Cocktail blog

Τι είναι το μήλο του Αδάμ και γιατί λέγεται έτσι

Το "μήλο του Αδάμ" ή αλλιώς καρύδι, είναι μια προεξοχή που έχουν στο λαιμό όλοι οι άνθρωποι, αν και στις γυναίκες δεν είναι τόσο εμφανές.

Γιατί λέγεται έτσι όμως; Τι είναι, πως δημιουργείται και που εξυπηρετεί;

Ο Αδάμ τρώει το μήλο που του έδωσε η Εύα.Σύμφωνα με τον μύθο, την στιγμή που ο Αδάμ δοκίμαζε, μετά από προτροπή της Εύας, τον απαγορευμένο καρπό της γνώσης τον φώναξε ο Θεός.

Από το άγχος του δεν πρόλαβε να καταπιεί με αποτέλεσμα να του σταθεί η μπουκιά στο λαιμό.


Από τότε πιστεύεται ότι κάθε άντρας έχει αυτή την ανατομική ιδιαιτερότητα στην περιοχή του λαιμού, γνωστή ως "μήλο του Αδάμ".

Μάλιστα, η προεξοχή αυτή, και τα γένια φυσικά, είναι που διαφοροποιεί ουσιαστικά το ανδρικό πρόσωπο σε σχέση με το γυναικείο.

Κι αυτό γιατί οι γυναίκες, αν και έχουν κι αυτές καρύδι στο λαιμό, δεν έχουν αυτή την προεξοχή στον λάρυγγα τους!

Πως δημιουργείται όμως η προεξοχή αυτή και γιατί είναι πιο έντονη στους άντρες;


Είναι γενικά γνωστό ότι τα γένια, δηλαδή η τριχοφυΐα στο ανδρικό πρόσωπο, οφείλεται σε ορμόνες. Λοιπόν, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το μήλο του Αδάμ.

άντρας με γένια

Η δημιουργία της προεξοχής συντελείται κατά την διάρκεια της ανάπτυξης, και ιδιαίτερα την περίοδο της εφηβείας, και οφείλεται στις ανδρικές ορμόνες, όπως και η μπάσα ανδρική φωνή.

Για την ακρίβεια ο λάρυγγας στα αγόρια μεγαλώνει περισσότερο από ότι στα κορίτσια καθώς η ανάπτυξη του ευνοείται από την ύπαρξη των αρσενικών ορμονών.

Έτσι η προεξοχή που δημιουργείται από τους χόνδρους του θυρεοειδούς αδένα είναι πιο έντονη.

Για τον ίδιο λόγο μάλιστα η ανδρική φωνή είναι πιο βαριά, πιο μπάσα δηλαδή, από την γυναικεία.

Ο ανδρικός λάρυγγας αναπτύσσεται περισσότερο με αποτέλεσμα να υπάρχει περισσότερος χώρος μέσα στο λαιμό και συνεπώς μεγαλύτερη αντήχηση από τις παλλόμενες φωνητικές χορδές με αποτέλεσμα η φωνή να βγαίνει πιο βαριά.

Για αυτό τα αγοράκια έχουν μέχρι κάποια ηλικία λεπτή φωνή, η οποία αρχίζει να αλλάζει λίγο πριν την εφηβεία.


Η ανατομία του θυρεοειδούς αδένα

Ένας άλλος λόγος που το μήλο του Αδάμ φαίνεται λιγότερο στις γυναίκες είναι ότι η στιβάδα του λίπους κάτω από το δέρμα του λαιμού τους είναι παχύτερη.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν και γυναίκες με εμφανή την προεξοχή αυτή. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα καταφεύγουν ακόμη και σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή της.coolweb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: