Το 2014 υπήρξε το θερμότερο έτος παγκοσμίως μετά το 1891, όπως ανακοίνωσε πρώτη η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της, η μέση θερμοκρασία στη Γη πέρυσι ήταν μεγαλύτερη κατά 0,27 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010 και 0,05 βαθμούς πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του 2010.
Η ανακοίνωση επισημοποίησε το αναμενόμενο, καθώς τον Δεκέμβριο ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, κάνοντας μια προκαταρκτική ανάλυση των μετεωρολογικών στοιχείων για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014, είχε εκτιμήσει ότι το περασμένο έτος προαλειφόταν να γράψει μετεωρολογική ιστορία.
Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, που θα δημοσιοποιήσει τη δική της «ετυμηγορία» στις 16 Ιανουαρίου, αναμένεται να καταλήξει σε παρόμοιο συμπέρασμα, σύμφωνα με το "Nature".
Οι υψηλές θερμοκρασίες του 2014 θεωρούνται αξιοσημείωτες, αν ληφθεί υπόψη ότι ουσιαστικά απουσίαζε το φαινόμενο του Ελ Νίνιο. Και στα τρία προηγούμενα έτη που είχαν καταγραφεί θερμοκρασίες-ρεκόρ (2010, 2005 και 1998), είχε συμβάλει σε αυτό το γεγονός ότι είχε εκδηλωθεί το Ελ Νίνιο, το οποίο τείνει να ανεβάζει την παγκόσμια θερμοκρασία, θερμαίνοντας τα επιφανειακά νερά του ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού.
Όμως, στο 2014, αν και οι θερμοκρασίες του Ειρηνικού υπήρξαν υψηλές, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στο Ελ Νίνιο να εκδηλωθεί. «Είναι ασυνήθιστο να καταγράφεται ζέστη ρεκόρ σε ένα έτος χωρίς ισχυρό Ελ Νίνιο», δήλωσε ο κλιματολόγος του πανεπιστημίου Πρίνστον Μάικλ Οπενχάιμερ, πράγμα που, όπως είπε, αποτελεί άλλη μια υπενθύμιση πως η Γη θερμαίνεται με γοργό ρυθμό.
Το νέο ρεκόρ του 2014 έρχεται μετά από μια τουλάχιστον δεκαετία, στην οποία είχε καταγραφεί επιβράδυνση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, μια τάση που είχε ξεκινήσει το 1998. Μεταξύ 1951 και 2012 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,12 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, ενώ μεταξύ 1998 - 2012 η αύξηση ήταν μόνο 0,05 βαθμοί.
Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν πάντως ότι δεν υπήρξε στην πραγματικότητα ένα «διάλειμμα» στην άνοδο της θερμοκρασίας, απλώς θεωρούν ότι η αυξημένη θερμότητα «κρύβεται» όλα αυτά τα χρόνια στους βυθούς των ωκεανών, εκεί όπου η θερμοκρασία δεν μπορεί να μετρηθεί καλά.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου