Γιατί βουλώνει η μύτη μας

Οι περισσότεροι ίσως νομίζουν ότι το φαινόμενο της βουλωμένης μύτης οφείλεται στην συσσώρευση βλέννας. Κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Τι συμβαίνει λοιπόν;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Καταρχήν ας δούμε τι είναι η βλέννα και που χρειάζεται.



Που οφείλεται η βουλωμένη μύτηΗ βλέννα είναι μια ημιδιάφανη παχύρευστη ουσία που εκκρίνεται από τους βλεννογόνους αδένες. Μάλιστα κάθε άνθρωπος παράγει περίπου ένα λίτρο την ημέρα!

Η ουσία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη τόσο στο αναπνευστικό, όσο και στο πεπτικό ή και σε άλλα συστήματα του οργανισμού μας.

Στο αναπνευστικό εν προκειμένω, η βλέννα που παράγεται από τους βλεννογόνους της μύτης μας βοηθάει στην συγκράτηση τόσο της σκόνης όσο και άλλων μικροσωματιδίων που εισπνέουμε όταν αναπνέουμε. Λειτουργεί δηλαδή σαν φίλτρο.

Γιατί βουλώνει η μύτη;

Τι συμβαίνει όμως και βουλώνει η μύτη; Τις πιο πολλές φορές πολύ απλά πρήζονται τα αιμοφόρα αγγεία της μύτης μας!

Και γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί έχουμε προσβληθεί από κάποιο ιό ή βακτήριο με πιο συνηθισμένα το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη. Είναι δηλαδή μια φλεγμονή των αγγείων της μύτης.


Επίσης μπορεί να οφείλεται σε κάποια αλλεργία (π.χ. αλλεργική ρινίτιδα)!


Και αν για τους ενήλικες είναι απλά μια δυσάρεστη κατάσταση, για ένα μωρό και ειδικά νεογέννητο η βουλωμένη μύτη μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ή και να επηρεάσει την ανάπτυξή του.

Πως αντιμετωπίζεται η βουλωμένη μύτη;

Η βουλωμένη μύτη, ή ρινική συμφόρηση όπως λέγεται αλλιώς, συνήθως σταματάει από μόνη της, κάνει δηλαδή τον κύκλο της, μέσα σε μία εβδομάδα.

Πως αντιμετωπίζω τη βουλωμένη μύτηΠαρόλα αυτά υπάρχουν φάρμακα (με ή χωρίς συνταγή) που μπορούν να βοηθήσουν, όπως τα αποσυμφορητικά ή τα αντισταμινικά, αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα ή να προκαλέσουν άλλα προβλήματα.

Για το λόγο αυτό μπορείτε να τα αποφύγετε και να χρησιμοποιήσετε κάτι φυσικό (υπάρχουν αποσυμφορητικά χωρίς φάρμακο) ή να πιείτε μερικά ζεστά. Το τσάι και η σουπίτσα είναι ότι πρέπει.

Επίσης φροντίστε η ατμόσφαιρα του χώρου σας να μην είναι πολύ ξηρή. Στη περίπτωση αυτή ένας υγραντήρας μπορεί να κάνει πολύ καλή δουλειά.

Και εννοείται πως αν η βουλωμένη μύτη επιμένει για πάνω από μια βδομάδα ή αν έχετε κι άλλα συμπτώματα μαζί, καλό είναι να επισκεφτείτε έναν γιατρό.coolweb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸