Cocktail blog

Δεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα με πάνω από 400 ακτές και 10 μαρίνες με «Γαλάζια Σημαία» για το 2014

 Τη δεύτερη θέση παγκοσμίως κατέλαβε και φέτος η Ελλάδα, ανάμεσα σε 51 χώρες του πλανήτη, με 408 βραβευμένες ακτές και 10 μαρίνες, στις οποίες θα κυματίζει η «Γαλάζια Σημαία». Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.372 ακτές και 650 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.
Τι είναι οι «Γαλάζιες Σήμαίες»;
Είναι ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προστασίας που διεξάγεται κάθε χρόνο, σε μεγάλη κλίμακα, σε περισσότερες από 50 χώρες στην Ευρώπη και άλλα σημεία του πλανήτη από το ίδρυμα FEE (Foundation for Environmental Education), που εδρεύει Δανία.

Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, στις ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Στοχεύει στο να καταστήσει τις ακτές και τις μαρίνες καλύτερα οργανωμένες και ασφαλέστερες και να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον τους.
Στην Ελλάδα, συντονιστής του προγράμματος είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση της χώρας μας, που δραστηριοποιείται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και την προστασία της φύσης από το 1951.
Γνωρίζετε ότι;
Δεν αρκεί για μια ακτή να διαθέτει μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 32 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Δεν είναι εύκολο επίσης για μια μαρίνα να κερδίσει τη «Γαλάζια Σημαία». Πρέπει να πληροί 24 αυστηρά κριτήρια, που έχουν σχέση με την καθαριότητα της μαρίνας, την οργάνωσή της, την ασφάλεια των επισκεπτών, την προστασία της φύσης και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Και αν ακόμα κερδίσει μία μαρίνα τη «Γαλάζια Σημαία», τη διατηρεί μόνο εκείνη τη χρονιά και πρέπει να αποδείξει ότι την αξίζει και την επομένη. Οι επιθεωρητές της ΕΕΠΦ και της FEE επισκέπτονται όλη την καλοκαιρινή περίοδο τις μαρίνες και επισημαίνουν τυχόν προβλήματα και παραλείψεις.
Το πρόγραμμα υποστηρίζει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, η οποία λειτουργεί το «Μητρώο Ταυτοτήτων Ακτών Κολύμβησης» παρακολουθώντας συστηματικά τις ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, παρουσιάζουν περιβαλλοντικό ενδιαφέρον ή δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις. Κάθε χρόνο πραγματοποιεί τις δειγματοληψίες ελέγχου της ποιότητας των νερών κολύμβησης.

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε τις βραβευμένες παραλίες στην Ελλάδα για το 2014 και να αποφασίσετε σε ποιες θα κολυμπήσετε φέτος το καλοκαίρι!

visitgreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: