Cocktail blog

Βόρεια Ελλάδα: «Ανάσα» από 1,5 εκ. τουρίστες

Την περσινή χρονιά - ρεκόρ, με τις 18 εκατ. αφίξεις στην ταξιδιωτική κίνηση της χώρας μας, φαίνεται να διαδέχεται μια ακόμη πιο δυνατή σεζόν, κατά την οποία αναμένονται περισσότεροι από 20 εκατ. τουρίστες.

«Ετοιμαστείτε να υποδεχτείτε περισσότερους από 20 εκατομμύρια τουρίστες», είπε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, απευθυνόμενος στους παράγοντες του τουρισμού.


Το περσινό νούμερο των 18 εκατ. αφίξεων αναμένεται να ξεπεραστεί φέτος και ο αριθμός τους να αγγίξει τα 20 εκατ. σε όλη τη χώρα, ενώ σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση στη Βόρεια Ελλάδα, περί το 1,5 εκατ. τουρίστες θα απολαύσουν τις διακοπές τους στις χρυσές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά της Χαλκιδικής, της Πιερίας και της Θάσου.

«Το 2013 ήταν χρονιά - ρεκόρ. Το 2014 θα σπάσουμε αυτό το ρεκόρ. Η κοσμογονία έχει αρχίσει», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην 22η ανοιχτή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Απριλίου, στην Αθήνα.

Ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ενίσχυση του τουρισμού και απευθυνόμενος στους ανθρώπους του τουρισμού είπε χαρακτηριστικά: «Ετοιμαστείτε να υποδεχτείτε περισσότερους από 20 εκατομμύρια τουρίστες».

Ψηλά ο πήχης

Ετσι, λοιπόν, ο πήχης για τον ελληνικό τουρισμό ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά, δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας, αφού αποτελεί το 15% της ελληνικής οικονομίας. Ο θετικός αντίκτυπος της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό μπορεί να αυξήσει την ετήσια ζήτηση κατά 10 δισ. τα επόμενα 5 χρόνια και 25 δισ. τα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ θα δημιουργήσει 220.000 θέσεις εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την αναγκαιότητα της ποιοτικής αναβάθμισης και αναδιάρθρωσης μέσω της επέκτασης της διάρκειας της τουριστικής περιόδου, την ενσωμάτωση υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών ξένων επισκεπτών στη χώρα και τη διείσδυση σε αγορές που δεν έχουμε συμμετοχή, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ολλανδία και η Γαλλία.

Πέντε προϋποθέσεις

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πέντε βασικές προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού:

▪ Πρώτον, δε γίνεται αναβάθμιση, αν η κοινωνία δεν ξέρει πού θέλει να πάει. Χρειάζεται επίσης σοβαρότητα, όχι οργισμένες καταγγελίες δεκαπενταμελούς, ορισμένοι δείχνουν σαν να μη θέλουν να μεγαλώσουν.

▪ Δεύτερον, απαιτείται σχεδιασμός για να ξεπεραστούν οι στρεβλώσεις και οι αγκυλώσεις που μας κρατούσαν πίσω όλα αυτά τα χρόνια.

▪ Τρίτον, όλα αυτά απαιτούν μία χώρα ανοιχτή στον υπόλοιπο κόσμο και σε επαφή με αυτόν, και όχι μία χώρα σε απομόνωση. Δεν πρέπει να βλέπουμε τον κόσμο με φοβία αλλά σαν στίβο ευκαιριών.

▪ Τέταρτον, ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά μας είναι ο τουρισμός όχι μόνον ως εκμετάλλευση αλλά ως διαχρονικό νόημα ζωής.

▪ Πέμπτον, όλα αυτά σημαίνουν ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια και μικρότερη φορολογική επιβάρυνση. Θα πάμε σταδιακά σε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, στο πλαίσιο του να μη δημιουργούμε ελλείμματα.

Μείωση φορολόγησης

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης και στις παρεμβάσεις που προωθούνται, με κύρια έμφαση στα εξής:

► Χωροταξικό σχεδιασμό, δασολόγιο, χάραξη αιγιαλού.

► Αδειοδότηση που ήταν δύσκολη και αποκρατικοποίηση μαρίνων.

► Το επίπεδο φορολόγησης είναι απαράδεκτα υψηλό σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Ηδη μειώθηκε -χωρίς να είναι εύκολο- ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και θα συνεχίσει η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

► Συνδεσιμότητα διαφορετικών προορισμών μέσα στην Ελλάδα αλλά και με το εξωτερικό. Προωθούνται οι συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας.

► Αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων, ξεκινώντας από την Αθήνα.

«Η κυβέρνηση θα επενδύσει μισό δισ. τα επόμενα έξι χρόνια σε υποδομές. Ο ιδιωτικός τομέας θα επενδύσει 3 δισ.», τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, συμπληρώνοντας «υπάρχουν δεκατρείς δράσεις που προωθούμε, μεταξύ των οποίων αλλαγή κατεύθυνσης της εμπορικής στρατηγικής, ανάπτυξη ποιοτικών υποδομών και αύξηση επενδύσεων, ενίσχυση της κρουαζιέρας, αύξηση των μαρίνων, διευκόλυνση χορήγησης βίζας, μείωση των τελών των αεροδρομίων».

Δυναμική εκκίνηση

Ο τουρισμός μαζί με την ελληνική ναυτιλία και την αγροτική παραγωγή είναι οι τομείς που μπορούν να πρωτοστατήσουν στη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου.

Οπως ανέφερε η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στην καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης και στη συμμετοχή μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας στην υλοποίηση της εθνικής τουριστικής στρατηγικής.

«Το 2013 η τουριστική κίνηση στη χώρα μας, αν συνυπολογίσουμε και τους επιβάτες κρουαζιέρας, ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά περίπου 15%», ανέφερε η κα Κεφαλογιάννη.



Σύμφωνα δε με τα τελευταία στοιχεία, «οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2014 παρουσιάζουν αύξηση κατά 17,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και οι αφίξεις, στο πρώτο τρίμηνο, αύξηση πάνω από 23%», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Τουρισμού.

Πρωταγωνιστικός ρόλος

O ελληνικός τουρισμός καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στόχος του, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, είναι «να παράγει άμεσα και έμμεσα το 20% του ΑΕΠ της χώρας και να δημιουργεί κάθε χρόνο χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

Σε ό,τι αφορά τους στόχους για τον ελληνικό τουρισμό, όπως επισήμανε ο κ. Ανδρεάδης, «το 2013 είχαμε θέσει στόχο τα 17 εκατ. διεθνών αφίξεων και τα 11,5 δισ. άμεσα έσοδα, επιτύχαμε νέο ρεκόρ με 17,9 εκατ. διεθνών αφίξεων και 11,9 δισ. ευρώ έσοδα ή 12,2 δισ., συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας».



Και για το 2014, ο ΣΕΤΕ έχει ήδη θέσει το στόχο στα 18,5 εκατ. διεθνών αφίξεων και στα 13 δισ. ευρώ εσόδων, «που κατά πάσα πιθανότητα όχι μόνο θα καταφέρουμε να πιάσουμε, αλλά και να ξεπεράσουμε», τόνισε ο κ. Ανδρεάδης.

Διψήφια αύξηση

Πάνω από 10% αύξηση για τη φετινή τουριστική σεζόν εκτιμάει ότι θα σημειωθεί στη Θάσο, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού, Δημήτρης Παπαδημητρίου, με τους τουρίστες να φτάνουν περί τους 350.000.

Οπως δήλωσε στον «Α» ο κ. Παπαδημητρίου, «φαίνεται ότι θα είναι μια πολύ καλή χρονιά, με τις βαλκανικές αγορές να παρουσιάζουν σταθεροποιημένη εικόνα και με άνοδο της αγγλικής αγοράς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγορές που κάνουν τη διαφορά για φέτος στο νησί είναι η γερμανική και η αυστριακή. «Τους είχαμε χάσει τα περασμένα χρόνια και τώρα επανέρχονται δριμύτεροι», επισημαίνει ο κ. Παπαδημητρίου.

Παράλληλα, όμως, ο κ. Παπαδημητρίου εκφράζει την ανησυχία του για τους Ρώσους. Πέρυσι στο νησί καταγράφηκαν 9.000 Ρώσοι και, ενώ υπήρχαν μηνύματα για διπλασιασμό αφίξεων, «απ' ό,τι φαίνεται θα παραμείνουμε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι», αναφέρει στον «Α» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θάσου.

11.000 ακυρώσεις από Ουκρανία

Η τουριστική κίνηση στην Πιερία έχει ήδη ξεκινήσει δειλά δειλά, και από τα μέσα Μαΐου ενισχύεται από την παρουσία Γερμανών τουριστών, ενώ από τα τέλη του μήνα έρχονται να προστεθούν Βαλκάνιοι και Ρώσοι.

Η αγωνία και η ανησυχία όμως είναι έντονη από τις 11.000 ακυρώσεις σε διανυχτερεύσεις από την Ουκρανία. «Βεβαίως, ελπίζουμε η μείωση της Ουκρανίας να μη συμπαρασύρει και τη Ρωσία», δηλώνει στον «Α» η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Αφροδίτη Λέινα.

Σύμφωνα με την ίδια, για τη φετινή τουριστική σεζόν αναμένουν αύξηση της τάξεως του 10%, ενώ οι τουρίστες που θα προτιμήσουν την Πιερία για τις διακοπές τους εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 400.000. Για την ελληνική αγορά, οι ξενοδόχοι της Πιερίας θα κάνουν προσφορές, διαμορφώνοντας ελκυστικά πακέτα.



Περιμένουν πάνω απο 700.000 τουρίστες στη Χαλκιδική

Η φετινή τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει και η νέα χρονιά - ρεκόρ που αναμένεται για τον ελληνικό τουρισμό φέρνει χαμόγελα στους εμπλεκόμενους φορείς. Βεβαίως, οι εξελίξεις σε Ρωσία και Ουκρανία, με την έκρυθμη κατάσταση να συνεχίζεται, δημιουργούν ανησυχίες και η ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων από τις συγκεκριμένες αγορές έχει υποχωρήσει.

Από την άλλη, τη μείωση των Ρώσων και των Ουκρανών έρχεται να αντισταθμίσει η αύξηση από τις αγορές της Κεντροδυτικής Ευρώπης, κάτι που οφείλεται στην πολιτική σταθερότητα της χώρας μας.

Περίπου 650.000 τουρίστες προτίμησαν την περασμένη χρονιά τη Χαλκιδική, ενώ φέτος οι τουρίστες αναμένεται να φτάσουν τις 700.000. Από αυτούς οι μισοί έρχονται αεροπορικώς και οι άλλοι μισοί οδικώς.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές, όπως δήλωσε στον «Α» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής -και υποψήφιος ευρωβουλευτής- Γρηγόρης Τάσιος, «τη μείωση των Ρώσων έρχονται να ισοφαρίσουν οι Γερμανοί, οι οποίοι παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 10%».



Η Ρωσία στη Χαλκιδική θα έχει μείωση 15% - 20%, ενώ στόχος είναι να παραμείνει στα ίδια νούμερα αφίξεων με πέρυσι, που ήταν οι 150.000.

Στις νέες αγορές για τη Χαλκιδική έρχεται να προστεθεί φέτος η Ολλανδία, απ' όπου μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί περί τις 1.000 κρατήσεις, οι Τούρκοι εμφανίζονται μετά στις 10 Ιουνίου, ενώ σε ό,τι αφορά τους Ελληνες, το κλίμα είναι πιο θετικό σε σχέση με πέρυσι και σύμφωνα με τον κ. Τάσιο θα επιλέξουν το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος και κυρίως τον Αύγουστο για τις διακοπές τους.

Ξενοδόχοι: πώς θα ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προσπάθειες

Μία ακόμη καλύτερη χρονιά για τα βασικά μεγέθη του τουρισμού, μία νέα χρονιά-ρεκόρ, με αύξηση αφίξεων από σχεδόν όλες τις κύριες τροφοδότριες αγορές και ανάλογη αύξηση των εισπράξεων προδιαγράφεται για το 2014, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Ρέτσος.



Στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΠΟΞ, που έγινε την Τρίτη 29 Απριλίου, στην Αθήνα, με επίσημο προσκεκλημένο τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και αθρόα συμμετοχή προέδρων και αντιπροσώπων ενώσεων ξενοδόχων απ' όλη την Ελλάδα, ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι η μεταρρυθμιστική πολιτική που βρίσκεται σε εξέλιξη θα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα και να ολοκληρωθεί χωρίς παρέκκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί, προκειμένου να επισπευστεί η έξοδος από την κρίση και να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προσπάθειες που καταβάλλονται από τομείς όπως ο τουρισμός, ο οποίος είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην πορεία προς την ανάκαμψη.

Ωστόσο, προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτή η ανοδική τροχιά του τουρισμού και να μπορέσουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τις απώλειες και τα αρνητικά απόνερα της τελευταίας εξαετίας, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, θα πρέπει, μεταξύ άλλων:

α. Να αποκατασταθεί επειγόντως η ρευστότητα και η διευκόλυνση της κίνησης κεφαλαίων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η πολιτική των συστημικών τραπεζών εξακολουθεί να προκαλεί συνθήκες ασφυξίας στην αγορά και να υπονομεύει άμεσα τη βιωσιμότητα και τις ανάγκες ανάπτυξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

β. Να ρυθμιστούν με ρεαλιστικό τρόπο οι δανειακές υποχρεώσεις των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

γ. Να ολοκληρωθεί τάχιστα ο χωροταξικός σχεδιασμός και να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν οι προβλέψεις για ριζική απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

δ. Να ρυθμιστεί χωρίς άλλη καθυστέρηση το θέμα της παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού για το τρέχον έτος.

ε. Να διευθετηθεί, επιτέλους, με τρόπο δίκαιο και ρεαλιστικό η μεγάλη εκκρεμότητα του ζητήματος των πνευματικών - συγγενικών δικαιωμάτων που ταλανίζει επί σειρά ετών την πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

στ. Να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η υλοποίηση του νέου μοντέλου χορήγησης θεωρήσεων (βίζα πολλαπλών εισόδων, ηλεκτρονική βίζα κ.λπ.) προκειμένου να διευκολυνθεί η ροή επισκεπτών από τις μεγάλες, εκτός Σένγκεν, αγορές.

η. Να υιοθετηθεί και να θεσμοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση της ΠΟΞ για τη δημιουργία «σχολικής ανάπαυλας» τη χειμερινή περίοδο, που θα συμβάλει στην ανάδειξη των πολιτιστικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών της ελληνικής υπαίθρου στη μαθητιώσα νεολαία και ταυτόχρονα στην ενίσχυση των τοπικών οικονομικών και κοινωνιών.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: