To 2015 τα πρώτα συναρμολογούμενα smartphone από το Google Project Ara

Τον Ιανουάριο του 2015 αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση του συναρμολογούμενου smartphone, μιας ιδέας που ασπάστηκε η Google ξεκινώντας το επονομαζόμενο "Project Ara". 

Το smartphone θα δημιουργείται κομμάτι-κομμάτι πάνω στον «ενδοσκελετό», με την προσάρτηση τμημάτων όπως ο επεξεργαστής εφαρμογών, η κάμερα, η οθόνη, η μπαταρία ή ο αναγνώστης πιστωτικών καρτών. Όλα θα προσαρμόζονται μαγνητικά στον ενδοσκελετό (γνωστός ως Endo, πάχους 1 εκατοστού), με ένα νεότευκτο πρωτόκολλο επικοινωνίας τοUniPro, υψηλής ταχύτητας και συνάμα, χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. 


Ο χρήστης θα επιλέγει ό,τι του χρειάζεται αφού προηγουμένως αποφασίσει το μέγεθος της «μητρικής»: mini, μεσαία ή μεγάλη (μίνι τηλέφωνο, κανονικό τηλέφωνο ή τάμπλετ), απόφαση που θα καθορίσει τις δυνατότητες επεκτασιμότητας των δυνατοτήτων του. To κόστος ενός στοιχειώδους λειτουργικού smartphone θα ξεκινάει από τα 50 μόλις δολάρια και μπορεί να φτάνει τα 500 δολάρια. 

Ωστόσο, λίγοι μήνες απομένουν μέχρι να αναπτυχθεί το λεγόμενο οικοσύστημα, τόσο για την ανάπτυξη (ανοικτού) λογισμικού και εφαρμογών για το Project Ara όσο και για την κατασκευή εξαρτημάτων. 

Πάντως, η Google εμφανίζεται αποφασισμένη να προωθήσει το νέο concept, το οποίο «δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει 6 δισεκατομμύρια ανθρώπους», 5 δισ. από τους οποίους δεν έχουν ακόμα αποκτήσει smartphone.Για τις ανάγκες του πρότζεκτ, η αφοσιωμένη ομάδα της Google συνεργάζεται με το στούντιο New Deal Designη οποία ανέλαβε να λύσει τον γρίφο της δημιουργίας του "modular smartphone". 

Οι εξελίξεις στην πορεία του πρότζεκτ έγιναν γνωστές στο συνέδριο που διοργάνωσε η Google απευθυνόμενη σε προγραμματιστές που θα ασπαστούν την ιδέα και θα αρχίσουν να γράφουν κώδικα. Το πρώτο Ara Developers Conference έγινε στις 15-16 Απριλίου 2015 στο Computer History Museum στο Μάουντεν Βιου στην Καλιφόρνια. 

Η ιδέα έγινε γνωστή ως Phonebloks και ανήκει στον Ολλανδό Ντέιβ Χάκενς-και σύντομα συντάχτηκε μαζί του η Motorola, θυγατρική της Google. Κύριο μέλημα του Χάκενς είναι να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα από την επαναχρησιμοποίηση μερών, την στιγμή που σήμερα όταν σπάσει η οθόνη ή χαλάσει το μόντεμ του τηλεφώνου, ολόκληρη η συσκευή καταλήγει σε χωματερές. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι ότι ο χρήστης θα μπορεί να αγοράζει και να πουλάει μεταχειρισμένα εξαρτήματα και να αναβαθμίζει μόνος του το smartphone του. Τέλος, με τα συναρμολογούμενα smartphone φαίνεται να υποβαθμίζεται ο ρόλος των μεγάλων κατασκευαστών και αναβαθμίζεται αυτός των κατασκευαστών εξαρτημάτων, καθώς ο χρήστης θα δημιουργεί την δική του «επωνυμία» συνδυάζοντας μέρη διαφορετικών κατασκευαστών.tech.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸