Στη Ρόδο κρούσματα AIDS σε γάτες

Ολοένα και πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα ΑΙDS σε γάτες, κυρίως σε αδέσποτες, που κυκλοφορούν κατά αγέλες, στο νησί της Ρόδου.



Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με την dimokratiki.gr, μόνο σε μια φιλοζωϊκή οργάνωση έχουν διαπιστωθεί 10 περιπτώσεις φιλοξενούμενων γατών που πάσχουν από την ασθένεια, ενώ ανάλογα περιστατικά, σύμφωνα με κτηνίατρους του νησιού, έχουν διαπιστωθεί στη Ρόδο, στο Φαληράκι και στη Λίνδο.

Ο ιός FIV είναι ένας ρετροϊός, που προσβάλλει τις γάτες και προκαλεί την ασθένεια του AIDS της γάτας. Υπολογίζεται ότι περίπου το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού γατιών έχει προσβληθεί από τον ιό, ο οποίος απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1986. Έχουν εντοπιστεί πέντε διαφορετικοί τύποι του ιού, που διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την ακολουθία αμινοξέων που τους περιβάλλουν.

Ο FIV ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με τον ΗIV, τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας. Ωστόσο, οι ιοί αυτοί είναι εξειδικευμένοι, γεγονός που σημαίνει ότι προσβάλλουν μόνο τα συγκεκριμένα είδη στα οποία απευθύνονται (γάτες ο FIV, ανθρώπους ο HIV).

Επομένως, ο ιός FIV δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους και οι γάτες, που είναι φορείς του ιού δεν εγκυμονούν κανέναν απολύτως κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Η μετάδοση του ιού από τη μια γάτα στην άλλη γίνεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής πράξης και των τραυματισμών από δαγκωματιές. Αντίθετα από τον ιό της λοιμώδους λευχαιμίας (FeLV), ο FIV είναι δύσκολο να μεταδοθεί μεταξύ γατιών που συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι, με την προϋπόθεση βέβαια να είναι στειρωμένες και να συνυπάρχουν αρμονικά, χωρίς έντονους “καβγάδες”.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και σε έμβρυα ή νεογέννητα γατάκια μέσω της μητέρας τους, είτε κατά την εγκυμοσύνη είτε κατά τον θηλασμό. Ευτυχώς όμως, αυτός ο τρόπος μετάδοσης είναι σχετικά σπάνιος και συνήθως συμβαίνει όταν η μητέρα μολυνθεί με τον ιό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, όχι αν ήταν ήδη μολυσμένη πριν μείνει έγκυος. Ωστόσο, αν μια γάτα που είναι φορέας του ιού γεννήσει, τα αντισώματα της θα περάσουν και στα γατάκια, παράγοντας ψευδώς θετικά αποτελέσματα στο τεστ για τον ιό.

Τα συμπτώματα της ανοσοανεπάρκειας είναι μη-ειδικά (απώλεια όρεξης, ληθαργικότητα, πυρετός, πρησμένοι λεμφαδένες). Οι γάτες που είναι φορείς μπορεί να ζήσουν για πολλά χρόνια χωρίς να εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα, φαινομενικά απόλυτα υγιείς.

Επομένως, ο μόνος ασφαλής τρόπος για να γίνει η διάγνωση είναι μέσω ειδικού αιματολογικού τεστ. Ωστόσο, επειδή το τεστ ανιχνεύει τα αντισώματα του οργανισμού απέναντι στον ιό (και όχι τον ίδιο τον ιό) μπορεί πολλές φορές να δώσει ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Για τη θεραπεία του AIDS της γάτας χρησιμοποιούνται διάφορα πρωτόκολλα (ΑΖΤ, ιντερφερόνη κ.λπ.), χωρίς όμως κάποιο από αυτά να έχει αποδεδειγμένη επιτυχία.

Η θεραπεία μιας γάτας με FIV επικεντρώνεται στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού της (σωστή διατροφή και ειδικά συμπλήρωματα διατροφής, ελαχιστοποίηση του στρες), την προστασία της από μολύνσεις (προστατευμένο περιβάλλον εντός σπιτιού, τακτικοί εμβολιασμοί και αποπαρασιτώσεις, συχνό καθάρισμα της άμμου για την αποφυγή ουρολοιμώξεων, καλή στοματική υγιεινή για την πρόληψη στοματίτιδας) και την φαρμακευτική αντιμετώπιση των ευκαιριακών λοιμώξεων που παρουσιάζονται.

Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο μέσο προστασίας της γάτας από το AIDS. Δεδομένων των τρόπων μετάδοσης του ιού, σύμφωνα με τους κτηνιάτρους απαραίτητη είναι η στείρωση των γατών αλλά και να μην επιτρέπεται να βγαίνει έξω χωρίς επίβλεψη.

Ο ιός FIV είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στις πολυπληθείς αποικίες αδέσποτων γατιών. Ο μοναδικός τρόπος ελέγχου και περιορισμού της εξάπλωσης του είναι η στείρωση των μελών της αποικίας, ώστε να σταματήσει η μετάδοση του ιού μέσω του ζευγαρώματος και των καβγάδων μεταξύ αρσενικών, καθώς και η μετάδοση του στα νεογέννητα γατάκια.

ΠΗΓΗ : newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸