπει να αναβαθμίσετε τις RAM σας με περισσότερα GB. Σήμερα που γράφω το άρθρο, 4GB πιστεύω είναι το λιγότερο που πρέπει να έχει ένας μέτριος υπολογιστής

Καθαρισμός Registry

Η registry είναι η “καρδιά” του λειτουργικού μας συστήματος, και πρέπει ή να μην την πειράζουμε καθόλου ή πάντα με τεράστια προσοχή. Ο καθαρισμός της όμως κάποιες φορές είναι αναγκαίος, καθώς πολλά προγράμματα αφήνουν κατάλοιπα και αυξάνουν άσκοπα το μέγεθος της.
Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο με την χρήση τρίτων προγραμμάτων, όπως το πολύ γνωστό CCleaner

Υπερθέρμανση υπολογιστή ή επεξεργαστή

Η σκόνη είναι ο χειρότερος εχθρός του υπολογιστή, όσο αφορά το κομμάτι του υλικού (hardware). Τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο πρέπει να καθαρίζουμε τον υπολογιστή μας μέσα, καθώς σκόνη και οτιδήποτε άλλο μπορεί να υπάρχει μέσα προκαλεί υπερθέρμανση του επεξεργαστή και των υπολοίπων συσκευών, μειώνοντας τις επιδόσεις και σε βάθος χρόνου, την διάρκεια ζωής τους.
Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται πάντα όταν ο υπολογιστής είναι απενεργοποιημένος, με προσοχή και κατά προτίμηση με σπρέι πεπιεσμένου αέρα. 
ΠΟΤΕ μα ποτέ με οτιδήποτε υγρό ή πανάκια που κολλάει πάνω τους η σκόνη, καθώς ο στατικός ηλεκτρισμός μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες. 

Επανεγκατάσταση λειτουργικού συστήματος από την αρχή

Αν όλα τα παραπάνω δεν βοήθησαν, τότε μάλλον πρέπει να τα ξεκινήσουμε όλα από την αρχή.Αυτό φυσικά δεν είναι και το τέλος του κόσμου, καθώς μπορούμε να σώσουμε τα αρχεία μας σε έναν εξωτερικό σκληρό ή στο Cloud, και να τα περάσουμε ξανά μετά. 
Δείτε αναλυτικότερα εδώ για το πως να εγκαταστήσετε από την αρχή τα windows.

Επίλογος 

Δοκιμάσατε όλες τις παραπάνω υπολογιστές και ακόμη δεν είδατε βελτίωση; Ίσως το πρόβλημα τότε να βρίσκεται κάπου αλλού. Ίσως σε μια συσκευή που υπολειτουργεί ή ίσως ο υπολογιστής σας να είναι αρκετά παλιός και να μην είναι σε θέση πλέον να ανταποκριθεί στις σημερινές απαιτήσεις. 
Αν δεν είστε σίγουροι για την σωστή εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων, καλύτερα απευθυνθείτε στον τεχνικό σας.tricksforgreeks.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸