Ένα εύκαμπτο εμφύτευμα που μιμείται τους μαλακούς ιστούς γύρω από τη σπονδυλική στήλη, ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον να δώσει τη λύση στην αντιμετώπιση της παράλυσης των κάτω άκρων. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο της επιθεώρησης «Science», ερευνητές της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EFPL) το e-Dura βοήθησε παράλυτα πειραματόζωα να ξαναπερπατήσουν.
To εμφύτευμα
Οι Δρ Στεφανί Λακούρ και Γρεγκουάρ Κουρτέν δημιούργησαν το ηλεκτρονικό νευροπροσθετικό εμφύτευμα e-Dura από πυρίτιο, το οποίο μιμείται τους μαλακούς ιστούς γύρω από τη σπονδυλική στήλη, έτσι ώστε το σώμα να μην απορρίπτει την παρουσία του ως ξένη.
Το e-Dura φέρει ηλεκτρόδια και, καθώς εφαρμόζεται απευθείας πάνω στην τραυματισμένη σπονδυλική στήλη, μεταφέρει σε αυτήν τόσο ηλεκτρικά σήματα, όσο και νευροδιαβιβαστές, δηλαδή ένα συνδυασμό ηλεκτρικής και χημικής διέγερσης, που ενεργοποιεί τα νευρικά κύτταρα και τελικά τους μυς. Οι αρουραίοι, που έφεραν πολλαπλά τραύματα στη σπονδυλική στήλη, κατάφεραν να περπατήσουν μόνοι τους μετά από λίγες εβδομάδες.
Οι δοκιμές
Οι ερευνητές σχεδιάζουν σύντομα να πραγματοποιήσουν κλινικές δοκιμές και σε ανθρώπους. Πιστεύουν ότι το εμφύτευμα θα λειτουργεί αποτελεσματικά για περίπου δέκα χρόνια, και στη συνέχεια θα πρέπει να γίνεται αντικατάσταση του. Να σημειωθεί ότι προς το παρόν, το εμφύτευμα, για να είναι λειτουργικό απαιτεί ενσύρματη σύνδεση με σχετικό λειτουργικό σύστημα, αλλά οι επιστήμονες επεξεργάζονται ήδη μια πιο εξελιγμένη ασύρματη εκδοχή του.
Το e-Dura -που αποτελεί έναν πολύπλοκο συνδυασμό ειδικοτήτων (ιατρικής, ηλεκτρονικών, πληροφορικής, νευροεπιστήμης, επιστήμης των υλικών κ.α.)- θεωρείται σημαντικό επίτευγμα, επειδή μέχρι σήμερα τα νευροπροσθετικά εμφυτεύματα που είχαν δοκιμαστεί σε άμεση επαφή με τη σπονδυλική στήλη, προκαλούσαν μετά από λίγο διάστημα σημαντική φλεγμονή και ζημιά στους ιστούς λόγω της ακαμψίας τους.
Μελλοντικά, μια τέτοια μικρή νευροπροσθετική συσκευή θα μπορούσε, εκτός από τη σπονδυλική στήλη, να τοποθετηθεί επίσης στον εγκέφαλο, ώστε να αξιοποιηθεί και σε περιπτώσεις ασθενών με επιληψία, νόσο Πάρκινσον, χρόνιες κεφαλαλγίες και άλλες χρόνιες καταστάσεις πόνου.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸