Πλατυποδία στα παιδιά

Πλατυποδία (flat feet) είναι η απουσία καμάρας στο πέλμα του ποδιού. Εμφανίζεται σε μικρά παιδιά αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες. Μπορεί να υπάρχει στο ένα ή και στα δύο πόδια. Η πλατυποδία συνδυάζεται όχι μόνο με την μείωση ή την εξαφάνιση της ποδικής καμάρας αλλά και με την σε κάποιο βαθμό λοξή θέση της φτέρνας. Πρόκειται για μία μεγαλύτερη παραμόρφωση, τη βλαισοπλατυποδία, δηλαδή την ύπαρξη πλατυποδίας μαζί με βλαισότητα (προς τα έξω απόκλιση του ποδιού).



Η πλατυποδία δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Έρευνες δείχνουν πως αφορά περίπου το 10% των παιδιών. Αρχικά, όλα τα βρέφη φαίνεται να έχουν πλατυποδία διότι η καμάρα του πέλματος των ποδιών τους, δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί. Η πλατυποδία στα παιδιά προκαλείται από χαλαρούς συνδέσμους μεταξύ των αρθρώσεων και λόγω του ότι στην παιδική ηλικία υπάρχει λίπος μεταξύ των οστών του ποδιού. Οι καμάρες στα πόδια των παιδιών σχηματίζονται στις ηλικίες μεταξύ 2 και 3 ετών καθώς μέχρι τότε οι μυϊκοί ιστοί της περιοχής είναι χαλαροί.

Έτσι η  πλατυποδία είναι παρούσα σε όλα σχεδόν τα μωρά μέχρι την ηλικία των 2 ετών αλλά και σε πολλά παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Μετά την ηλικία των 10 ετών, όταν η καμάρα του ποδιού έχει διαμορφωθεί πλήρως, περιορίζεται στο 4-15% του πληθυσμού. Μετά την ηλικία των 4 ετών, εφόσον το παιδί παρουσιάζει πλατυποδία, καλό είναι να εξετάζεται περισσότερο για να αποκλειστεί κάποιο συνοδό γενετικό νόσημα που υπάρχει περίπτωση να την προκαλεί (σύνδρομο Marfan, Ehlers-Danlos-γενικευμένη χαλαρότητα αρθρώσεων).

«Ναι» στην έγκαιρη διάγνωση
Τα 2/3 των παιδιών με πλατυποδία πιθανόν να μην αναπτύξουν συμπτώματα ή παραμόρφωση. Γι' αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να κάνουν έγκαιρα τη διάγνωσή της επισκεπτόμενοι τον παιδίατρο, τον ορθοπεδικό ή τον ειδικό ποδίατρο.

Είναι αναγκαία η θεραπεία;
Οι ειδικοί επιμένουν πως ναι, γιατί κλινικά υπάρχουν συμπτώματα στα γόνατα, στη μέση, στον αυχένα, ενώ η πλατυποδία επηρεάζει τη σκολίωση και την κύφωση.

Η Πλατυποδία διακρίνεται σε:
Χαλαρή Πλατυποδία: Είναι κατά κανόνα αμφοτερόπλευρη και οφείλεται συνήθως σε χαλαρότητα των συνδέσμων του άκρου ποδός. Λιγότερο συχνά παρατηρείται σε εξωτερική στροφή των σκελών, σε βλαισά γόνατα, βραχύ αχίλλειο τένοντα κ.λπ.
Δύσκαμπτη Πλατυποδία: Ο ασθενής (εκτός από την περίπτωση του κάθετου αστραγάλου), συνήθως είναι έφηβος ή άτομο μεγαλύτερης ηλικίας και παραπονείται κυρίως για πόνο και δυσκαμψία στα πόδια. Υπάρχουν συμπτώματα; Τα παιδιά κατά κανόνα δεν παραπονούνται για πόνο ή άλλα ενοχλήματα. Οι γονείς όμως συνήθως αναφέρουν ότι τα παιδιά τους παρουσιάζουν εύκολα κούραση, συχνές πτώσεις και κάπως άχαρο και ασταθές βάδισμα, συγκρινόμενα με τα συνομήλικά τους υγιή παιδιά. Επίσης αναφέρουν γρήγορη φθορά και παραμόρφωση των υποδημάτων.

Τρόπος θεραπείας
Η θεραπεία της πλατυποδίας είναι η έγκαιρη διάγνωση και η γρήγορη χρονικά εφαρμογή ποδιατρικών πάτων ή ορθοτικών συνταγών. Στο παρελθόν μάλιστα,  που η θεραπεία της πλατυποδίας ήταν επιτακτική, γέμιζε  τους νέους γονείς άγχος και ενοχές αν δεν την αντιμετώπιζαν η δεν την αντιλαμβάνονταν έγκαιρα. Η αλήθεια είναι πως στην χαλαρή πλατυποδία δεν είναι τόσο  εύκολο να κάνεις συνεχώς πελματογράφημα σε ένα παιδί που μεγαλώνει ραγδαία. Είναι σα να λέμε ότι η θεραπεία της πλατυποδίας, θεραπεύει περισσότερο τους γονείς παρά τα παιδιά. Στην πλατυποδία έχουμε παιδιά που βελτιώνονται σημαντικά με τις ορθοτικές συνταγές (πάτους), εξαρτάται όμως από την ηλικία και το βάρος του παιδιού. Πολλές φορές σ’ ένα 20% των παιδιών με πλατυποδία, απλώς την συγκρατούμε και δεν την αφήνουμε να ξεφύγει. Αλλά πολλές φορές η χρήση των ορθοτικών πάτων χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της στάσης και τις επιπτώσεις στη σπονδυλική στήλη.

Χρήσιμες συμβουλές
Δοκιμάστε τα στηρίγματα από σιλικόνη στο εσωτερικό του παπουτσιού του για να σηκώνεται ελάχιστα η καμάρα.

Ζητήστε από τον ειδικό ποδίατρο να του κάνει πελματογράφημα για τη δημιουργία ειδικών ανατομικών πάτων που θα τοποθετήσετε στα παπουτσάκια του.

Βάλετε το παιδί να περπατήσει ξυπόλητο μέσα στο σπίτι ή σε ανώμαλες και σκληρές επιφάνειες, ειδικά το καλοκαίρι για να σκληρύνουν οι μύες του πέλματος και να αποκτήσει καλύτερη αίσθηση ισορροπίας

Πάντα να του φοράτε καλής ποιότητας παπούτσια.

imommy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸