Το μηχάνημα διαθέτει το κατάλληλο λογισμικό για να μετατρέπει κανονικά κείμενα του υπολογιστή σε κείμενα με γραφή Μπράιγ και μετά να τα εκτυπώνει
Ο νεότερος εφευρέτης-επιχειρηματίας στην ιστορία, που κέρδισε ποτέ την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ώστε να στηρίξουν με κεφάλαια υψηλού κινδύνου (venture capital) το
επιχειρηματικό σχέδιό του, είναι πιθανότατα ένας 13χρονος σήμερα Καλιφορνέζος, ο οποίος αναπτύσσει έναν εκτυπωτή για τυφλούς. Το μηχάνημα διαθέτει το κατάλληλο λογισμικό για να μετατρέπει κανονικά κείμενα του υπολογιστή σε κείμενα με γραφή Μπράιγ και μετά να τα εκτυπώνει.
Ο Σουμπχάμ Μπάνερτζι ήταν μόλις 12 ετών, όταν έκλεισε την αρχική συμφωνία με το επενδυτικό κεφάλαιο Intel Capital (τον επενδυτικό βραχίονα της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής επεξεργαστών Intel) για να χρηματοδοτήσει το νέο εκτυπωτή, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ».
Έχουν υπάρξει πολύ νέοι επιχειρηματίες, ιδίως στο πεδίο των υπολογιστών, συνήθως με ηλικία 16 ή 17 ετών, όμως κάποιος τόσο νέος σίγουρα είναι κάτι μοναδικό. Το προηγούμενο ρεκόρ του πιο νέου επιχειρηματία που στηρίχτηκε από ξένα επενδυτικά κεφάλαια, κατείχε ως τώρα ο βρετανός Νικ Ντ’ Αλοϊζιο, ο οποίος σε ηλικία 15 ετών ίδρυσε το 2011 την εταιρεία Summly (ανέπτυξε μια εφαρμογή για την ανάγνωση ειδήσεων), η οποία αργότερα εξαγοράστηκε από τη Google αντί 30 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αφ’ ότου διάβασε ένα φυλλάδιο για τους τυφλούς, ο 12χρονος Σουμπχάμ Μπάνερτζι, μαθητής γυμνασίου στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, εμπνεύστηκε για να μετατρέψει τα τουβλάκια τύπου Λέγκο σε ένα χαμηλού κόστους εκτυπωτή γραφής Μπράιγ για τυφλούς.
Σήμερα, υπάρχουν τέτοια μηχανήματα εκτύπωσης, όμως η ιδιαιτερότητα της νέας συσκευής είναι ότι μπορεί να έχει έως δέκα φορές μικρότερο κόστος, το πολύ 300 έως 350 δολάρια. Στόχος του νεαρού -και των επενδυτών υποστηρικτών του- είναι, μετά την κατασκευή ενός αποτελεσματικού πρωτότυπου εκτυπωτή, να υπάρξει μαζική παραγωγή του προϊόντος.
Όταν ο Σ. Μπάνερτζι ενσωμάτωσε έναν επεξεργαστή Intel Edison στον εκτυπωτή του, η Intel αποφάσισε να στηρίξει επενδυτικά τη νεοσύστατη εταιρεία του Braigo Labs. Έως τότε, η εταιρεία του έπρεπε να αρκεστεί στα 35.000 δολάρια που του είχαν δώσει οι γονείς του από τις αποταμιεύσεις τους (καθόλου λίγα για έναν 12χρονο, θα έλεγε κανείς...) Φυσικά, δεν είναι παράξενο που πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Braigo Labs είναι η μαμά του!
Όσο για τον μπαμπά του, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, σοφέρ του γιού του και εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας, έχει αυξημένη κατανόηση, επειδή ο ίδιος εργάζεται σε εταιρεία λογισμικού στη Σίλικον Βάλεϊ. «Πρόκεται για κλασική ιστορία της Σίλικον Βάλεϊ, έτσι δεν είναι; Όλοι οι άλλοι άρχισαν σε ένα γκαράζ, αλλά ο Σουμπχάμ ξεκίνησε στο τραπέζι της κουζίνας μας», δήλωσε ο υπερήφανος μπαμπάς.
Τόσο ο 13χρονος όσο και η Intel Capital αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το ύψος των κεφαλαίων που του δόθηκαν, αλλά, σύμφωνα με μια «πηγή», είναι της τάξης των μερικών εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων. Με αυτά τα χρήματα, ο 13χρονος σχεδιάζει να κάνει προσλήψεις προσωπικού, ώστε να κατασκευάσει ένα καλύτερο πρωτότυπο του εκτυπωτή από αυτό που έχει ήδη φτιάξει (με τη βοήθεια του μπαμπά του και μηχανικών της Intel) και μετά να κάνει δοκιμές με μεγάλες ομάδες τυφλών.
Και πώς θα γίνουν όλα αυτά από έναν μαθητή γυμνασίου; Οι καθηγητές του δήλωσαν διατεθειμένοι να τον διευκολύνουν, δίνοντάς του περισσότερες άδειες από αυτές που κανονικά θα δικαιούτο, π.χ. για να παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στις ΗΠΑ ή ακόμη και στην Ινδία, σχετικά με το αντικείμενό του.
Παράλληλα, ο ίδιος δήλωσε πρόθυμος να διαβάζει περισσότερο τα μαθήματά του στη διάρκεια των σαββατοκύριακων, ώστε να καλύπτει το χαμένο έδαφος. Επιμένει όμως πως επ’ ουδενί δεν σκοπεύει να παρατήσει το σχολείο του για να αφιερωθεί στην εφεύρεσή του.
Ο Σουμπχάμ «ανέβασε» στο διαδίκτυο τον κώδικα για το λογισμικό της συσκευής του, ώστε να μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν και άλλοι δημιουργοί εφαρμογών λογισμικού, αλλά η οικογένειά του φρόντισε να αποκτήσει την εμπορική πατέντα για τον ίδιο τον εκτυπωτή.
Οργανώσεις ατόμων με προβλήματα όρασης χαιρέτισαν την προοπτική ενός φθηνού εκτυπωτή για κείμενα Μπράιγ, κάτι που, όπως είπαν, θα δώσει στους τυφλούς καλύτερη πρόσβαση στη λογοτεχνία, στις ειδήσεις κ.α. Μέχρι σήμερα ένας εκτυπωτής Μπράιγ κοστίζει περίπου 2.000 δολάρια για προσωπική χρήση και τουλάχιστον 10.000 δολάρια για επαγγελματική.
Από την άλλη, εκτιμάται ότι ένα ποσοστό μόνο των τυφλών μπορεί να διαβάσει το σύστημα Μπράιγ, ενώ συνεχώς αναπτύσσεται η τεχνολογία μετατροπής του κειμένου σε λόγο, οπότε παραμένει ερωτηματικό πόσο μεγάλη θα είναι η ζήτηση για έναν εκτυπωτή Μπράιγ, ιδίως στο μέλλον.protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸