Μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος προανήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, έχοντας ως βάση έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ υποστηρίζει ότι είναι δυνατή μια μείωση της τάξης του 20% με 40% τόσο στα οικιακά όσο και στα εμπορικά τιμολόγια.
Σε κάθε περίπτωση η μείωση στο κόστος λιανικής θα είναι μικρότερη από τη μείωση του κόστους παραγωγής εξαιτίας και άλλων παραμέτρων διαμόρφωσής του όπως η φορολογία, που επί του παρόντος δεν μπορεί να αλλάξει. «Θα επιτύχουμε όμως ταυτόχρονη σημαντική μείωση στο τελικό κόστος ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις», δήλωσε σχετικά ο κ. Λαφαζάνης.
«Στη βάση λοιπόν των μελετών της ΡΑΕ, αλλά και με άλλα δεδομένα τα οποία έχουμε στο υπουργείο μας, θα κάνουμε τον σχεδιασμό μας άμεσα και πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα θα μπορέσουμε να έχουμε σημαντικές μειώσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε ο υπουργός.
Τις προθέσεις του υπουργείου για μείωση του ενεργειακού κόστος χαιρέτησαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), οι οποίοι το συνδέουν με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Στο κρίσιμο ερώτημα της στάσης της νέας κυβέρνησης απέναντι στις ΑΠΕ, ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει τους μικρούς παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όχι όμως και τις μεγάλες ιδιωτικές μονάδες.
«Αυτό που έχουμε διαβεβαιώσει είναι ότι, για τους μικρούς και πολύ μικρούς ανεξάρτητους παραγωγούς, θα στηρίξουμε με όλα τα δυνατά μέσα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους», τόνισε και συμπλήρωσε: «Οι μεγάλες μονάδες έχουν τον δικό τους ρόλο, διαμορφώθηκαν μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και επομένως πρέπει να πορευτούν σε αυτό, για να έχουν μια προοπτική.
Ο δικός μας ρόλος δεν είναι να μεροληπτούμε υπέρ ιδιωτικών μεγάλων συμφερόντων στο χώρο της ενέργειας. Αυτό που μπορούμε και πρέπει να στηρίξουμε -ήδη οι πρώτες μας αποφάσεις κινούνται σ' αυτή την κατεύθυνση- είναι η δημόσια ΔΕΗ, ο δημόσιος ρόλος στην ηλεκτροπαραγωγή και γενικότερα στον τομέα της ενέργειας και η θέσπιση κανόνων και πλαισίων που θα υποβοηθούν την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, θα υποστηρίζουν την κοινωνία και βεβαίως θα έχουν οικολογικές κατευθύνσεις και παραμέτρους».
Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι "μεγάλο θύμα" αυτής της κυβερνητικής επιλογής θα είναι τα αιολικά πάρκα των πολλών Μεγαβάτ, αλλά και οι (λίγες) πολύ μεγάλες φωτοβολταϊκές μονάδες. Ο υπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν δυνατότητες για άμεση μείωση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου