Cocktail blog

Μήπως τα ρούχα σε αρρωσταίνουν

Πολλά από τα ρούχα που φοράμε καθημερινά δεν είναι και τόσο αθώα καθώς οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τους μπορεί να είναι επιβλαβείς για το δέρμα και την υγεία μας.

Σε με μία έρευνα τοξικολόγων, παρατηρήθηκε ότι τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονταν πολύ πιο γρήγορα μέσα στους δοκιμαστικούς σωλήνες που ήταν φτιαγμένοι από πολυεστέρα, παρά στους γυάλινους. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η Greta Eagan έγραψε το βιβλίο της «Wear No Evil: How to Change the World with Your Wardrobe»
Στο βιβλίο της, η Eagan μοιράζεται και μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία σχετικά με την τοξικότητα των ρούχων: Μία νεαρή γυναίκα υπέφερε από έντονη δυσφορία στο στήθος για αρκετούς μήνες και παρόλο που είχε περάσει από διάφορες κλινικές εξετάσεις, κανείς δεν μπορούσε να βρει την αιτία του προβλήματός της. Κάθισε και σκέφτηκε τι μπορεί να φταίει και αποφάσισε να σταματήσει να φοράει ένα καινούριο χρωματιστό σουτιέν από πολυεστέρα που είχε αγοράσει από γνωστή αλυσίδα καταστημάτων και φορούσε σχεδόν κάθε μέρα. Μέσα σε μία εβδομάδα, η δυσφορία υποχώρησε μια για πάντα και δεν το ξαναφόρεσε ποτέ.
Σύμφωνα με την Eagen, αυτά είναι τα 4 πράγματα που πρέπει να προσέχεις όταν ψωνίζεις ρούχα:
1. Να αποφεύγεις τα συνθετικά υφάσματα (ακρυλικό, ρεγιόν, λύκρα, νεοπρέν, πολυεθουράνη, πολυεστέρα) και να προτιμάς τα φυσικά (βαμβάκι, λινάρι κλπ).
2. Προτίμησε τα οργανικά. Για τη δημιουργία ρούχων από συμβατικό βαμβάκι χρησιμοποιούνται αρκετές χημικές ουσίες, χλώριο και βαρέα μέταλλα που είναι πιο επικίνδυνα και από τα εντομοκτόνα. Αντίθετα, στην καλλιέργεια οργανικού βαμβακιού ακολουθούνται ασφαλείς πρακτικές βιωσιμότητας, χρησιμοποιούνται φυσικά λιπάσματα και δεν περιλαμβάνονται καθόλου τοξικά χημικά.
3. Βεβαιώσου ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τοξικές βαφές για τα χρωματιστά ρούχα.
4. Να προτιμάς σχεδιαστές που ακολουθούν την «ηθική μόδα»endiaferonta.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: