Cocktail blog

Τι είναι ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) και πως υπολογίζεται

Ο δείκτης μάζας σώματος, γνωστός και ως BMI (body mass index), ή δείκτης Quetelet είναι μία παγκόσμια κοινά αποδεκτή ιατρική ένδειξη για τον καθορισμό και την ποσοτικοποίηση της παχυσαρκίας.

Τι είναι ο δείκτης ΒΜΙΣτην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από μια ταξινόμηση του ανθρώπινου βάρους σε σχέση με το ιδεατό βάρος για το κάθε ύψος.


Με άλλα λόγια είναι μια ποσότητα που δείχνει αν ένα άτομο πάσχει από παχυσαρκία, και μάλιστα σε ποιο βαθμό.

Ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) προτάθηκε το 1832 από τον Βέλγο αστρονόμο, μαθηματικό, στατιστικολόγο και κοινωνιολόγο Lambert Adolphe Jacques Quetelet και υπολογίζεται ως εξής:


BMI=Β/Υ2
όπου Β το Βάρος σε Kg και Υ το ύψος σε m


π.χ. Άτομο βάρους 70kg με ύψος 1,70m έχει BMI=70/(1,70)2=24,22

Όπως βλέπουμε ο υπολογισμός του δείκτη BMI είναι πολύ απλή διαδικασία. Για αυτό είναι πολύ διαδεδομένος και χρησιμοποιείται πολύ συχνά έστω για μια βασική εκτίμηση της σωματικής κατάστασης ενός ατόμου.

Μάλιστα, τα τελευταία 15 χρόνια μέχρι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει υιοθετήσει τον δείκτη μάζας σώματος για τον καθορισμό της παχυσαρκίας.

Στην παγκόσμια βιβλιογραφία έχουν θεσπιστεί οι παρακάτω κατηγορίες για το BMI:

→ BMI μικρότερο από 18,5: ελλιποβαρές άτομο

→ ΒΜΙ 18,5 - 24,9: φυσιολογικό βάρος

→ ΒΜΙ 25 - 29,9: υπέρβαρο άτομο

→ ΒΜΙ 30 - 34,9: 1η κατηγορία παχυσαρκίας

→ ΒΜΙ 35 - 39,9: 2η κατηγορία παχυσαρκίας

→ ΒΜΙ 40 - 49,9: νοσογόνος παχυρακία

→ ΒΜΙ πάνω από 50: σοβαρή νοσογόνος παχυσαρκία

Οι κατηγορίες αυτές προέκυψαν έπειτα από πολυετείς μελέτες οι οποίες συσχέτιζαν τον δείκτη μάζας σώματος με τα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας των ατόμων.

Φυσικά, η εικόνα που μας δίνει ο δείκτης αυτός είναι πολύ γενική. Αν θέλουμε μια πλήρη εικόνα για τη σύσταση του σώματος μας πρέπει να επισκεφτούμε κάποιον ειδικό προκειμένου να κάνουμε πλήρη ανάλυση σύστασης σώματος η οποία θα δείξει με ακρίβεια το ποσοστό λίπους, μυικής μάζας και υγρών (νερό) του σώματός μας.

πλήρης ανάλυση σύστασης σώματος


Επίσης όταν υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας όπως π.χ. υπέρταση (πίεση) ή διαβήτης (ζάχαρο), οι παραπάνω κατηγορίες διαφοροποιούνται.

Για παράδειγμα, άτομο με BMI υπέρβαρου, ενδέχεται να χαρακτηριστεί παχύσαρκο αν ταυτόχρονα πάσχει από κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Να σημειωθεί τέλος, ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν μόνο για ενήλικες. Ο δείκτης μάζας σώματος σε παιδιά και εφήβους υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο, μέσα από ξεχωριστούς πίνακες ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.

Οπότε τώρα μπορείτε εύκολα και γρήγορα να δείτε σε τι κατάσταση βρίσκεται το σώμα σας και αν χρειάζεται να χάσετε βάρος!coolweb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: