Στις αρχές του 20ου αιώνα βρίσκονταν στο όριο της εξαφάνισης. Η λαθροθηρία, η αύξηση της κτηνοτροφίας και η υλοτομία, είχαν οδηγήσει τα μεγάλα αρπακτικά της Ευρώπης εκτός της ηπείρου μας. Τα τελευταία όμως είκοσι χρόνια η κατάσταση αλλάζει άρδην.
Η καφέ αρκούδα, ο γκρίζος λύκος, ο λίγκας και άλλα αρπακτικά που είχαν σχεδόν εκλείψει αυξάνονται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς. Αυτό φαίνεται από τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί στην Ε.Ε. και οφείλεται κυρίως στις πολιτικές προστασίας της άγριας πανίδας από την Ε.Ε.
Με εξαίρεση το Βέλγιο, τη Δανία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, σχεδόν όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες φιλοξενούν πληθυσμούς ενός από τα είδη της καφέ αρκούδας (Ursus arctos), του ευρασιατικού λύγκα (Lynx lynx), γκρίζου λύκου (Canis lupus) και του αδηφάγου (Gulo gulo)
Συγκεκριμένα σε χώρες της Σκανδιναβίας , των Πυρηναίων και της Βαλκανικής, όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Σερβία και η Ισπανία, ο αριθμός των συγκεκριμένων ειδών αυξάνεται εκθετικά. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται πως ζουν σήμερα περίπου 17.000 καφέ αρκούδες, (από τις οποίες οι 7.000 στη Ρουμανία), 22.000 λύκοι, 9.000 λίγκες και 1.250 αδηφάγοι.
«Είμαστε μάρτυρες του επανεποικισμού της ηπείρου από αυτά τα συγκεκριμένα είδη» υπογραμμίζει στην εφημερίδα «Le Monde» ο λέκτορας περιβαλλοντολογίας του σουηδικού πανεπιστημίου Περιβάλλοντος, Γκιγιέμ Σαπρόν, «παρόλο που οι υποπληθυσμοί συνεχίζουν να απειλούνται, όπως η αρκούδα στα Πυρηναία».
Η Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση του πληθυσμού της καφέ αρκούδας, του γκρίζου λύκου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί ακόμα και ζευγάρια ευρασιατικού λύγκα στη βόρεια Ελλάδα.
Πηγή: protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸