Cocktail blog

Ιστορικό χαμηλό στις τιμές πώλησης κατοικιών κατέγραψε η Θεσσαλονίκη το 2013

Ιστορικό χαμηλό στις τιμές πώλησης κατοικιών κατέγραψε η Θεσσαλονίκη το 2013. Η σημαντικότερη πτώση εντοπίζεται στη Δυτική Θεσσαλονίκη ενώ οι τιμές έχουν υποχωρήσει αισθητά τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και περιφερειακά όπως στη Θέρμη, την Πυλαία, το Ωραιόκαστρο και το Τριάδι. Πραγματικές ευκαιρίες εντοπίζονται σε διαμερίσματα τριάντα ετών και πάνω τα οποία  πωλούνται  από 270 ευρώ το μέτρο όπως στην Νεάπολη και τις Συκιές ενώ μόνο…. απλησίαστες δεν είναι οι βίλες στο Πανόραμα οι οποίες ξεκινούν ακόμη και από τα  900 ευρώ το τ.μ. σύμφωνα με έρευνα της  RE/MAX. Τα νεόδμητα σπίτια που έχουν βγει στο σφυρί διατίθενται ακόμη και 50% χαμηλότερα σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Την ίδια ώρα εννιά στα δέκα σπίτια που πουλήθηκαν το 2013 στο
πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης ήταν παλιά και η πλειοψηφία αυτών δεν ξεπερνούσε τα 90 τ.μ..  Οι πρωτόγνωρα χαμηλές τιμές στις οποίες πωλούνται οι παλιές κατοικίες έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των αγοραστών, η επισκεψημότητα των οποίων στα μεσιτικά γραφεία αλλά και στους διαδικτυακούς τόπους εύρεσης ακινήτων έχει τριπλασιαστεί το τελευταίο τρίμηνο. Τοποθέτηση ωστόσο δεν γίνεται αυτήν την στιγμή καθώς περιμένουν να πεισθούν ότι η κτηματαγορά έχει «πιάσει» πάτο σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.
Σπίτια για… φθηνά βαλάντια
Η βαριά φορολόγηση έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ψάχνουν τρόπους να τα ξεφορτωθούν. Οι περισσότεροι θέλουν να απαλλαγούν από ακίνητα που δεν μπορούν να ενοικιάσουν, επομένως δεν έχουν έσοδα αλλά ταυτόχρονα θα πληρώνουν από φέτος τον Ενιαίο Φόρο ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Η πρώτη επιλογή όσων θέλουν να «σκοτώσουν» την περιουσία τους είναι να διαθέσουν τα παλαιά και λιγότερα ελκυστικά ακίνητα, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο έκρηξη υπερπροσοφοράς «υπερήλικων» σπιτιών. «Οι τιμές πλέον προσδιορίζονται  από τις ανάγκες του κάθε ιδιοκτήτη» παρατηρεί ο υπεύθυνος RE/MAX Delta1 Νίκος Κυρούδης . Ενδεικτικά η μέση τιμή παλιού διαμερίσματος στο Κορδελιό και στην Πολίχνη ξεκινά από 400 ευρώ το τ.μ., στη Σταυρούπολη από 500 ευρώ το τ.μ. ενώ στους Αμπελόκηπους φθάνει τα 750 ευρώ το τ.μ..  Αντίστοιχα στο ιστορικό κέντρο και στην Άνω Πόλη η μέση κατώτερη τιμή για μια παλιά κατοικία κυμαίνεται από 800 εώς 1400 ευρώ το τ.μ.. Τα παραπάνω ακίνητα μπορούν να διατεθούν ακόμη και με 30-40.000 ευρώ και με μία καλή ανακαίνιση να γίνουν και πάλι καινούργια.
Για τη σημερινή κατάσταση στην αγορά ακινήτων όπως εξηγεί ο Νίκος Κυρούδης δεν ευθύνεται μόνο η κρίση. «Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν και οι φουσκωμένες τιμές που κυριάρχησαν τα προηγούμενα χρόνια». Σύμφωνα με τον ίδιο την χρυσή περίοδο του real estate οι εργολάβοι ανεβάζοντας τις τιμές των νεόδμητων παρέσερναν μαζί και τα παλαιότερα. Αυτό πλέον δεν γίνεται με αποτέλεσμα να κατρακυλήσουν απότομα οι τιμές αναφέρει ο ίδιος.
Πέφτουν οι τιμές στο Πανόραμα-Αντέχουν στην Καλαμαριά
Την ίδια ώρα, αν τα προηγούμενα χρόνια ζούσαμε το  φαινόμενο της αποκέντρωσης με την ανάπτυξη νέων περιοχών όπως της Καρδίας και του Ωραιοκάστρου σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο της αστυφιλίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Πανόραμα όπου οι τιμές των ακινήτων έχουν κατρακυλήσει κάτω από 1000 ευρώ το τ.μ. «Ο κόσμος φεύγει από το Πανόραμα και κατευθύνεται προς το κέντρο γιατί τόσο το κόστος συντήρησης των σπιτιών όσο και των μετακινήσεων είναι πολύ υψηλό» εξηγεί ο Ν. Κυρούδης. Σύμφωνα με τη RE/MAX η μέση κατώτερη τιμή μιας παλιάς μονοκατοικίας στο Πανόραμα ξεκινά από 900 ευρώ και μπορεί να φθάσει μέχρι τα 1300. Αντίστοιχα οι τιμές έχουν υποχωρήσει αισθητά και στα νεόδμητα σπίτια στην περιοχή καθώς κυμαίνονται από 1300 ευρώ μέχρι και 1900 ευρώ. Αντίθετα, σημάδια αντίστασης παρατηρεί κανείς στα Ανατολικά με τις τιμές των νεόδμητων σε Καραμπουρνάκι, Καλαμαριά, Αγ. Ιωάννη και Βυζάντιο να φθάνουν ακόμη και τις 3.500 ευρώ το τ.μ. Την ίδια ώρα η παλιά παραλία παραμένει η πιο ακριβή περιοχή της Θεσσαλονίκης ξεκινώντας από 3.000 ευρώ το μέτρο και μέση ανώτερη τιμή 5.000 ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: