Οι έφηβοι που δαπανούν αρκετές ώρες της ημέρας μπροστά σε ηλεκτρονικές οθόνες, είτε πρόκειται για tablets, smartphones, τηλεοράσεις ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εμφανίζουν μικρότερης διάρκειας αλλά χειρότερης
ποιότητας ύπνο, σύμφωνα με νορβηγική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.
Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, με επικεφαλής την Δρ Μαρί Χάισινγκ, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 10.000 παιδιά, 16-19 ετών. Οι ερευνητές συσχέτισαν τις συνήθειες του ύπνου (τι ώρα πήγαινε για ύπνο, τι ώρα ξυπνούσε, πόσο εύκολα κοιμόταν, πόσο καλά κοιμόταν κ.α.) με το συνολικό εξωσχολικό χρόνο που αφιέρωναν τα παιδιά μπροστά από μια οθόνη.
Αν και προέκυψαν διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, ως προς την χρήση των οθονών, η ανάλυση έδειξε ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιέρωνε το παιδί σε μια οθόνη τόσο λιγότερο και κακής ποιότητας ύπνου έκανε.
Επιπλέον, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι αν το παιδί ασχολούνταν με μια ηλεκτρονική συσκευή την τελευταία ώρα πριν πέσει για ύπνο, τότε το πρόβλημα επιδεινώνεται και μπορεί να χρειαζόταν περισσότερο από 60 λεπτά μέχρι να αποκοιμηθεί. Η συνολική χρήση οθονών για πάνω από τέσσερις ώρες μέσα στο 24ωρο αύξανε κατά 49% τον κίνδυνο να χρειάζεται το παιδί πάνω από 60 λεπτά για να το πάρει ο ύπνος.
Η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, smartphone και MP3 player λίγο πριν τον ύπνο, αύξαναν σημαντικά τις δυσκολίες στον ύπνο. Όμως, η οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή ήταν εκείνη που μειώνε περισσότερο από κάθε άλλη τη διάρκεια του ύπνου.
Επίσης, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσες περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές (άρα και οθόνες) χρησιμοποιούσε εναλλάξ το παιδί κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο επηρεαζόταν αρνητικά η ποιότητα του ύπνου του. Οι έφηβοι που χρησιμοποιούσαν τέσσερις ή και περισσότερες θόνες, είχαν κατά μέσο όρο 26% μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούν τουλάχιστον μια ώρα για να αποκοιμηθούν, σε σχέση με όσους χρησιμοποιούν μόνο μια συσκευή. Τα παιδιά χρησιμοποιούσαν δύο ή τρεις οθόνες είχαν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες, σε σχέση με όσους χρησιμοποιούσαν μια μόνο οθόνη. Το ποσοστό αυξανόταν στο 75% για όσους χρησιμοποιούσαν πάνω από τέσσερις οθόνες.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι, η επίπτωση της τεχνολογίας στον ύπνο είναι, είτε άμεση αφού η ενασχόληση με μια συσκευή «κλέβει» χρόνο από τον ύπνο, είτε έμμεσα επιδρώντας αρνητικά στο νευρικό σύστημα. Επίσης, το φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές οθόνες έχει διαπιστωθεί ότι αποδιοργανώσει το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου.
Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, οι έφηβοι χρειάζονται 8-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να ξεκουράζονται επαρκώς. Ωστόσο, το σερφάρισμα στο διαδίκτυο ή με τις διάφορες έξυπνες ηλεκτρονικές συσκευές μειώνει τον χρόνο του ύπνου στις πέντες ώρες.
Για τον λόγο αυτό, οι επιστήμονες ζητούν την αναθεώρηση των υφιστάμενων κατευθυντήριων οδηγιών, ώστε να περιλαμβάνουν συστάσεις για όλες τις σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές και όχι μόνο για την τηλεόραση.
health.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸