Η συμβίωση με καπνιστή ισούται με τη ζωή σε πόλη με ατμοσφαιρική ρύπανση

Τι να ζει κανείς σε σπίτι με καπνιστή, τί να ζει στο Πεκίνο. Είναι το ίδιο πράγμα, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες, σε ότι αφορά την επιβάρυνση της υγείας τους αφού εκτίθενται σε τοξικά σωματίδια τρεις φορές περισσότερα από το όριο ασφαλείας.


Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου British Medical Journal, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν, με επικεφαλής τον Δρ Σον Σεμπλ, μελέτησε τα επίπεδα των αιωρούμενων μικροσωματιδίων σε ένα κλειστό χώρο που ζει καπνιστής και τα συνέκριναν με τα επίπεδα των ίδιων σωματιδίων σε μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο ή το Λονδίνο, που είναι επιβαρυμένες περιβαλλοντικά λόγω της κυκλοφοριακής κίνησης, της βιομηχανικής ρύπανσης και των συστημάτων θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν το επίπεδο των μικροσωματιδίων στον αέρα των σπιτιών τόσο των καπνιστών, όσο και των μη καπνιστών. Το συμπέρασμα ήταν ότι οι μέσες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στα σπίτια των καπνιστών είναι περίπου δεκαπλάσιες σε σχέση με των μη καπνιστών.

Ένας μη καπνιστής που έχει την ατυχία να ζει σε σπίτι καπνιστών, εκτίθεται σε υπερτριπλάσιο επίπεδο αιωρούμενων μικροσωματιδίων σε σχέση με αυτό που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ασφαλές για την υγεία. Όπως διαπιστώθηκε, αρκετοί μη καπνιστές που ζουν σε σπίτια καπνιστών, εισπνέουν παρόμοιες ποσότητες μικροσωματιδίων με αυτές που εισπνέουν οι μη καπνιστές που ζουν και εργάζονται σε μεγάλες πόλεις με σημαντική ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως το Πεκίνο ή το Λονδίνο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ένας άνθρωπος που ζει σε σπίτι καπνιστών επί 80 χρόνια, συνολικά εισπνέει 5,82 γραμμάρια μικροσωματιδίων, έναντι 0,76 γραμμαρίων που εισπνέει όποιος ζει σε σπίτι μη καπνιστών.

Η μελέτη έρχεται να ενισχύσει την διεθνή τάση για εφαρμογή ρυθμιστικών κανόνων που περιορίζουν το κάπνισμα εκτός από τους δημόσιους χώρους, και στους ιδιωτικούς, περιλαμβανομένων και των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων, με στόχο την προστασία των παιδιών, των ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων πληθυσμού. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν αποδείξει ότι το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με σοβαρές ασθένειες, όπως πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις.
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸