Τελικά πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των MP της κάμερας σας

Πλέον οι φωτογραφικές δεν περιορίζονται σε ανεξάρτητες συσκευές αλλά έχουν ενσωματωθεί σε tablets και smartphones. Για πολλά χρόνια πιστεύαμε ότι όσα περισσότερα είναι τα MP τόσο καλύτερες θα είναι και οι φωτογραφίες που βγάζουμε. Σήμερα, όμως, τα MP συνεχώς αυξάνονται, οι φακοί παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, το ίδιο και οι αισθητήρες. Ένας πραγματικός χαμός και αν δεν είστε επαγγελματίας του είδους θα έχετε την ίδια
απορία με τους περισσότερους: Τελικά παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο τα MP ή μήπως η ουσία βρίσκεται αλλού;Όταν η Nokia λάνσαρε το Lumia 1020 με κάμερα 41MP, απλοί καταναλωτές αλλά και επαγγελματίες είχαν μείνει έκπληκτοι. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να το πιστέψουμε αφού ακόμα και όσοι ασχολούνται πραγματικά με τη φωτογραφία χρησιμοποιούν κάμερες μέχρι και 36MP. Οι μόνες φωτογραφικές που μπορούν αυτή τη στιγμή να προσφέρουν παραπάνω MP είναι οι Hasselblad H5D–50c, που παράγει 50MP, και H5D–200c, με δυνατότητα μετακίνησης των pixel και συνδυασμό εικόνων για παραγωγή φωτογραφιών που φθάνουν τα 200MP. Οι κάμερες αυτές, όμως, αγγίζουν τα 36.000$, οπότε αν δεν έχετε σκοπό να τις χρησιμοποιήσετε για ένα μεγάλο project είναι μάλλον απλησίαστες. Οπότε ένα smartphone με 41MP ξεπέρασε τις προσδοκίες και φυσικά κανένα άλλο δεν βρέθηκε να το ανταγωνιστεί σ’ αυτό τον τομέα.

Προχωρώντας, όμως, σε smartphones με πιο «κοινές» τιμές MP πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν μπορούν να συγκριθούν οι φωτογραφίες μίας επαγγελματικής φωτογραφικής μηχανής και ενός κινητού. Όσο άψογες και αν φαίνονται στο smartphone σας ή στον υπολογιστή, αν επιλέξετε να τις εκτυπώσετε σε μεγάλο μέγεθος θα καταλάβετε την τεράστια διαφορά τους, κι αυτό γιατί οι επαγγελματικές κάμερες έχουν ακριβώς αυτή τη λειτουργία: να παράγουν φωτογραφίες με υψηλή ανάλυση, οι οποίες δείχνουν υπέροχες σε μεγέθυνση.

Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η πρώτη σημαντική επισήμανση. Κινητά όπως το Lumia 1020 ποτέ δεν θα μπορέσουν να αποδώσουν στο 100% γιατί πολύ απλά κανένας δεν αγοράζει smartphone για να εκτυπώσει αφίσες ή τεράστια φυλλάδια. Γι’ αυτό που ενδιαφέρει τον απλό καταναλωτή, δηλαδή μία εκτύπωση σε μέγεθος φωτογραφικού χαρτιού ή έστω Α4, η διαφορά ανάμεσα σε φωτογραφικές μεγαλύτερες των 8MP είναι ελάχιστα διακριτές με γυμνό μάτι.

Ο άλλος μεγάλος πονοκέφαλος είναι οι αισθητήρες φυσικά. Η κάμερα του smartphone σας μπορεί να φιλοξενήσει μόνο ένα μικρό αισθητήρα σε σχέση με αυτόν μίας DSLR φωτογραφικής μηχανής, ο οποίος μπορεί να πάρει και περισσότερο φως οπότε οι φωτογραφίες θα είναι εμφανώς καλύτερες. Αυτό, επίσης, σημαίνει πως όσο καλός και αν είναι ο αισθητήρας πάντα τα επιμέρους pixel θα είναι μικρότερα με αποτέλεσμα περισσότερο θόρυβο και αποχρωματισμό. Οπότε, αν κάποιος προσπαθήσει να σας πείσει ότι ο αισθητήρας του κινητού σας θα είναι ίδιος με αυτόν μίας επαγγελματικής κάμερας απλώς μην τον πιστέψετε.

Ωστόσο, αυτό που πραγματικά παίζει ρόλο στη λήψη υψηλής ποιότητας φωτογραφιών είναι ο φακός και το εύρος του, και όχι τόσο τα MP. Το άνοιγμα δεν ελέγχει μόνο το φως που έχει αφήσει στην κάμερα μέσω της ίριδας αλλά και το βάθος πεδίου, δηλαδή πόσο βάθος θα έχει μία φωτογραφία πίσω από το σημείο εστίασης. Αν, λοιπόν, θέλετε να τραβήξετε μία φωτογραφία με βάθος σε χαμηλό φωτισμό τότε το μικρό βάθος πεδίου θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα. Άρα αυτό που πάντα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το άνοιγμα του ώστε οι φωτογραφίες σας να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ακριβείς.

Οι φακοί των φωτογραφικών στα smartphones δεν μπορούν να σας προσφέρουν στην πραγματικότητα σπουδαία χαρακτηριστικά σε τίποτα από τα παραπάνω. Το μειονέκτημα βρίσκεται στο ότι δεν έχετε τον έλεγχο της κάμερας σας, όπως συμβαίνει στις επαγγελματικές, καθώς πρέπει να συμβιβαστείτε με το άνοιγμα του φακού και το εστιακό μήκος του κατασκευαστή. Γι’ αυτό, άλλωστε, και τις περισσότερες φορές υπάρχει μία έλλειψη βάθους και τονικότητας σ’ αυτές τις φωτογραφίες, κάτι το οποίο δεν θα δείτε ποτέ να συμβαίνει σε μία DSLR φωτογραφική αφού μπορείτε να την προσαρμόσετε στα μέτρα και στις ανάγκες κάθε περίστασης. Άρα αυτό που πραγματικά αναζητούμε δεν είναι ένα smartphone με φωτογραφικά χαρακτηριστικά ίδια με μία επαγγελματικά, αλλά προσαρμοσμένα όσα περισσότερο γίνεται σ’ αυτά δίνοντας έμφαση στο άνοιγμα του φακού.

Επομένως, μην περιμένετε τα MP του smartphone σας να κάνουν τη διαφορά, όσα κι αν είναι αυτά. Αν δεν ενδιαφέρεστε να επενδύσετε σε μία επαγγελματική φωτογραφική μηχανή, η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με μία φωτογραφική smartphone καθώς πλεονεκτεί σε πολλά σημεία όπως είδαμε, αφήστε τα MP και εστιάστε στους φακούς, στο άνοιγμά τους και στους αισθητήρες.techingreek.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸