Ο οίνος ευφραίνει την καρδιά γενικώς, αλλά το κόκκινο κρασί έχει ταυτόχρονα ευεργετική επίδραση στην υγεία. Οπως έδειξε πρόσφατη επιστημονική έρευνα, ο αντιοξειδωτικός παράγοντας ρεσβερατρόλη, που περιέχεται στο κόκκινο κρασί, ενεργοποιεί έναν αρχέγονο μηχανισμό των κυττάρων μας μέσω του οποίου προφυλάσσεται το γενετικό μας υλικό από τη φθορά. Η έρευνα των
επιστημόνων του Ερευνητικού Ινστιτούτου Σκριπς βοηθάει στο να καταλάβουμε καλύτερα τις ευεργετικές συνέπειες του κόκκινου κρασιού για την υγεία, οι οποίες αποδίδονται στο χημικό αυτό που συνήθως εντοπίζεται στη φλούδα των σκουρόχρωμων σταφυλιών και στα κρασιά που παράγονται από τα συγκεκριμένα σταφύλια.
Στη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε πριν από μερικές ημέρες στο περιοδικό Nature, ο ερευνητής Πολ Σίμελ και ο Μάθιου Σαζίς ξεδιπλώνουν τις διαπιστώσεις που έκαναν για τους νέους μηχανισμούς στους οποίους αποδίδονται οι ωφέλιμες συνέπειες του κόκκινου κρασιού. Σύμφωνα με μια διάσημη θεωρία που ονομάζεται «το γαλλικό παράδοξο», η ρεσβερατρόλη είναι αυτή που ευθύνεται για τα χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων στη Γαλλία παρότι εκεί η διατροφή περιέχει υψηλά επίπεδα κεκορεσμένων λιπών. Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επιστήμονες στην προσπάθειά τους να αποκρυπτογραφήσουν την καλή δράση της ρεσβερατρόλης ήταν ο προσδιορισμός της δόσης που απαιτούνταν προκειμένου να είναι αποτελεσματική. Οι ποσότητες που απαιτούνται στα εργαστηριακά πειράματα είναι μεγάλες, ενώ οι ποσότητες που προσλαμβάνουν οι άνθρωποι με την κατανάλωση του κόκκινου κρασιού είναι συγκριτικά απειροελάχιστες. Αυτό ακριβώς είναι το λεγόμενο «παράδοξο της ρεσβερατρόλης».
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ερευνητική εργασία, η ρεσβερατρόλη επιδρά στα ίδια τα γονίδιά μας με μηχανισμούς που υπήρχαν ακόμα πριν από τον διαχωρισμό ζώων και φυτών εδώ και εκατομμύρια χρόνια.
Ειδικότερα, η τελευταία μελέτη διαπίστωσε ότι αυτή η ουσία του ερυθρού οίνου πυροδοτεί μια αντίδραση στρες στοχεύοντας σε μια οικογένεια ενζύμων (tRNA συνθετάση) που ανάμεσα στα άλλα βοηθούν και στη σύνθεση των πρωτεϊνών. Ενα από αυτά τα ένζυμα που δημιουργούνται προφυλάσσει και το γενετικό μας υλικό κατά τη διάρκεια στρες.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ρεσβερατρόλη μιμείται ένα άλλο αμινοξύ το οποίο βρίσκεται στον οργανισμό και ονομάζεται τυροσίνη. Αυτό συμβαίνει όταν συνδεθεί με το ένζυμο TyrRS, κάτι που μπορεί να συμβεί στον οργανισμό. Το προαναφερθέν αμινοξύ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να πυροδοτήσει μια αντίδραση στον οργανισμό περιορίζοντας τις φθορές από το στρες και τις βλάβες στο γενετικό μας υλικό, το DNA. Ο συνδυασμός, μάλιστα, της ρεσβερατρόλης και του TyrRS, εξάλλου, ενεργοποιεί άλλα προστατευτικά γονίδια όπως το γονίδιο p53 που αποτρέπει την εμφάνιση καρκινικών όγκων και άλλες ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸