Cocktail blog

Yamazaki;Ιαπωνικό ουίσκι το «καλύτερο στον κόσμο»

Ο ειδικός του ουίσκι Jim Murray έχει ονομάσει ένα ιαπωνικό single malt το καλύτερο ουίσκι στον κόσμο για πρώτη φορά στη Βίβλο του ουίσκι για το 2015 , αποκαλώντας το, «ξύπνημα» για τα αποστακτήρια ουίσκι.



Ήταν η πρώτη φορά στην 12 έτη ιστορία της Βίβλου που ένα σκωτσέζικο ουίσκι απέτυχε να γραφτεί στην πρώτη πεντάδα, με ένα αγγλικό malt ουίσκι να παίρνει τον τίτλο του καλύτερου Ευρωπαϊκού ουίσκι .

Ο τίτλος του καλύτερου ευρωπαϊκού Whisky απονεμήθηκε στο Chapter 14 Not Peated, από τηνEnglish Whisky Company.

Ο κ. Murray, ο οποίος δοκιμάζει πάνω από 4.500 ουίσκι κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Βίβλου Ουίσκι, περιγράφει το Yamazaki Single Malt Sherry Cask του 2013 ως ποτό «κοντά σε απίστευτη μεγαλοφυΐα», δίνοντάς του 97,5 βαθμούς στους 100 στην φετινή έκδοση.

Ο Murray τρίβει πολύ αλάτι στα τραύματα των Σκοτσέζικων οινοπνευματοποιών προσθέτοντας ότι ήταν «ένα single malt ουίσκι που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το πλησιάσει κανένα», σημειώνοντας ότι ο ίδιος πίστευε ότι είχε έρθει η ώρα για «μια μικρή δόση ταπεινότητας» από τους βόρειους κατασκευαστές ουίσκι, ώστε να μπορέσουν να συνειδητοποιήσουν ότι «κάτι λείπει».

Το νικητήριο ουίσκι, δήλωσε για το single malt ουίσκι του ότι ωριμάζει αποκλειστικά σε βαρέλια σέρι, έρχεται από το παλαιότερο αποστακτήριο ουίσκι βύνης στην Ιαπωνία το Yamazaki, το οποίο ιδρύθηκε το 1923.

Ο Keita Minari, Ευρωπαίος διευθυντής μάρκας για το Beam Suntory, το οποίο κατέχει το Yamazaki, δήλωσε: «Είναι πολύ μεγάλη τιμή να είμαστε το Παγκόσμιο Ουίσκι της Χρονιάς για τον Jim Murray. Τα βαρέλια σέρι χρησιμοποιήθηκαν για να ωριμάσει το πρώτο ιαπωνικό ουίσκι πάνω από 90 χρόνια πριν στο αποστακτήριο. Παρέχει έναν ισχυρό, πλούσιο χαρακτήρα στο ουίσκι και μια λεπτή γλυκύτητα. »

Μόνο 18.000 μπουκάλια του ουίσκι αυτού παρήχθησαν, τα οποία πωλούνται μόνο σε μερικές εκατοντάδες εξειδικευμένα καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο για περίπου £ 100.

ΟΙ κατηγορίες με τους βασικούς νικητές:-

•2015 World Whisky of the Year: The Yamazaki Single Malt Sherry 2013
•Second Finest Whisky in the World: William Larue Weller 2013
•Third Finest World Whisky in the World: Sazerac Rye 18yo 2013
•Single Cask of the Year: Four Roses Single Barrel Limited Edition #3-4P
krasiagr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: