Η Google δείχνει σε video το Spiral One, ένα λειτουργικό πρωτότυπο του Project Ara

Μέσω ενός νέου video, η Google δείχνει το πιο προηγμένο πρωτότυπο του αρθρωτού smartphone που ετοιμάζει, και το οποίο μπορεί και εκκινεί κανονικά σε περιβάλλον Android ενώ έχει τη δυνατότητα να "σηκώνει" και εφαρμογές.Το πρωτότυπο ονομάζεται Spiral
One, και είναι η πρώτη έκδοση του smartphone από την πρωτοβουλία Project Ara που δείχνει να λειτουργεί έστω και για μερικά δευτερόλεπτα. Χάρη στο νέο video, μπορούμε να καταλάβουμε περίπου πως θα μοιάζουν οι πρώτες συσκευές που θα διατεθούν εμπορικά, αν και αυτό αναμένεται να αργήσει για λίγο καιρό ακόμη.

Πριν φτάσουμε σε αυτή τη φάση, θα δούμε το πρωτότυπο Spiral 2, το οποίο θα διαθέτει νέα chips κατασκευασμένα από την Toshiba στα αρθρώματα του και αναμένεται να παρουσιαστεί στο συνέδριο Project Ara Developers Conference που ετοιμάζει η εταιρεία τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Η εταιρεία είχε δείξει ένα πρωτότυπο του Project Ara στο συνέδριο Google I/O τον περασμένο Ιούνιο, αλλά το αρθρωτό κινητό "πάγωσε" δευτερόλεπτα μετά την εκκίνηση του. Στο συνέδριο τον Ιανουάριο, η εταιρεία αναμένεται να δείξει ένα λειτουργικό smartphone καθώς και το επόμενης γενιάς Module Developers Kit ενώ θα πραγματοποιήσει επίδειξη ορισμένων σχεδίων από κάποιους developers.Update: Το Project Ara είναι μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από μία απλή, αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιδέα/ concept του Phonebloks. Το εγχείρημα βασίζεται πάνω στη δημιουργία κινητών τηλεφώνων που θα μπορούσαμε να αναβαθμίζουμε και να τροποποιούμε ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες μας. Επομένως έχουμε να κάνουμε με μία ιδέα που γνωρίζουμε ήδη, και πάνω στην οποία βασίζονται κατά κάποιο τρόπο και τα σημερινά "custom made" PCs.

Επομένως κάποιος, εφόσον έχει τη βάση -τον ενδοσκελετό με άλλα λόγια- μπορεί να προσαρμόζει πάνω της αρθρώματα (modules), τα οποία μπορεί να διαθέτουν τη μνήμη (σε διαφορετικές ποσότητες), τον αποθηκευτικό χώρο (σε διαφορετικές χωρητικότητες), το κεντρικό SoC (επεξεργαστής και υποσύστημα γραφικών), την κάμερα (με διαφορετική ανάλυση, αισθητήρα), την μπαταρία και άλλα στοιχεία που αποτελούν μέρη ενός σημερινού smartphone. Αυτά τα αρθρώματα μπορούν να ανήκουν σε διαφορετικούς κατασκευαστές και να εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες, οπότε κάποιος μπορεί να "συναρμολογήσει" το smartphone που ταιριάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στις ανάγκες και στο γούστο του.

Η ιδέα του Phonebloks, άρεσε πολύ στη Google, που πλησίασε τον Dave Hakkens του Phonebloks. Υπήρχε ωστόσο το υπόβαθρο, αφού πριν εξαγοράσει την Motorola, είχε εξαγοράσει διάφορες πατέντες και ευρεσιτεχνίες που αφορούσαν σε αρθρωτά τηλέφωνα από την εταιρεία Modu. Με την εξαγορά της Motorola, μετέφερε το Project Ara, όπως ονόμασε την πρωτοβουλία στο τμήμα ανάπτυξης και ερευνών της Motorola και σήμερα, το ίδιο group που δεν μετακόμισε μαζί με την Motorola στη Lenovo, το τμήμα Advanced Technology and Projects (ATAP) "τρέχει" το concept. Παρακάτω παραθέτω μερικά video που εξηγούν -πιθανόν καλύτερα- τι είναι το Project Ara και την προέλευση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸