Cocktail blog

Ένας στους έξι Έλληνες άνω των 65 ετών

Με ποιες πολιτικές η Πολιτεία προτίθεται να ανατρέψει το μεγάλο πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα, καθώς σύμφωνα με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία ένας στους επτά Έλληνες ανήκει στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, ερωτά σε παρέμβασή του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Υγείας κ.κ. Ιωάννη Βρούτση και Μαυρουδή Βορίδη.



Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, την ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών «αντιπροσωπεύει» ένας στους επτά Έλληνες, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η υπογεννητικότητα στην χώρα δημιουργεί έναν «γερασμένο λαό». Πιο συγκεκριμένα, ποσοστό μεγαλύτερο του 14% του πληθυσμού είναι άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει το 20% το 2020 και θα φτάσει το 30% το 2030.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης στο έγγραφό του: «αυτό βέβαια θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, καταναλώνοντας κοινωνικό πλούτο που παράγεται από τις νεότερες γενιές στις γηραιότερες.»

Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα στην Ε.Ε. αντιστοιχούν 4 άτομα σε παραγωγική ηλικία (15 έως 64 ετών) ανά ένα συνταξιούχο, το 2060 η σχέση αυτή θα είναι δύο άτομα παραγωγικής ηλικίας για κάθε συνταξιούχο. Την ίδια στιγμή η χώρα μας καθώς και η Ιταλία έχουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων στην Ε.Ε., εννέα τοις χιλίοις, μετά τη Γερμανία που έχει 8,4 τοις χιλίοις και την Πορτογαλία 8,5 τοις χιλίοις.

Επιπλέον, «τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών καταναλώνουν δυσανάλογο ποσοστό των κρατικών πόρων για την Υγεία. Ειδικότερα, από τους ηλικιωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται σε γενικά νοσοκομεία το 40% είναι χειρουργικοί ασθενείς. Τα άτομα άνω των 70 ετών, ενώ αποτελούν το 10% του πληθυσμού, απασχολούν το 50% των νοσοκομειακών κλινών και για οξέα περιστατικά το 25% των κλινών.

Οι υπερήλικες καλύπτουν το 25% των συνολικών ημερών νοσηλείας στα νοσοκομεία. Το 70% των υπερηλίκων έχει περισσότερες της μιας συνοδούς νόσους και το 25% λαμβάνει περισσότερα από πέντε φάρμακα. Οι διάφορες μορφές καρκίνου είναι πρώτη αιτία θανάτου στο φάσμα ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα 75 χρόνια.»

Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης υπογραμμίζει ότι την ώρα που ο συνολικός αριθμός των γεννήσεων μειώνεται, ενώ αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, η Πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις μειώνοντας τη φορολογία, παρέχοντας κίνητρα για τους πολυτέκνους και γενικότερα στηρίζοντας την τεκνοποιία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: