Μέσα από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του παιδικού ελληνικού πληθυσμού βρέθηκε ότι η προσκόλληση στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής είναι ολοένα και πιο χαμηλή. Δηλαδή, τα Ελληνόπουλα απομακρύνονται συνεχώς από την ελληνική παραδοσιακή διατροφή.
Αναλυτικότερα, οι μελέτες ανέδειξαν πως η ενεργειακή πρόσληψη είναι μέσα στα όρια των συστάσεων Διεθνών Οργανισμών. Το ίδιο φαίνεται και για την πρωτεϊνική πρόσληψη. Το σημείο που είναι ανησυχητικό όμως, είναι ότι η πρόσληψη υδατανθράκων ήταν χαμηλή ή έως τα όρια και η πρόσληψη λίπους ήταν υψηλότερη των συστάσεων ή οριακά αυτών. Μέσα από το συμπέρασμα αυτό, απορρέουν πολλοί παράγοντες που ευθύνονται, όπως ο σύγχρονος τρόπος ζωής (υπολογιστής, ηλεκτρονικά παιχνίδια), η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η προτίμηση και υιοθέτηση ενός πιο δυτικού τύπου διατροφής κ.α.
Ένα άλλο συμπέρασμα που απορρέει μέσα από τις μελέτες, είναι και η έλλειψη πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που κατά την ενήλικη ζωή μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση χρόνιων παθήσεων, με κυριότερα τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, την αύξηση της αρτηριακής πιέσεως, τον σακχαρώδη διαβήτη, το μεταβολικό σύνδρομο και την παχυσαρκία.
Ο ρόλος του σχολείου είναι ιδιαίτερα σημαντικός με συμβουλές σχετικά με τη διατροφή καθώς και την παροχή φρούτων και λαχανικών από το σχολικό κυλικείο και συμβουλές για αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, ενώ καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και η οικογένεια στη διαμόρφωση ενός σωστού και υγιεινού τρόπου ζωής του παιδιού.
Παρακάτω δίνονται μερικές υγιεινές παιδικές συνταγές που θα μπορούσαν να αποτελούν υγιεινές επιλογές του παιδιού με απώτερο στόχο την καλύτερη θρέψη για περισσότερη υγεία.
Ζεστά ψωμάκια κανέλας
Υλικά:
- 2 φέτες ψωμιού φρέσκου ολικής αλέσεως
- Λίγο μαργαρίνη
- 1 ½ κ.γ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση:
1. Φρυγανίζουμε ελαφρώς τις φέτες ψωμιού στην τοστιέρα ή στη φρυγανιέρα
2. Όταν είναι έτοιμες τις αλείφουμε με μαργαρίνη
3. Ανακατεύουμε καλά την καστανή ζάχαρη και την κανέλα και πασπαλίζουμε τις φέτες ψωμιού
4. Τις ψήνουμε για 1-2 λεπτά στο γκριλ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 0C μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
2. Όταν είναι έτοιμες τις αλείφουμε με μαργαρίνη
3. Ανακατεύουμε καλά την καστανή ζάχαρη και την κανέλα και πασπαλίζουμε τις φέτες ψωμιού
4. Τις ψήνουμε για 1-2 λεπτά στο γκριλ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 0C μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Tip: Η ζάχαρη όταν λιώνει καίει και καίγονται πολύ εύκολα. ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Μιλκσέικ δυναμωτικό
Υλικά:
- 2 μπανάνες
- 4 κ.σ. γιαούρτι με λιγότερα λιπαρά
- ½ φλ. φρέσκο γάλα με λιγότερα λιπαρά
- 2 κ.γ. κράνμπερι
- 2 κ.γ. λιναρόσπορο καφέ
- 2 κ.σ. δημητριακά ολικής αλέσεως τριμμένα
- 2 κ.γ. ταχίνι
- 1 κ.γ. μέλι (προαιρετικά μαζί με κανέλα)
Εκτέλεση:
Στο μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν
Τοστάκι με πιπεριά και κέτσαπ
Υλικά:
- 2 φέτες ψωμιού του τοστ ολικής αλέσεως
- 1 φέτα τυρί του τοστ με λιγότερα λιπαρά
- ½ πράσινη πιπεριά
- Κέτσαπ
Εκτέλεση:
1. Βάζουμε ανάμεσα στις φέτες ψωμιού και του τυριού τις φέτες της πιπεριάς και ψήνουμε το τοστ
2. Όταν είναι έτοιμο ανοίγουμε το τοστ και βάζουμε λίγο κέτσαπ
2. Όταν είναι έτοιμο ανοίγουμε το τοστ και βάζουμε λίγο κέτσαπ
Ρόφημα Κακάο (Ιδανικό για την ώρα της μελέτης)
Υλικά:
- 2 κ.γ. κακάο
- 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
- Λίγο νερό
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε σε 1 κούπα νερό και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το κακάο με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά
Tip: Μπορούμε να έχουμε αναλογία ¾ νερό και ¼ γάλα φρέσκο
Σουβλάκι μπανάνας με λιωμένη σοκολάτα
Υλικά:
- 1 μπανάνα
- 50 γρ. κουβερτούρα
- Χοντροκομμένα καρύδια ή φουντούκια
- Καλαμάκια για σουβλάκια
Εκτέλεση:
1. Κόβουμε τη μπανάνα σε λεπτές φέτες και τις περνάμε στα καλαμάκια
2. Λιώνουμε την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε πάνω στα σουβλάκια μπανάνας
3. Πασπαλίζουμε με καρύδια ή φουντούκια
2. Λιώνουμε την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε πάνω στα σουβλάκια μπανάνας
3. Πασπαλίζουμε με καρύδια ή φουντούκια
Μαλακά τσιπς μελιτζάνας
Υλικά:
- 3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
- Λίγο ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. δεντρολίβανο
- Λίγο χοντρό αλάτι
Εκτέλεση:
1. Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες
2. Σε ένα μεγάλο και ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα τοποθετούμε τις ροδέλες, τη μια πάνω στην άλλη
3. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το ελαιόλαδο, το πιπέρι και το αλάτι σε όλο το υλικό μας
4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 0C για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν
2. Σε ένα μεγάλο και ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα τοποθετούμε τις ροδέλες, τη μια πάνω στην άλλη
3. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το ελαιόλαδο, το πιπέρι και το αλάτι σε όλο το υλικό μας
4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 0C για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν
Μπιφτέκια από πουρέ και λαχανικά
Υλικά:
- 300 γρ. πουρέ πατάτας
- 300 γρ. διάφορα λαχανικά κομμένα σε καρεδάκια (πιπεριές χρωματιστές, κολοκύθι, καρότο, ντομάτα αρακάς)
- 300 γρ. κιμάς (όποια προτίμηση σε κρέας)
- 2 κ.γ. θυμάρι
Εκτέλεση:
1. Στον πουρέ πατάτας, εφόσον είναι έτοιμος, προσθέτουμε τα λαχανικά, το θυμάρι και τον κιμά και ανακατεύουμε
2. Σε ένα κουτάλι σούπας προσθέτουμε τόση ποσότητα ώστε να σχηματιστούν μπιφτέκια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί
3. Ψήνουμε στο γκριλ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 0C για περίπου 8 λεπτά
2. Σε ένα κουτάλι σούπας προσθέτουμε τόση ποσότητα ώστε να σχηματιστούν μπιφτέκια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί
3. Ψήνουμε στο γκριλ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 0C για περίπου 8 λεπτά
Tip: Μπορούμε να το σερβίρουμε με ντιπ από γιαούρτι
Η κατανάλωση τροφίμων που χαρακτηρίζουν πρότυπα της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής και η υιοθέτηση μιας πρότυπης μεσογειακής διατροφής έχουν συσχετιστεί τόσο με καλύτερη ποιότητας διατροφής όσο και με μικρότερο επιπολασμό παιδιών που έχουν ανεπάρκεια μικροθρεπιτκών συστατικών.iatronet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου